
February 8, 1980 

The Honorable Philip R. Pruett 
Prosecuting Attorney 
Mississippi County 
Post Office Box 449 
Charleston, Missouri 63834 

Dear Hr. Pruett: 

OPINION LETTER NO . 65 
(Answer by Letter-Klaffenbach) 

Fl LED 

lo5 
This letter is in response to your request for an opinion 

of this office asking whether a third class county sheriff is 
entitled to reimbursement for transportation expense incurred 
in transporting prisoners to the penitentiary under § 57.290 
(4) or § 57 . 430, RSMo, and also asking whether a guard, either 
a deputy sheriff or otherwise, is entitled to reimbursement 
under either of these sections. You a lso ask about reimburse­
ment of the expense of feeding the prisoner while en route. 

We are enclosing several prior opinions of this office, 
listed below, with respect to your question which are self­
explanatory. 

We note that § 57. 290 was amended by House Bill No . 148 
of the 80th General Assembly and§ 57.430 was amended by 
Senate Bill No . 316 of the 80th General Assembly, although 
these amendments do not affect our prior interpretations of 
these sections. 

He reaffirm the holdings of these opinions and conclude 
that § 57 .290 is a fee statute, and fees collected under it 
should be paid into the county treasury. Section 57.430 is 
a reimbursement statute under which the sheriff and his deputies 
ar e paid actual and necessary expenses for each mile traveled 
in serving warrants or other criminal process not to exceed 
twenty cents per mile. Section 57 . 430 is applicable to the 
transportation of prisoners to the penitentiary and the pro­
cedure provided therein must be followed. 



The Honorable Philip R. Pruett 

With respect to your question concerning reimbursement of 
a deputy sheriff or a sheriff for expense incurred for feeding 
a prisoner while en route, our review of this subject leads 
us to conclude that such expense reimbursement is not covered 
by § 57.430 and is not presently covered by the provisions 
of Chapter 221, RSMo, with respect to jailers. We therefore 
know of no express statutory authority for such reimbursement. 
However, we believe that reasonable expenses incurred in the 
feeding of prisoners while transporting them are expenditures 
which are reimbursable by the county under the doctrine of 
Rinehart v. Howell County, 153 S. \-1. ~d 381 (Mo. 1941), because 
such expenses are clearly necessary and indispensable expenses. 

Enclosures 
Att' y Gen. Op. No. 161, 

Pruett, 11/27/79 
Att' y Gen. Op . No . 205, 

Millan, 6/5/74 
Att' y Gen. Op . No . 449, 

Vaughn, 10/15/69 
Att ' y Gen. Op . No. 57, 

Massey, 2/23/50 
Att'y Gen. Op. No. 86, 

Sturgis, 12/20/49 
Att' y Gen. Op . No. 221, 

Gorman, 5/9/68 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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