
July 9, 1980 

OPINION LETTER NO. 45 
(Answer by . Letter- Klaffenb ach) 

The Honorable Don Randall 
Representative, District 8 
4011 Pickett Road 
St. Joseph, Missouri 64503 

Dear Hr. Randall: 

F\LED \ 

4-£8 , 
This letter is in response to your question asking : 

Can the executive director of the 
Missouri State Employees' Retire­
ment System, an actuary, perform 
the required actuarial studies as 
required by House Bill 130 of 1979? 

You a lso state : 

House Bill 130 of the 1st Regular 
Session of the 80th General Assem­
bly (1979), now sections 105.660 to 
105.685, requires that certain actu­
arial information be developed for 
any bill which proposes a substan­
tial change in retirement benefits 
for any member of a retirement plan. 

I t is unclear as to who is to pay 
f or such studies . 

The executive director of the Missouri 
State Empl oyees ' Retirement System is 
an actuary within t he definition of 
same contained in H. B. 130 . Can he 
perform the actuarial studies required? 
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Can he be reimbursed for this addi­
tional duty? Must he or the system 
be reimbursed?--ri there a potential 
conflict of interest? 

House Bill No . 130, 80th General Assembly (now Sections 
105.660, RSMo Supp. 1979, et seq.) requires an actuarial study 
with respect to certain legislative changes in retirement plan 
benefits for elected or appointed public officials or employees 
of the state of Missouri or any political subdivision or instru­
mentality of the state. 

You have stated that the executive director of the Missouri 
State Employees' Retirement System is an actuary within the defi­
nition of § 1(5), which provides that an actuary is either one 
who is a member of the American Academy of Actuaries or who is 
an enrolled actuary under the Employee Retirement Income Secur­
ity Act of 1974 and who is experienced in retirement plan 
financing. 

Section 3 of House Bill No. 130 provides that when the 
general assembly is the legislative body responsible for autho­
rizing a substantial proposed change in plan benefits, a prepared 
statement regarding the cost of such change shall be made avail­
able for its consideration prior to taking final action and if any 
additional change in cost or benefits is made by either house 
or committee thereof, the actuary making the original cost state­
ment is required to amend the statement to reflect the addi~ional 
feature. Also under § 3 the statement of costs is required to 
be filed in the office of the chief clerk of the Missouri House 
of Representatives and with the secretary of the Senate. 

Section 5 of House Bill No . 130 provides: 

1. For any proposed change in plan 
benefits, the expense of having the cost 
statement prepared shall be assured before 
the legislative body may take final action 
to approve a proposed substantial change 
in plan benefits. 

2. The expense of having the cost 
statement prepared shall be paid by the 
plan if the substantial proposed change 
is initiated or approved by the plan's 
governing board. 
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3. When the general assembly is the 
legislative body considering a proposed 
change in plan benefits, the committee on 
state fiscal affairs, upon approval by a 
majority of the statutory number of repre­
sentatives serving on the committee, may 
assume the expense of preparing a cost 
statement required by this act by employing 
or contracting with an actuary or actuaries 
who possess the qualifications required by 
the provisions of this act upon such terms 
as may be agreed upon and within the limits 
of appropriations made therefor, or may 
order the plan to provide such statement. 

4. If the expense of preparing the 
cost statement is not assured by reason of 
subsections 2 or 3 above, the expense shall 
be paid by the individual, group or indivi­
duals, department or agency seeking such 
proposed change. 

Under § 104.460, RSMo, the board of trustees of the retire­
ment system has authority to appoint a secretary, assistant 
secretary and other employees of the system. The salary for 
the executive director (secretary) of the retirement system i s 
not set by law, and he does not serve for a particular term. 
Such employees of the system receive such salaries as are fixed 
by the board and their necessary travel expense as authorized 
by the board under § 104.470, RSMo. 

Although § 2 of House Bill No . 130 provides that the legis­
lative body or committee, which determines the amount and t ype 
of plan benefits to be paid shall, before taking final action on 
any substantial proposed change in plan benefits, cause to be pre­
pared a statement regarding the cost of such change as provided 
therein, we believe that the provisions of § 5.3 are applicable 
where the General Assembly is the legislative body considering a 
proposed change in plan benefits. Under § 5.3, the committee 
on state fiscal affairs, upon proper approval, may assume the 
expense of preparing a cost statement by employing or contracting 
with an actuary or actuaries who possess the required qualifica­
tions upon such terms as may be agreed upon and within the limits 
of appropriations made therefor or may order the plan to provide 
such statement. And, if the expense is not assured by reason of 
§ 5.2,§ 5.3, the expense is to be paid pursuant to§ 5.4. 
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In our view, the actuarial study is a mathematical pro­
cess and it would not be improper for the executive director 
(secretary) of the retirement system as a defined actuary with 
the consent of the board of trustees to perform the study which 
is required and, if authorized, to receive compensation for 
the study irrespective of the source of the compensation. 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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