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DI':P/\J<'l'MJo:NT OF MENTAL IIE/\LTH: Parents of school-aged handicapped 

or severely handicapped childre n 
placed by the Department of Mental 

llcalth with community placement providers may not be charged (or 
speci.al education and related services. If the placement of any such 
children is necessary for them to receive appropriate special educa­
tion and related services , then their parents may not be charged for 
special education , related services, nonmedical care, and room and 
board. School districts and special school districts of domicile are 
obliged to pay towards the costs of special education and related 
services rendered by the serving school districts and special school 
districts . The State Board of Education shall provide special educa­
tional services to the severely handicapped children who cannot 
receive such services from the school districts where the children 
actually reside. 
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Dear Or. Ahr : 

/8 

This official opinion is issued in response to your predecessor's 
request for rulings on the following questions: 

" 1. If the Department of Mental He alth diagnoses 
and places a handicapped or severely handicapped 
child with a community placement provider, under 
what circumstances, if any , and to what extent 
shal l the parents be charged by the provider for 
residential care, treatment, or education? 

" 2 . If the Department of Mental Health diagnoses 
and places a handicapped or severely handicapped 
child with a community placement provider, under 
what circumstances and to what extent s hall the 
State Board of Education or the school district 
or special school district of domicile pay or 
otherwise provide for the child's residential 
care , treatmen t and education?" 
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QUESTION NO. 1 

As to the first question, subsection 2 of § 630.205 of 
Conference Committee Substitute for H.B. 1724 is directly on 
point. The General Assembly passed this bill during the 
recent session , and the Governor signed it on June 9 , 1980. 
It becomes effective on August 13, 1980. 

Subsection 2 of § 630.205 of H.B . 1724 reads as follows: 

" Parents of minors who are domici led in this 
state , as defined in section 162 .9 70 , RSMo , 
shall not be liable for the cost of education 
or special education and related services . 
If, as a result of a comprehensive evaluation 
and such conclusion in the minor's individualized 
education program , admission to a department 
facility or placement program is necessary for 
such minor to receive an appropriate education , 
the parents of minors who are domiciled in 
this state under section 162.970 , RSMo , shal l · 
not be liable for the cost of nonmedical care 
and room and board ." 

Under subsection 3 of section 630.205 , H.B . 1724 , the 
federal definitions of the terms "special education" and "related 
services", as found in 20 u.s.c. § 1401, are specifically 
incorporated by reference for use in the section . Consequently , 
the terms "special education" and "related services", as used 
in subsection 2 , are defined by the federal law. 

The term "special education" is defined at 20 u. s . c. § 1401(16) , 
as follows : 

" (16) The term ' special education' means 
specially designed instruction , at no cost 
to parents or guardians, to meet the unique 
needs of a handicapped child , including 
classroom instruction, instruction in physical 
education, home instruction , and instruction in 
hospitals and institutions." 

The term "related services" has been broadly defined at 
20 u.s.c. S 1401(17) as follows: 
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" ( 1 7) The term ' related services ' means trans­
portation , and such developmental , corrective , 
and other suppor t ive services (including speech 
pathology and audiology , psychological serv i ces , 
physical and occupational therapy, recreation , 
a nd medical and counseling services, except that 
suc h medical services shall be for diagnostic 
a nd evaluation p urposes only ) as may be required 
to assist a handicapped child to benefit from 
special education , and includes the early identi ­
f i cation and assessment of handicappi ng conditions 
i n c h ildren ." 

Subsection 3 of section 630.205 further incorporates the 
defi ni tions of the terms "special education" and " related 
serv i ces" from the regulations promulgated under 20 u.s.c . § 
1401 , et seq . The term " related services" is more elaborately 
defined and offers further guidance on what services are to be 
prov i ded wi thout charge to parents . That definition is found at 
4 5 C.F. R. § 12la .l 3 . 

The definitions of "handicapped children " and "severely 
handicapped children" which were used in the questions are 
(ound i n section 162.675(2) and (3) , RSMo 1978 , respectively , 
as fol l ows: 

" (2) ' Handicapped children ', children 
u nder the age of twenty - one years who have 
not completed an approved high school pro­
gram and who , because of menta l, physical , 
emotional or learning problems , require 
special educat i o nal services in order to 
develop to their maximum capacity; 

" (3) ' Severe l y handicapped children ', 
hand i capped children under the age of 
t wenty - one years , who because of the extent 
of the handicapping condition or conditions , 
as determ i ned by competent professional 
e valuation, are unable to benefit from or 
meaningfully participate in programs in the 
publ ic schools for handicapped children . 
The terms ' severely handicapped ' is not con­
f ined to a separate and specif i c category 
but pertains to the degree of d i sability 
which permeates a variety of handicapping 
conditions and education programs ; .• • " 

Although the federal l aw refers to one group of " handicapped " 
children rather than divid i ng them into two groups in need of 

- 3 -



Paul R. Ahr, Ph.D., M.P.A. 

spec ial education as under sect ion 162.675(2) and (3), RSMo 1978, 
the terms are similar , in that the children require special 
education and related services. 20 u. s . c . § 1401(1). 

Under 630.640, H.B. 1724 , parents are to be charged for 
the support and maintenance of their children in community 
p laceme nt if the children are supported from funds appropriated 
to the Department of Mental Health. Sect ion 630 . 205 , however , 
is incorporated by reference, as follows in subsection 2 of 
section 630.640: 

" If payments for the support and maintenance of 
of the client are made from funds appropriated 
to the department, the department shall charge 
the clien t or those responsible for his support 
under this chapter for his support a nd maintenance 
pursuant to section 630.205 to 630.215." 

Parents may clearly be charged for certain services " not 
related" to special education including medical treatment of 
their handicapped or severely handicapped children who have been 
p l aced by the Department with community placement providers . 
See Tatro v . State of Tex ., 481 F.Supp. 1224 (N . D. Texas 1979) 
where the court determined that catheterization of a child suffering 
from sp ina bifida was not a "related service" but a life main­
tenance service "required whether or not she is attending school." 
Parents have a common-law obligation to support their minor 
c hil dren , Ivey v. Ayers , 301 S .W.2d 790 (Mo. 1957) , and 
State e x rel. Shoemaker v . Hall , 257 s .w. 1047 (Mo . 1924) ; however, 
if the service falls within the definitions of "special education " 
or "re lated services," then under section 630.205 , H. B. 1724 , 
the parents are not obliged to pay for them. 

The Department shall determine whether a particular service 
may be charged to parents depending upon whether it is classified 
as medical treatment or special education or related service 
under the individualized education plan. Distinctions must be 
considered o n a case-by-case basis for school-aged children. 
Ge nerally , under subsections 2 and 3 of section 630.205 , services 
identified in the individualized education plan as being required 
to assist handicapped or severely handicapped child to benefit 
from spec i al education shall be provided without charge to 
parents; · however, if the services are not included as special 
education or related services , then the services may be charged 
to the parents. 

Finally , subsection 2 of section 630.205 states that parents 
s hall not be liable for the cost of nonmedical care and room and 
board , if, as a result of a comprehensive evaluation and such 
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conclusion in the minor ' s individualized education program , 
admission to a department placement program is necessary for the 
chi l d to receive an education. Thus , after a handicapped or 
severely handicapped child has been placed with a community 
placeme n t prov i der , the department shall determ i ne , in each 
instance , i f the placement was necessary for the child to receive 
an appropriate education. 

Generally , if the child can be educated off the placement­
provider grounds , as authorized under section 162 . 970 , RSMo 
1978 , by the school district or special school district where 
the p l acement-provider is located or by the state school for the 
severely handicapped operated by the State Board of Education , 
then the placement would not be considered necessary for the 
chi l d to receive an appropriate education. Rather , the placement 
may be necessary for certain medical, habilitation , or other 
reasons . For example, children could be committed to the Department 
of Me ntal Hea l th by the juvenile court , or the parents may seek 
p l acement of their handicapped or severely handicapped children 
because the parents do not wish to take care of them at home. 
However , if the children were living at home , they could be 
educated by the school district , special district, or state 
school for the severely handicapped responsible for special 
ed ucational service where the parents live without the necessity 
for a res i de n tial placement . 

"Non- medical care" is not defined in th e statute or regula­
tions . It would be logical for it to mean assisting the handicapped 
or severely handicapped children with such activities as dressing, 
to ileting and grooming. These are services usually performed by 
parents who ca nnot do them if their children are not living at 
home but are placed by the Department with community placement 
providers. 

In conclusion the parents of school-aged children may be 
charged for services other than educa tion , spec ial education , 
and related services unless their placements are necessary for 
them to receive appropriate education. Regarding those children 
p l aced by the Department and found by the Department to need 
residential placements to receive appropriate education , their 
pa r e n ts may not be c harged for special education, related services , 
nonmedical care, and room and board. 

QUESTION NO . 2 

As to the second question , each school district or special 
school district constituting the domicile of any handicapped or 
severely handicapped child shall pay the average local tax 
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e f fort produced per c hild to the scr-viny school district or 
special school district where the handicapped or severely handi­
capped c hild actually resides under subsections 2 and 3 of 
section 162.970. 

Subsection 2 of 162.970, RSMo 1978, reads as follows: 

"2. Each school district or special school 
district constitution the domicile of any 
handicapped or severely handicapped child 
for whom special educational services are 
provided or procured under this section , shall 
pay toward the per pupil costs for special 
educa tional se rvices for such child. A school 
district which is not a spec ial schoo l district 
shall pay an amount equa l to the average sum 
produced per child by the local tax effort of 
the district of domicile. A special school 
district shal l pay the average s um produced 
per child by the local tax efforts of the 
component districts." 

In subsection 3 of sec tion 162.970, the mechanism for such 
payments i s provided as follows: 

" 3. When special educational services have 
been provided by the school district or special 
school district in which a handicapped or 
severely handicapped child actually resides, 
other than the district of domicile, the amounts 
as provided in subsection 2 for which the domi­
c iliary schoo l district or special school district 
i s re spo ns ible shall be paid by such district 
directly to the serving district . The school dis­
trict, or spec ial school district, as the case 
may be , s hal l send a written voucher for payment 
to the regular or special district constituting 
the domicile of the child served and the domi­
ciliary school district or special school district 
receiving such voucher shall pay the district pro­
viding or procuring the se rvices the amount 
hereinabove provided. In the event the responsible 
district fails to pay the appropriate amount to the 
district within ninety days after a voucher is 
submitted, the state department of elementary and 
secondary education shall deduct the appropriate 
amount due from the next payments of any state 
financial aid due that district and shall pay the 
same to the appropriate district." 
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The "dom i c i.le of a child" sha ll be the pl ace o ( r es idenc e of hi s 
paren ts or legal guardian under subs ectton 7 of s ection 162.970 . 
Thus , school districts or special school districts of domicile 
shal l pay no more than the average per capita local tax effort 
to the serving school districts on actual costs. 

Under subsection 1 of section 162 . 970 , handicapped or 
severely handicapped children whose domicile is in one school 
district i n Missouri but who reside in another school district 
as a result of placement , shall have a right to be provided 
spec i a l educational services . Furthermore, they are not to be 
denied admission to any appropriate regular public school or 
special school district program or program operated by the State 
Board of Education , as the case may be, where the child actually 
resides because of the placement . 

Thus, the appropriate entity with re s ponsibility t o serve 
children placed by the department depends upon th e ir diagnose s 
as "handicapped " or "severely handicapped. " Under section 162.700 , 
RSMo 1978 , the Board of Education of each s chool district shall 
provide the educational services for handicapped childre n who 
reside in the district. Under section 162.890 , RSMo 1978 , special 
school districts are responsible for the training or education of 
handica~ped or severe!~ handicapped children who reside within the 
boundartes of the spectal district. 

Severely handicapped children who are not being provided 
special educational services by the school district or who do 
not reside in a special school district shall be provided the 
services by the State Board of Education under sections 162 . 72 5 
and 162.735 , RSMo 1978, by contract , or under section 162 . 730, in 
a state school for the severely handicapped . 

While special education s e rvices are the re s ponsibility of 
the l ocal school district , s pecial school district or State Board 
of Education for handicapped and severely handicapped children 
placed by the Department of Mental Health , no express provision 
is made for the districts or the state board to pay for nonmedical 
care a nd room and board . As we discussed in Part I of this opinion , 
nonmedical care and room and board are the responsibility either 
of the Department of Mental Health or of the parents (according 
to their abilities to pay) depending upon whether the placements 
are necessary for the ch i ldren to receive appropriate special 
education . 
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In subsection 4 of section 162.970, the Department of 
Me ntal Health is to pay the se rving district from funds appro­
priated for that purpose any amounts by which the costs of 
e ducating severe l y handicapped children placed by the Department 
exceed the amounts received from the domicilary districts. The 
Departme nt of Mental Health shall pay the difference between the 
actual costs of educating the handicapped or severely handicapped 
c hild ren a nd the average local tax effort pai.d by the school 
districts of domicile . In subsec tion 1 of section 630 . 640 , H.B . 
172 4, the Department of Mental Health is to supplement the other 
benef it s to wh ich a placement clien t is entitled. No such 
statutory limit is placed on amounts to be paid by the State 
Board of Education . The Board is limited only by appropriations . 

CONCLUSION 

Therefore , it is the opinion of this office that parents of 
school- aged ha ndicapped or severely handicapped ch ildren placed 
by the Department of Mental Health with community placement 
providers may not be charged for special education and related 
services . If the placement of any s uch children is necessary 
(or them to receive appropriate special education and related 
serv i ces , then their parents may not be charged for spec ial 
education, related serv ices , nonmedical care, and room and 
board. School districts and special school districts of domi­
ci le are o bliged to pay towards the costs of spec ial educat i on 
and re l ated services rendered by the serving school districts 
a nd special school districts. The State Board of Education 
s ha l l provide spec ial ed ucational services to the severely 
handicapped children who cannot receive such services from the 
school districts where the children actually reside. 

The foregoing opinion , which I hereby approve , was prepared 
by my assistant , Reginald H. Turnbull. 

Very truly yours , 
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