
July 24, 1980 

The Honorable Carl Muckler 
Representative, District 56 
Room 109C , Capitol Bui l ding 
Jefferson City , Missouri 65101 

Dear Mr . Muckler: 

OPINION LETTER NO . 2~ 
(Answer by Letter-Allen) 

F r LED 

:<2 

This letter is in response to your request for an opinion 
asking whether Chapter 34, the state purchasing law , requires 
that professional services contracts be bid through the corn­
missioner of administration. 

In our Opinion No . 163 , dated August 22, 1975 , to Nielsen, 
we concluded that the phrase "contractual services " as used 
in § 34.010 , RSMo, includes insurance purchased by the state 
and therefor e that such insurance must be purchased pursuant 
to the provisions of Chapter 34 , except as otherwise provided 
by law. We enclose a copy of that opinion. 

It is our understanding that Opinion No. 163- 1975 may 
have been misunderstood to apply to physicians, attorneys and 
expert witnesses who are part of an attorney ' s case . 

At the time of the enactment of the purchasing law in 1933 
the practice of medicine and the practice of law were considered 
the historical learned professions and were not subject to bid . 
It seems clear that the legislature in enacting such law did not 
intend to include these historic l earned professions. While 
such professional services are now bid in a number of contexts 
there has been no change in the statutes since they were first 
enacted to indicate that such professional services are to be 
included within the requirements of the purchasing law. Accord­
ingly, we conclude that such services are not subject to the 
requirements that they be bid under the purchasing law. 



The Honorabl e Carl Muckler 

The expert witness services to which we refer are of a 
particularly unique character because such expert witnesses are a 
part of an attorney ' s case for which the attorney bears the 
professional responsibility . As a consequence , it is our view 
that the services of such expert witnesses were not and are not 
now subject to the requirements of the purchasing law . 

It is our view that professions and services other than 
those of physicians , attorneys and such expert witnesses are 
subject to the requirements of the purchasing law . 

Although we have concluded that services of physicians , 
attorneys and such expert witnesses are not included within the 
provisions of the purchasing law , Chapter 34 , we wish to make it 
clear that there is nothing to prohibit the bidding for such 
services if the officer requi ring the service desires such bids. 

Very truly yours , 

Enclosure 
Att ' y Gen . Op . 163- 1975 
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