
JUDGES: A magistrate judge who was elected to a full term :in November 
ELEGriON: of 1978 in Jackson County became an associate circuit judge under 

the nonpartisan court plan on January 2, 1979, and is entitled 
to serve a full four-year term beginning January 1, 1979, through 

December 31, 1982, and therefore does not run for retention :in 1980. Associate 
circuit judges :in St. Louis County mo were appo:inted by the govemor after the 
general election in 1978 and before January 2, 1979, to fill additional magis­
trate positions or to fill a vacancy under repealed §§ 482.010.3 or 482.020 
complete the terms for mich they were appo:inted December 31, 1980, and shall 
run for retention at the general election in 1980 for a term of office ending 
December 31, 1984. Associate circuit judges mo were appo:inted by the govemor 
after the general election :in 1978 and before January 2, 1979, as additional 
magistrates or to fill a vacancy under repealed §§ 482.010.3 or 482.020, :in 
courts not under the nonpartisan court plan will canplete the tenns for mich 
they were appointed December 31, 1980, and the persons elected to such offices 
at the November election in 1980 will serve the rana:inder of the term of the 
office ending December 31, 1982. 

July 22, 1980 

The Honorable James C. Kirkpatrick 
Secretary of State 
State Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Kirkpatrick: 

OPINION NO. 145 

This opinion is in response to your questions asking: 

1. Should an associate circuit judge who was 
elected as a magistrate judge to a full term 
in November of 1978 run for retention in 1980? 

2. When should an associate circuit judge who was 
appointed as a magistrate judge after the Novem­
ber 1978 election but before January 2, 1979 
run for retention? 

You also state: 

Regarding the first question, Judge James E. 
May who was elected as magistrate judge in Jack­
son County in 1978, has inquired whether he must 
stand for retention in 1980 or 1982. He believes 
the Judicial Article is unclear on the issue. 

On the second question, several St. Louis 
County associate circuit judges who were 
appointed to terms in the last two months of 
1978 are divided on whether they must stand 
for retention this year. 

With respect to your first question asking whether an 
associate circuit judge, who was elected in Jackson County in 
November of 1978, should run for retention in 1980, we 
note first of all that Jackson County selected judges under 
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the nonpartisan court plan at the time that § 27 of the 
schedule of Article V of the Missouri Constitution became 
effective. Under§ 27.9 on January 2, 1979, the judges 
of the magistrate court in any circuit which selected 
judges under the nonpartisan selection of judges became 
nonpartisan judges. Under § 27.8 each judge who became 
an associate circuit judge on January 2, 1979, in any 
circuit subject to the provisions of the nonpartisan court 
plan, became eligible for retention in office as an associ­
ate circuit judge by filing in the office of the secretary 
of state a declaration of candidacy for election not less 
than sixty days prior to the holding of the general election 
next preceding the expiration of his term of office. Sec­
tion 27.4c provides that in 1978 all magistrates be elected 
as provided by law. It also provides that on the effective 
date of that constitutional article, January 2, 1979, all 
magistrates who are then in office become associate circuit 
judges and serve out the remainder of their terms as such. 

When the associate circuit judge was elected magis­
trate judge in Jackson County in 1978, he took office for a 
term of four years pursuant to § 482.010, which was repealed 
as of January 2, 1979, and § 23 of Article V of the Missouri 
Constitution, which was also repealed at that time. Section 
19 of Article V of the Missouri Constitution, which has been 
effective since January 2, 1979, provides that associate cir­
cuit judges have terms of four years. 

We believe that it is clear from the above that the 
associate circuit judge, who was elected as a magistrate 
judge in Jackson County in 1978, has a term which ends 
December 31, 1982, and therefore does not run for retention 
in 1980. 

Your next question asks when St. Louis County associate 
circuit judges, who were appointed magistrate judges after the 
November 1978 election but before January 2, 1979, should run 
for retention. It is our understanding that the judges to 
whom you refer were appointed by the governor pursuant to the 
provisions of § 482.020, repealed January 2, 1979, to fill a 
vacancy or pursuant to the provisions of § 482.010, repealed 
January 2, 1979, which authorized the appointment of additional 
magistrates to meet the needs of justice. (See also, present 
§ 478.320, RSMo, which provides that in addition to the asso­
ciate circuit judges authorized, one additional associate 
judge is authorized for each magistrate appointed pursuant to 
subsection 3 of § 482.010.) 
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Under § 27.9 of Article V of the Missouri Constitution, 
which we cited in answer to your first question, it is clear 
that since St. Louis County judges were under the nonpartisan 
plan on January 2, 1979, the magistrates in St. Louis County 
who became associate circuit judges at that time also came under 
the nonpartisan court plan. 

Magistrates appointed as additional magistrates under 
§ 482.010.3, repealed January 2, 1979, were to hold office un­
til the next general election at which time a successor was 
to be elected "to hold office for the unexpired term or full 
term as the case may be, said terms to be identical with that 
of other magistrates." Similarly, with respect to magistrates 
who were appointed to fill vacancies, § 482.020, repealed Janu­
ary 2, 1979, provided that the governor fill such vacancies by 
the appointment of a person "who shall hold his office until 
the next general election at which a successor shall be elected 
for the unexpired or the full term as the case may be." Under 
repealed § 482.010, magistrates were elected for a term of four 
years beginning at the general election in 1946 and every four 
years thereafter. 

Section 27.8 of Article V of the Missouri Constitution 
provides that associate circuit judges who came under the non­
partisan court plan under the constitutional amendments shall 
be eligible for retention in office at the general election 
next preceding the expiration of their terms of office by mak­
ing the required filing, and if retained shall, unless removed 
for cause, remain in office for the number of years after 
December thirty-first following such election as is provided 
for the full term "of such office" to be eligible for reten­
tion at the end of such term. We interpret this provision 
to mean in this situation that such judges shall stand for 
retention at the 1980 November general election which comes be­
fore the term to which they were appointed expires, December 31, 
1980, to remain if retained for the full term of such office 
after December 31, 1980. 

It is therefore our view that such magistrate judges who 
were appointed by the governor after the November 1978 election 
but before January 2, 1979, and became associate circuit judges 
under the nonpartisan court plan hold office through December 31, 
1980, and must stand for retention at the 1980 general election. 
If retained, they remain in office through December 31, 1984. 
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Finally your office also asked when an associate cir­
cuit judge who was appointed as magistrate after the November 
1978 general election but before January 2, 1979, in a circuit 
not under the nonpartisan court plan must run for re-election. 
We understand that your question refers both to magistrates 
appointed as additional magistrates or to fill a vacancy. 

As we have noted previously, magistrates appointed as 
additional magistrates under § 482.010.3, repealed January 2, 
1979, were to hold office until the next general election at 
which time a successor was to be elected "to hold office 
for the unexpired term or full term as the case may be, said 
terms to be identical with that of other magistrates." And, 
similarly, with respect to magistrates who were appointed to 
fill vacancies, § 482.020, repealed January 2, 1979, provided 
that the governor fill such vacancy by the appointment of 
a person "who shall hold his office until the next general 
election at which a successor shall be elected for the unex­
pired or the full term as the case may be." 

It seems clear that both the judges appointed as addi­
tional judges and to fill vacancies were appointed to hold 
office only until the next general election under repealed 
§§ 482.010 and 482.020. However, because these sections were 
repealed, we believe that the provisions of § 105.030, RSMo, 
became applicable. Section 105.030 then and still provides 
that a person appointed by the governor, after duly qualifying 
and entering upon the discharge of his duties under the appoint­
ment, shall continue in office until the first Monday in January, 
next following the first ensuing general election at which gen­
eral election a person shall be elected to fill the unexpired 
portion of the term or for the ensuing regular term, as the 
case may be, and the person so elected shall enter upon the 
discharge of the duties of the office the first Monday in Jan­
uary next following his election, except that when the term 
to be filled begins on any day other than the first Monday in 
January, the appointee of the governor shall be entitled to hold 
office until such other date. Under former § 482.050, also 
repealed January 2, 1979, each magistrate took office on the first 
day of January following his election. 
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It is therefore our view that the terms of such judges 
expire December 31, 1980. 

Section 27.4c of Article V of the Missouri Constitution 
provides that such judges will serve out their terms, but it 
does not prohibit the legislature from extending the short term 
of such judges from the date of the general election through 
December thirty-first. 

We therefore conclude that such associate circuit judges 
not under the nonpartisan court plan, who were appointed as 
additional magistrates or to fill a vacancy, have a term end­
ing December 31, 1980. Because there is no constitutional 
provision (as in the case of nonpartisan court plan judges) 
which provides that the election in 1980 will be for a full 
term, the person elected at the election to succeed the person 
appointed as additional magistrate or to fill a vacancy, will 
serve for the remainder of the four year term of such office 
through December 31, 1982. 

CONCLUSION 

It is the op~n~on of this office that a magistrate judge 
who was elected to a full term in November of 1978 in Jackson 
County became an associate circuit judge under the nonpartisan 
court plan on January 2, 1979, and is entitled to serve a full 
four-year term beginning January 1, 1979, through December 31, 
1982. 

Associate circuit judges in St. Louis County who were 
appointed by the governor after the general election in 1978 
and before January 2, 1979, to fill additional magistrate 
positions or to fill a vacancy under repealed §§ 482.010.3 
or 482.020 complete the terms to which they were appointed 
December 31, 1980, and may run for retention at the general 
election in 1980 for a term of office ending December 31, 1984. 

Associate circuit judges who were appointed by the governor 
after the general election in 1978 and before January 2, 1979, 
as additional magistrates or to fill a vacancy under repealed 
§§ 482.010.3 or 482.020, in courts not under the nonpartisan 
court plan will complete the terms for which they were appointed 
December 31, 1980, and the persons elected to such offices at the 
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November election in 1980 will serve the remainder of the 
term of the office ending December 31, 1982. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was pre­
pared by my Assistant, John C. Klaffenbach. 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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