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OPINION NO. 153 (1980) 

The Honorable Samuel C. Jones 
Chairman 
State Tax Commission 
Post Office Box 146 
Jefferson City, Missouri 65102 

Dear Mr. Jones: 

Section 53.010, RSMo Supp. 1982,-created the office of county 
assessor in each county having township prganization. Accordingly, 
the last holding in our Opinion No. 153 (1980) is no longer correct 
and should be disregarded. Such opinion is hereby modified to 
express our view that counties having township organization now 
have county assessors and thus come within the provisions of Senate 
Bill No. 679, 80th General Assembly. 

J;er; trul~ 
t&o;-:;CROFT 

Attorney General 



ASSESSMENTS: The funds designated by Senate Bill No. 679, § 2 , 
ASSESSORS: 80th General Assembly, are not in lieu of the 

twenty-five percent funding for reassessment pro­
vided by§ 137.750 . 2(3), RSMo Supp. 1980, and 

these funds may be spent for both general reassessment purposes 
and for ongoing assessment costs. Further, the county court need 
not approve expenditure of all money collected under Senate Bill 
No. 679, § 2 . Finally, counties under township organization do 
not come within the provisions of Senate Bill No. 679 so that the 
present means of funding the costs of the assessment functions in 
these counties is not changed. 

November 7, 1980 

The Honorable Dennis K. Hoffert 
Chairman, State Tax Commission 
623 East Capitol Avenue 
Post Office Box 146 
Jefferson City, Missouri 65102 

Dear Mr. Hoffert: 

OPINION NO . 153 

F\ LED 

153 

This is in response to your request for an op~n~on 
concerning the interpretation of Senate Bill No. 679, 80th 
General Assembly, which was approved by the Governor on May 30, 
1980, and became effective August 13, 1980. Specifically, you 
asked the following questions: 

1. S . B. 679, § 2 refers to assessment 
fund required under§ 137.750, RSMo. Are 
the funds earmarked by S.B. 679, § 2 in lieu 
of the 25% funding of equalization provided 
by§ 137.750.2(3)? 

2. May funds earmarked by S.B. 679, 
§ 2 be spent for general reassessment pur­
poses, for ongoing assessors' costs, or for 
both? 

3. Clearly, the funds earmarked by 
S.B. 679, § 2 may be expended only for as­
sessment purposes. However, may the county 
court approve expenditure of less than all 
monies so provided, or must the county court 
approve expenditure of all monies so provided? 

4. How shall township counties allo­
cate among the townships monies earmarked by 
S.B. 679, §2? 



The Honorable Dennis K. Hoffert 

Senate Bill No. 679, 80th General Assembly (which is now 
found in§§ 137.715, 137.720 and 137.725, RSMo Supp. 1980), pro­
vides: 

Section 1. Each county assessor shall, 
subject to the approval of the governing body 
of the county, appoint the additional clerks 
and deputies that he or she deems necessary 
for the prompt and proper discharge of the 
duties of his office. A portion of the sala­
ries of the clerks and deputies hired by each 
county assessor shall be paid by the state in 
accordance with sections 137.710 and 137.750, 
RSMo, and the remainder of the salaries for 
such clerks and deputies shall be paid by the 
county in which they are employed. 

Section 2. A percentage of all ad valo­
rem property tax collections allocable to each 
taxing authority within the county shall be 
deducted from the collections of taxes each 
year and shall be deposited into the assess­
ment fund of the county as required under sec­
tion 137.750, RSMo. The percentage shall be 
one-half of one percent for all counties of 
the first and second class and cities not 
within a county and one percent for counties 
of the third and fourth class. The county 
shall bill any taxing authority collecting 
its own taxes. The county may also provide 
additional moneys for the fund. Every county 
shall provide all moneys necessary to assure 
that the fund is at least equal to the amount 
of moneys available for assessment purposes 
in the previous year. Any amount which is 
attributable to deductions under this section 
remaining in the fund each year after payment 
of all costs shall be paid to the taxing 
authority. 

Section 3. The salary of the assessor, 
the clerks, deputies, employees and all costs 
and expenses of the assessor shall be paid 
monthly by the county from the assessment 
fund established under section 137.750, RSMo. 
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The Honorable Dennis K. Hoffert 

It appears that the leg i s lature intended Senate Bill 
No. 679 to establish a source of funding for expenses, costs 
and salaries attributable to each county assessor. The act 
clearly does not specifically repeal any existing legislation. 
Therefore, if Senate Bill No. 679, § 2, replaces the provisions 
of§ 137.750.2(3), RSMo Supp. 1980, it must do so by implica­
tion. It is a well established principle of statutory con­
struction that a statute is impliedly repealed by the passage 
of a subsequent statute only where the provisions of the latter 
are irreconcilably inconsistent with the prior statute. State 
v. Ludwig, 322 S.W.2d 841, 848 (Mo. bane 1959). This situation 
Ts not presented by the statutes in question. 

Section 137.750, RSMo Supp. 1980, deals specifically with 
general reassessment ordered by a court or by the State Tax 
Commission. Section 137.750.2 provides for reimbursement to a 
county by the state and political subdivisions within the county 
of a specified percentage of the cost of an ordered reassess­
ment. The county is to be reimbursed by the state for SO per­
cent of all reasonable costs incurred pursuant to an approved 
reassessment plan, and an additional 25 percent for those ex­
penditures specified in§ 137.750.2(4). The total reimburse-
ment from the state is not to exceed 75 percent of actual cost 
or $30 per parcel. Section 137.750.2(3), RSMo Supp. 1980, re­
quires all taxing jurisdictions within the county to reimburse 
the county for 25 percent of those costs specified in subdivi­
sion four. The source of the reimbursement funds is to be ad 
valorem property tax collections. Section 137.750.3, RSMo Supp. 
1980, provides that a county seeking reimbursement, either for 
those ongoing costs authorized under Chapter 137, RSMo, or for 
reassessment costs authorized under§ 137.750, RSMo, must estab­
lish a fund to be used exclusively for funding such costs. 
Senate Bill No. 679, § 2, calls for each taxing jurisdiction 
within the county to contribute from 1/2 to 1 percent of its 
annual ad valorem property tax collections to the fund established 
under§ 137.750. The legislature's failure to specify that 
the county is also to deduct this amount from its property 
tax collections, as was done under§ 137.750.2(3), and the 
fact that Senate Bill No. 679 provides that the county may pro­
vide additional moneys for the fund and must do so to the extent 
necessary to assure that the amount in the fund is at least equal 
to the amount of moneys available in the previous year, indicates 
that the county was not meant to be subject to the deduction re­
quired under this section. Finally, § 3 provides that all costs, 
expenses and salaries of the assessor's office are to be paid 
from this fund. 
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The Honorable Dennis K. Hoffert 

Reading these prov1s1ons together, it becomes apparent 
that there is no inconsistency between§ 137.750.2(3), RSMo 
Supp. 1980, and Senate Bill No. 679. Section 137.750.2(3) pro­
vides the source of funding of certain specified costs and ex­
penses attributable to an approved reassessment plan. Senate 
Bill No. 679 establishes a source of funding in addition to that 
provided in§ 137.750.2(3). As made clear by Senate Bill No. 
679, § 3, the moneys collected under Senate Bill No. 679, § 2, 
and deposited in the fund of§ 137.750 are to be for all costs, 
expenses and salaries of the county assessor's office-.--This 
would necessarily include those costs attributable to reassess­
ment which do not fall within the categories enumerated in sub­
division (4) of§ 137.750, RSMo, as well as the general ongoing 
expenses of the assessor's office. 

Therefore, in response to questions one and two, it 
is our opinion that the funds designated by Senate Bill 
No. 679, § 2, are not in lieu of the 25 percent funding pro­
vided by§ 137.750.2(3), RSMo Supp. 1980, but are in addition 
to such funding. It is also our opinion that the legislature 
intended Senate Bill No. 679 funds to be expended for both 
general reassessment purposes not otherwise covered under 
§ 137.750.2(4) , RSMo Supp. 1980, and for all ongoing costs 
of the county assessor ' s office. 

Senate Bill No . 679, § 2, provides that "[a]ny amount 
which is attributable to deductions under this section remain­
ing in the fund each year after payment of all costs shall be 
paid to the taxing authority." This provision makes it clear 
that all the moneys collected from the taxing authorities need 
not be spent during a given year. The legislature specifically 
required that any funds deducted, but not needed to pay the 
expenses of the county assessor's office, were to be returned 
to the resp~ctive tax authorities. 

Your final question concerns how township counties are 
to allocate the moneys designated by Senate Bill No. 679, § 2. 
We are of the opinion that such counties do not come within the 
Act. Counties under township organization do not have a county 
assessor. Instead, the assessment functions are performed by 
the ex officio township assessors in each township within the 
county. Chapters 53 and 65, RSMo. A review of Senate Bill No. 
679 shows that it specifically refers to county assessors, but 
contains no reference to township assessors. In fact, Senate 
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The Honorable Dennis K. Hoffert 

Bill No. 679, as enacted by the legislature, is entitled "AN 
ACT Relating to county assessors in all counties." It is well 
established in Missouri that the title of an act is a legisla­
tive expression of its general scope, and that the title may be 
considered in determining the intent of the legislature. Hurley 
v. Eidson, 258 S.W.2d 607 (Mo. bane 1953). Applying this princi­
ple to Senate Bill No. 679, it appears that the legislature ex­
pressly limited the operation of the act to county assessors, 
and, therefore, to those counties which are not under township 
organization. 

The limited scope of Senate Bill No. 679, as reflected by 
its title, and by the lack of any reference to township assessors 
in its text, becomes even more apparent when compared to other 
statutes pertaining to assessment and reassessment. Section 137.-
750.3, RSMo Supp. 1980, which establishes the fund referred to 
in Senate Bill No. 679, makes specific references to "township 
assessors." The same is true for § 137.700, RSMo Supp. 1980, 
which provides for payment by the state of a portion of all costs 
and expenses of the "assessor of each county . . . and of the ex 
officio township assessor ... ", and§ 137.710, RSMo Supp. 1980, 
which provides for payment of a portion of the assessor's salary 
and a portion of the fees of the ex officio township assessors. 
This demonstrates the legislature's awareness of the distinction 
between township counties and nontownship counties, and further 
evidences the intent that the provisions of Senate Bill No. 679 
are not meant to apply to counties having township organization. 

CONCLUSION 

It is the op1n1on of this office that the funds designated 
by Senate Bill No. 679, § 2, 80th General Assembly, are not in 
lieu of the 25 percent funding for reassessment provided by 
§ 137.750.2(3), RSMo Supp. 1980, and that these funds may be 
spent for both general reassessment purposes and for ongoing 
assessment costs. Further, the county court need not approve 
expenditure of all money collected under Senate Bill No. 679, 
§ 2. Finally, counties under township organization do not come 
within the provisions of Senate Bill No. 679 so that the present 
means of funding the costs of the assessment functions in these 
counties is not changed. 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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