
TAXATION: Under the prov1s1ons of Senate Bill No. 
ASSESSMENT: 247, 80th General Assembly, county collectors 

are required to deduct from property tax 
collections for each taxing authority, except the State, each 
authority's share of the estimated costs incurred under 
reassessment plans approved by the State Tax Commission. 
The first deduction is to be made from taxes due December 
31, 1979. 

January 15, 1980 

The Honorable Dennis K. Hoffert 
Chairman, State Tax Commission 
623 East Capitol Avenue 
Post Office Box 146 
Jefferson City, Missouri 65102 

Dear Mr . Hoffert: 

OPINION NO. 50 

FILED 

50 

This opinion is in response to your question asking: 

Does Senate Bill 247, Section 2.2(3), 
Vernon's Missouri Legislative Service 
1979, No. 2, p. 367, impose the duty 
on a county collector to make deduc­
tions from tax collections accruing 
to political subdivisions for the 
year 1979 to allay reassessment costs 
for the succeeding year when the 
county's plan for general assessment 
has yet to be developed by the county 
and approved by the State Tax Commis­
sion? 

You also state : 

In its last session, the General 
Assembly passed Senate Bill No. 247 , which 
was subsequently signed into law by the 
Governor. The Act provides a mechanism 
for the partial state funding of reassess­
ment costs. If the county decides to 
incur reassessment expenses within 4 
specified categories pursuant to a plan 
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approved by the State Tax Commission, 
the political subdivisions of the county 
must make a pro~ortionate contribution 
as outlined inS. B. 247. S. B. 247 
imposes the duty on the county collector 
to deduct from tax collections each 
political subdivision's proportionate 
share of these reassessment expenses 
which are included in an approved plan 
for the county. However , with the 
possible exception of St. Louis County, 
no county will have an approved plan 
prior to January 1980. 

The Newton County Clerk has asked 
whether the deductions from tax collec­
tions must be made starting in December, 
though no reassessment plan has been 
approved. 

Although the legislation to which you refer is in fact a 
combination of Senate Bill No. 247 and Senate Bills Nos. 333 
and 254, we will refer to it here as Senate Bill No. 247, 
80th General Assembly. 

Section 2 of such law provides: 

2 . A county ordered to perform a 
general reassessment by the Commission 
or a court shall be reimbursed for all 
reasonable costs expended pursuant to 
a general reassessment plan approved 
by the Commission in the manner herein­
after set forth : 

(3) An additional twenty-five percent 
from all taxing jurisdictions within the 
county, including the county but not the 
state, for reasonable costs actually incurred 
pursuant to an approved plan which are incur­
red for the expenses specified in subdivi­
sion (4) of this subsection. The amount 
to be paid by each taxing jurisdiction shall 
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be on the percentage basis that the tax 
proceeds received by such taxing juris­
diction for the preceding year bears to 
the total tax proceeds received by all 
such taxing jurisdictions within the 
county during that same preceding year. 
The County Collector shall estimate the 
costs which will be incurred pursuant 
to the approved plan fo r the following 
year and which are allocable to local 
taxing jurisdiction [ sic] . A percentage 
of all ad valorem property tax collec­
tions allocable to each taxing authority, 
except the state, based on the percent­
age basis determined as provided in this 
subdivision shall be deducted by the 
collector from the collections of taxes 
due on December 31 of that year. The 
collector shall bill any taxing authority 
collecting its own taxes for that tax­
ing authority's proportionate share of 
the costs incurred pursuant to the approved 
plan. Such taxing authority shall pay its 
proportionate share out of such funds as 
the governing body of that taxing authority 
may designate. Funds so deducted or paid 
shall be deposited in the fund provided for 
in subsection 7. Any amount which is 
attributable to deductions under this sub­
division remaining in the fund each year 
after payment of all costs shall be paid 
to the taxing authorities from which it 
was derived on the same percentage basis 
as it was deducted originally. 

(4) The additional reimbursement for 
costs referred to in subdivisions (2) and 
(3) of this subsection shall be limited to 
costs approved by the Commission pursuant 
to an approved plan which are incurred for: 
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It is clear that subsection (3) of section 2 of the 
law provides that the county collector shall estimate 
the costs which will be incurred pursuant to the approved 
plan for the following year and which are allocable to local 
tax jurisdictions. We are advised, however, that at 
the current time only one county in the state is under an 
order to submit a plan for general reassessment, i . e., St. Louis 
County, and the plan which that county has submitted to the 
commission has not yet been approverl. We are also advised that 
the other counties in the state are currently undergoing a 
process of hearings, and it is relatively certain that 
all counties in the state will be ordered to submit general 
plans for reassessment in 1980 and that expenses will be incurred 
pursuant to these plans during that year. 

In view of your statement that it appears that all counties 
in the State will be ordered to submit plans for reassessment in 
1980 and that expenses will be incurred pursuant to those plans 
during 1980, it is our opinion that the county collectors are 
required to make the deduction allocable to each taxing authority, 
except the State, from collection of taxes due December 31, 1979, 
based on each collector's estimate of the costs which will be 
incurred pursuant to the approved plan of his or her county. 

The estimate of the costs of an approved plan for 1980 
cannot be exactly or precisely determined at present but 
each collector must make his or her estimate based upon the 
fact that it appears certain that during 1980 there will be 
plans approved and expenses incurred pursuant to such 
plans. 

CONCLUSION 

It is the op1n1on of this office that under the prov1s1ons 
of Senate Bill No. 247, 80th General Assembly, county collectors 
are required to deduct from property tax collections for each 
taxing authority, except the State, each authority's share of 
the estimated costs incurred under reassessment plans approved 
by the State Tax Commission. The first deduction is to be made 
from taxes due December 31, 1979. 
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The foregoing op1n1on, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant, C. B. Burns, Jr. 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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