
August 14, 1980 

The Honorable Harriett Woods 
Senator 13th District 
Room 329, Capitol Building 
Jefferson City, }ftssouri 65101 

Dear Senator Woods: 

OPINION LETTER NO. 140 
(Answer by Letter-K1affenbach) 

Fl .; ED 

I /4-0 
This letter is in response to your questions asking: 

Under Chapter 321: 

1 . Does 321 . 290 apply only to debts obligat­
ed to bonded or contractual debts, or does it 
apply to any debts, such as operating deficits 
of fire districts ; 

can the fire district increase taxes by a 
vote of the board when they are in debt? 

2. Under 321.225, can the fire district use 
this portion of the tax base for other costs 
than ambulance service? 

3. Can the fire district use pension funds 
to pay for health insurance for active fire­
men; 

can they use pension funds for any ongoing 
operating costs? 

Your first question asks whether § 321.290, RSMo, applies 
only to bonded or contractual debts or whether it applies to any 
debts such as operating deficits of fire districts and whether 
the fire district can increase taxes by a vote of the board when 
they are in debt. 
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Section 321.290 provides: 

Whenever any bonded or contractual 
indebtedness has been incurred by a dis­
trict, it shall be lawful for the board 
to levy taxes and collect revenue for the 
purpose of creating a reserve fund in such 
amount as the board may determine, to be 
used to meet the obligations of the dis­
trict. 

It seems clear that this section refers only to bonded or 
contractual indebtedness. Whether a particular indebtedness of 
the district comes under the definition of either "bonded or con­
tractual indebtedness" is largely a factual matter which we can­
not determine with the information that we have. 

Your second question asks whether under § 321.225, RSMo, the 
fire district can use that portion of the tax base for costs othe~ 
than ambulance service. 

Section 321 . 225, RSMo, provides that a fire protection dis­
trict may, in addition to its other powers and duties, provide 
emergency ambulance service within its district if a majority of 
the voters voting thereon approve a proposition to furnish such 
service and to levy a tax not to exceed fifteen cents on the 
one hundred dollars assessed valuation "to be used exclusively 
to supplr, funds for the operation of an emergency ambulance 
service.' (Emphasis ours.) 

Your third question asks whether the fire district may use 
pension funds to pay for health insurance for active firemen, 
and whether they can use pension funds for any ongoing operating 
costs. 

We are advised that the fire protection district to which 
you refer is currently paying out of pension funds the costs of 
medical coverage for firefighters and the costs of their disabil­
ity insurance premiums. The district apparently makes these 
expenditures out of pension funds on the advice of counsel. 
Therefore, it is our view that the legality of these expenditures 
can only be determined by a court of law in an action brought by 
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interested and proper parties. The question is not, under these 
circumstances, a proper subject for an opinion of this office. 

We enclose Opinion No . 511, dated October 6, 1970, to 
Cantrell, which is related to your third question and is self­
explanatory. 

Enclosure 
Att'y Gen. Op. No . 511, 
Cantrell, 10/6/70 
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Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 


