
April 15, 1980 

OPINION LETTER NO. 103 
(Answer by Letter-Klaffenbach) 

The Honorable Al Nilges 
Representative, District 126 
Room 413, Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Nilges: 

Fl LED 
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This letter is in response to your question asking: 

Would a volunteer firefighter job be 
considered 'lucrative' if what he 
receives for doing this job consists 
of the following : 

1. turnout equipment 
2. uniforms 
3. workmen's compensation 
4. $10 per month expense money which 

the firefighters have voted to 
return to the district for new 
equipment. 

You also state that you ask this question because of 
the use of the term "lucrative" in § 321.015, RSHo, which 
provides : 

No person holding any lucrative office 
or employment under this state, or any 
political subdivision thereof as defined 
in section 70.120, RSMo, shall hold the 
office of fire protection district direc­
tor under this chapter. When any fire 
protection district director accepts any 
office or employment under this state or 
any political subdivision thereof, his 
office shall thereby be vacated and he 
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shall thereafter perform no duty and 
receive no salary or expenses as fire 
protection district director. This 
section shall not apply to members of 
the organized militia, of the reserve 
corps, public school employees and 
notaries public. The term 'lucrative 
office or employment' does not include 
receiving retirement benefits for ser­
vice rendered to a fire protection dis­
trict, the state or any political sub­
division thereof. (Emphasis added) 

It is our understanding that the word "lucrative" means 
"yielding gain or p,rofit; \'rofitable; bearing or yielding a 
revenue or salary.' Blacks Law Dictionary 855 (5th ed. 1979). 

We do not know precisely what you refer to when you speak 
of "turnout equipment." We assmne that such equipment is fire­
fighting equipment, the title to which remains in the fire dis­
trict or if it does not remain in the fire district has no ~ 
other value to the volunteer firemen. 

We assume that the uniforms so furnished are of use only 
in the performance of such duties and have no remaining value 
after services are terminated. 

It is our view that the furnishing of workmen's compensa­
tion does not result in the employment being "lucrative" 
because the purpose of workmen's compensation is to compen­
sate the employee for his loss and not to reward him for his 
services. Benefits provided under workmen's compensation 
are not reparations for injury as such, but for loss of 
earning power and disability from work and, in the public 
interest, are intended to ameliorate losses suffered by a 
workman and his dependents during his disability. Todd~ 
Goostree, 493 S.W.2d 411 (Mo. App. KCD 1973). 

You have not indicated whether the $10 expense allowance 
is in excess of the expenses actually incurred. We assume 
that the expenses are equal to or greater than the allowance. 
If the expenses are less than the allowance, the amount of the 
expense allowance over the actual expenses incurred constitutes 
profit or compensation and the fact that the individual donated 
such profit or compensation to the fire district or to a worthy 
cause would not change its character. 
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With these assumptions in mind, we do not believe that 
any of the items you mentioned in the four categories would 
constitute salary, compensation, or profit so as to make the 
position "lucrative." 

You have not provided us with a specific fact situa­
tion, and therefore, we do not determine whether there is 
any common law conflict of interest. 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 


