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March 4, 1980 

The Honorable Edward E . Ottinger 
State Representative 
District 101 
State Capitol Building, Room 203D 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Re presentative Ottinger: 

OPINION LETTER NO . 28 

<314) 751-332 1 

This letter is to acknowledge receipt of your request for 
an opinion from this office which reads as follows: 

Do the teachers as well as nonteachers 
have the right to vote jointly for the election 
of their four trustees? Or , should the teachers 
vote for their two trustees and the nonteachers 
for their two trustees . In other words, shoul d 
their elections be held separately? 

In your opini on request , you indi cate that at the present 
time when an election for a trustee of the Public School Reti re­
ment System of the City of St. Louis occurs , both teachers and 
nonteachers who are active members of the Retirement System vote 
for said trustee . In thi s regard , you indicate that some of the 
members feel that thi s is not in accordance with subsection 2 
o f § 169 . 450 RSMo 1978 and that they believe that only teachers 
should vote for the two teacher trustees and only nonteachers 
should vote for the two nonteacher trustees . 

In connection with the above , § 169 . 450 RSMo 1978 provides 
for the election of trustees of the Public School Retirement 
System o f St. Louis . Subsection 2 of § 169 . 450 supra reads as 
follows: 
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(2) Four trustees to be elected for 
terms of four years by and from the active 
members of the retirement system who shall 
hold office as trustees only while active 
members; provided, however, that the terms 
of office of the first four members so elected 
shall begin immediately upon their election and 
shall expire one, two, three and four years 
from the date the retirement system becomes 
operative respectively; and provided further , 
that not more than two of such persons shall 
be teachers and two shall be nonteachers; . 

It should be noted that the term "active member" is defined 
in subsection 14a of § 169.410 RSMo 1978 as "a member who is 
an employee." Further , the term "employee" is defined in subsection 
12 of § 169.410 RSMo 1978 as "any person regularly employed by 
the board of education or by the board of trustees. In case of 
doubt as to whether any person is an employee , the decision of 
the employing board shall be final and conclusive. " Therefore , 
upon due consideration , it is our view that the provisions of 
subsection 2 of § 169.450 supra relating to the election of 
trustees are plain and unambiguous and that teachers as well 
as nonteachers have the right to vote for the election of 
trustees and that separate elections are not required. 

In conclusion, it is our opinion that teachers as well 
as nonteachers have the right to vote for the election of 
trustees under the provisions of subsection 2 of§ 169 .4 50 RSMo . 
1978 and that separate elections are not required at which only 
teachers would vote for the two teacher trustees and only 
nonteachers would vote for the two nonteacher trustees. 

Very truly yours, 

~ASHCROFT 
Attorney General 


