
SCHOOLS: Section 167.241, RSMo Supp. 1979, does not 
authorize a school board that does not main­

tain an approved high school offering work through the twelfth grade 
to designate an unapproved high school for attendance by resident 
pupils who have completed the work of the highest grade offered in 
the schools of the district, both by reason of § 167.131, RSMo 1978, 
and the provisions of § 167.241, RSMo Supp. 1979, requiring the board 
only to choose from high schools that meet minimum classification 
standards adopted by the State Board of Education . 
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Dear Dr. Mallory: 

OPINION NO. 26 

Pursuant to § 27 . 040, RSMo 1978, you have requested this 
office's formal opinion to the following question: 

The 80th General Assembly, first reg­
ular session , enacted SB 318, which was 
signed into law by the Governor to become 
effective September 28, 1979. Section 
167.241, RSMo , as revised by this Act reads 
as follows: 

Transportation for pupils whose 
tuition the district of residence 
is required to pay by section 167. 
131 or who are assigned as provided 
in sect ion 167.121 shall be provided 
by the district of residence; how­
ever , in the case of pupils covered 
by section 167.131, the district of 
residence shall be required to pro­
vide transportation only to high 
schools meeting minimum classifica­
tion standards adopted by the state 
board of education and those high 
schools designated by the board of 
education of the district of residence . 
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Does this statute , as revised , autho-
rize a school board "that does not maintain 
an approved high school offering work through 
the twelfth grade" to designate an unapproved 
high school to which pupils will be transported 
at the expense of the district of residence 
and thereby avoid paying transportation costs 
for high school students? 

Paragraph 1 of § 167.131, RSMo 1978, states as follows: 

1. The board of education of each dis­
trict in this state that does not maintain 
an approved high school offering work through 
the twelfth grade shall pay the tuition of 
each pupil resident therein who has completed 
the work of the highest grade offered in the 
schools of the district and who attends an 
approved high school in another district of 
the same or an adjoining county, or an ap­
proved high school maintained in connection 
with one of the state institutions of higher 
learning, where work of one or more higher 
grades is offered. 

Therefore, pursuant to the provisions of § 167.131, a board of ed­
ucation of a district without a high school or without an approved 
high school must pay the tuition of resident pupils who attend the 
specified types of approved high schools. 

The issue presented in your question is whether a school dis­
trict can designate an unapproved high school and thereby avoid 
transportation costs. Section 167.241, RSMo Supp. 1979, states: 

Transportation for pupils whose tui­
tion the district of residence is required 
to pay by section 167.131 or who are as­
signed as provided in section 167.121 shall 
be provided by the district of residence; 
however, in the case of pupils covered by 
section 167.131, the district of residence 
shall be required to provide transportation 
only to high schools meeting minimum clas­
sification standards adopted by the state 
board of education and those high schools 
designated by the board of education of 
the district of residence. 

As previously stated, § 167.131 only requires payment of tuition 
to approved high schools. The however clause in § 167.241 merely 
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specifies those approved high schools under § 167.131 attendance 
at which requires the district of residence to provide transportation. 

Also significant in the however clause of § 167.241 is the 
use of the conjunction "and," reading: 

[T]he district of residence shall be re­
quired to provide transportation only to 
high schools meeting minimum classifica­
tion standards adopted by the state board 
of education and those high schools desig­
nated by the board of education of the dis­
trict of residence. (Emphasis added) 

The conjunction "and" means that two phrases must be considered 
together. A conjunction that connects words and phrases expresses 
the idea that the latter is to be added to or taken along with the 
first . Black ' s Law Dictionary 112 (4th ed . Rev. 1968). There­
fore , in construing the however clause of § 167.241, in the case 
of pupils covered by § 167.131, the district of residence may 
only designate a high school meeting minimum classification stan­
dards to which they must provide transportation. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that § 167.241, RSMo Supp. 
1979 , does not authorize a school board that does not maintain an 
approved high school offering work through the twelfth grade to 
designate an unapproved high school for attendance by resident 
pupils who have completed the work of the highest grade offered 
in the schools of the district, both by reason of § 167.131, RSMo 
1978, and the provisions of § 167.241, RSMo Supp. 1979, requiring 
the board only to choose from high schools that meet minimum clas­
sification standards adopted by the State Board of Education. 

The foregoing opinion , which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Leslie Ann Schneider. 

Yours very truly, 

~ROFT 
Attorney General 
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