
May 28 , 1980 

OPINION LETTER NO. 133 
(Answer by Letter-Klaffenbach) 

The Honorable Charles L. Moore 
Prosecuting Attorney of Clark County 
500 1/2 North Johnson 
Kahoka, Missouri 63445 

Dear }lr. l-1oore : 
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This letter is in response to your request for an opinion 
of this office asking : 

Does Section 205.042, RSMo, reluire the 
Trustees of the County Board o Health 
Center to take possession of monies now 
in possession of the former board or nurses 
and place the monies in the hands of the 
County Treasurer to be paid out by the 
new Board of Trustees? 

You also state : 

Clark County Voters, at an election 
in April, 1980, voted a 10¢ per hundred 
levy for a Health Center. The County 
Court appointed five trustees who have 
qualified and are acting as such. How­
ever, there was in existence a County 
Health Center which was operatine with 
funds duly appropriated and the nurses 
have sufficient money to operate the Cen­
ter until the tax monies are collected 
this fall. 

Should these monies be taken in pos­
session by the new Board or should they let 
those monies be paid out by the nurses? 



The Honorable Charles L. Moore 

It is our understanding that there is no such thing as 
a county board of nurses as such, and there has not been a 
county health center as such until the election of April, 
1980, at which time the health center was authorized, the 
levy voted, and the trustees thereafter appointed. The 
county board of nurses to which you refer is apparently the 
county nursing service which consists of nurses appointed 
or employed by the county court to perform the county nurs-
ing services. We understand that the money of which you 
speak is federal money, and in addition to the federal money 
the nursing service receives some state money and also a 
yearly $5,000 appropriation from the county court. It is 
also our understanding that the county court has determined 
and apparently the new county health center board of trustees 
has agreed, that the county health center will not be opera­
tional to the extent of taking over the services performed 
with respect to the federal funding until the end of the 
year, and that until that time the nursing services will 
operate separately from the county health center, but after 
such date the nursing services will apparently be placed under 
the jurisdiction of the county health center board of trustees. 

We think that the important thing under these circumstances 
is whether or not the services which are required to be performed 
under the federal law with respect to the federal funds are in 
fact being performed by the county nursing service. It is not 
readily apparent to us from the information that we have why the 
county health center board of trustees could not assume the 
entire service before the end of the year; however, since appar­
ently neither the county court nor the board of trustees intends 
for such services to be taken over entirely by the county health 
center until January of 1981, it appears appropriate for the 
county nursing service to perform such services consistent with 
t he federal requirements until the board of trustees are willing 
and able to take over such functions . 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 


