
June 27 , 1980 

OPINION LETTER NO . 149 
(Answer by Lette~-Klaffenbach) 

The Honorable Joe D. Holt 
Representative, District 109 
Room 309, Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 
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Dear Mr. Holt: 

This letter is in response to your questions asking: 

(1) Does a wholesale fireworks dealer 
have an obligation to determine for 
what purposes fireworks purchased 
from him are to be used? 

(2) If the sale of fireworks by the whole­
saler occurs at a time other than 
be~veen June 20 and July 10 or between 
December 10 and January 5, must the 
wholesaler determine 

(a) whether the buyer has a retail 
sales tax number? 

(b) whether the buyer plans to later 
sell the fireworks at retail? 
and/or 

(c) whether the buyer is in fact a 
wholesale customer or merely a 
buyer trying to circumvent the 
provisions against retail pur­
chases of fireworks under sec­
tion 320.150 RSMo? 

Section 320.150, RSMo , provides in pertinent part: 

1. No person shall offer fireworks 
for sale to individuals at retail before 
the twentieth day of June and after the 
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tenth day of July and before the tenth 
day of December and after the fifth day 
of January. 

The sections with respect to fireworks regulation, § 320.-
110, RSMo, et seq., do not define "retail sale." However, 
§ 144.010, RSMo Supp. 1979, of the sales tax law defines 
"sale at retail" as a transfer of tangible personal property 
to a purchaser for use and consumption and not for resale in 
any form for a valuable consideration. 

We believe that it is clear that it is the obligation of 
the wholesaler to determine that the sales are not made to 
individuals at retail before the 20th day of June and after 
the lOth day of July and before the lOth day of December and 
after the 5th day of January. 

It seems clear that such a wholesaler would be well 
advised to determine whether the purchaser has a retail sales 
license under § 144.083, RSMo, and that he should require 
the purchaser to furnish an exemption certificate under 
§ 144.210, RSMo. In addition, it would probably further pro­
tect the seller if he would require the purchaser to complete 
a form, although such is not required by law, by which the buyer 
would state his understanding of the provisions of § 320.150, 
and the fact that his purchase was indeed a bona fide purchase 
as a retail seller and in compliance with § 320.150. 

The suggestions we have set out here are not express 
requirements of§§ 320.110, RSMo, et seq., but are what we 
believe to be precautions which such a wholesale seller of 
fireworks should take to show that he has attempted to comply 
with § 320.150. We do not purport to speculate as to what 
instructions a court would give the jury in the trial of the 
issues which might arise in a case involving a claimed viola­
tion of § 320.150. 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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