
EDUCATION: 
DEPARTMENT OF MENTAL HEALTH: Parents of school- aged handicapped 

or severely handicapped children 
admitted to the Department of 

Mental Health may not be charged for special education and related 
services . If the admissions of any such children is necessary for 
them to receive appropriate special education and related services , 
then their parents may not be charged for special education , related 
services , nonmedical care, and room and board . School districts and 
special school districts are obliged to pay towards the costs of 
special education and related serv i ces rendered by the Department of 
Mental Health to its full-time patients or residents . Absent a 
contrac tual provision , we find no authority for the Department of 
Mental Health to charge the State Board of Education for special 
education it chooses to render to patients and residents of its 
facilities . 

August 4, 1980 
OPINION NO. 9 

Paul R. Ahr , Ph . D., M.P . A. 
Director 
Department of Mental Health 
2 00 2 Missouri Boulevard 
Jefferson City , Missouri 65101 

Dear Dr . Ahr: 

This official opinion is issued in response to your 
predecessor ' s r equest for rulings on the following questions: 

"1. If handicapped or severely handicapped 
children, as defined under § 162 .675 
(2) and (3) , RSMo 1978 , are admitted to 
Department of Mental Health facilities , 
may the Department charge the parents or 
guardian for any services -- room and 
board , treatment , education? 

" 2 . If handicapped or severely handicapped 
chi ldren , as defined under § 162.675 
(2) and (3), RSMo 1978, are admitted to 
Department of Me ntal Health facilities, 
may the Departmen t charge school districts , 
specia l school districts o r the State Board 
of Education for the services provided? " 
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QUESTION NO. 1 

As to the first question , subsection 2 of § 630.205 of 
Confere nce Committee Substitute for H.B. 1724 is directly on 
point. The General Assembly passed this bi ll during the 
recent session , and the Governor signed it on June 9, 1980; 
consequently, it becomes effective on August 13, 1980. 

Subsection 2 of § 630.205 of H.B. 1724 reads as follows: 

"Parents of minors who are domiciled in this 
state , as defined in section 162.970, RSMo, 
shall not be liable for the cost of education 
or special education and related services. 
If, as a result of a comprehensive evaluation 
and such conclusion in the minor's individualized 
education program , admission to a department 
facility or placement program is necessary for 
such minor to receive an appropriate education, 
the parents of minors who are domiciled in 
this state under section 162.970, RSMo , shall 
not be liable for the cost of nonmedical care 
and room and board." 

The definitions of "handicapped children" and "severely 
handicapped children" are found in section 162.675(2) and (3), 
RSMo 1978, respectively, as follows: 

"(2) 'H andicapped children ', children 
under the age of twenty-one years who have 
not completed an approved high school pro­
gram and who , because of mental, physical , 
emotional or learning problems , require 
special educational services in order to 
develop to their maximum capacity; 

"( 3) ' Severely handicapped children ', 
handicapped chtldren under the age of 
twenty-one years, who because of the extent 
of the handicapping condit ion or conditions, 
as determined by competent professional 
evaluation , are unable to benefit from or 
meaningfully participate in programs in the 
public schools for handicapped children. 
The terms ' severely handicapped' is not con­
fined to a separate a nd specif i c category 
but pertains to the degree of disability 
which permeates a variety of handicapping 
conditions and education programs; ••• " 
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The term "special education" has a special meaning for 
handicapped and severely handicapped children beyond just in­
struction in the usual elementary and secondary school subjects. 
Under section 162.670, RSMo 1978, "special educational services 
sufficient to meet the needs and maximize the capabilities of 
handicapped and severely handicapped children" are required 
to be provided by the state or by the public schools in the 
state . The term "special educational services" is defined in 
section 162.675(4) as follows: 

"··· programs designed to meet the needs and 
maximize the capabilities of handicapped or 
severely handicapped children and which include , 
but are not limited to, the provisions of 
diagnostic a nd evaluation serv ices, student 
and parent counseling , itinerant, homebound 
and referral assistance, organized instructional 
a nd therapeutic programs , transportation, and 
corrective and suppor ting services ." 

Under subsection 3 of section 630.205, H.B. 1724, the federal 
definitions of the terms " special education" and "related 
services", as found in 20 U.S . C. § 1401, are specifically 
incorporated by reference. 

The term "special education" is defined at 20 U. S.C . 
§ 1401(16), as follows : 

"(16) The term ' special education ' means 
specially designed instruction, at no cost 
to parents or guardians, to meet the unique 
needs of a handicapped child, including 
classroom instruction, instruction in physical 
education, home instruction, and instruction in 
hospitals and institutions." 

The term "related services" has been broadly defined at 
20 u.s.c. § 1401(17), as follows: 

"(17) The term 'rela ted serv ices ' means ·tran s ­
portation, and such developmental, corrective, 
and o ther supportive services (including speech 
pathology and audiology, psychological se rvices , 
physical and occupational therapy, recreation, 
and medical and counseling services, except that 
such medical services shall be for diagnostic and 
evaluation purposes only) as may be required to 
assist a handicapped child to benefit from special 
education, and includes the early identification 
and assessment of handicapping conditions in 
children." 
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Rather than dividing the children who need special education 
into separate groups of " handicapped children " and "severely handi­
capped children" as done under Missouri. law in section 162 . 675(2) 
and (3), RSMo 1978, the federal law has just one group of "handi­
capped children", who, by reason of their handicap , require 
st~c ial education and related services . 20 u.s.c. § 1401(1). 
Thus, the federal term encompasses both of the state terms . 

ln the regulations promulgated under 20 U.S.C . § 1401, 
~ ~, the term "re lated services" is more elaborately defined 
and offers further qui.dance on what services are to be provided 
without charge to parents. The definition is located at 45 
C.F . R. § 12la.l3 . 

Parents may clearly be charged for certain services "not 
related" to special education including medical treatment of 
their handicapped or severely handicapped children who are 
inpatients or residents of Department of Mental Health facilities. 
See Tatro v. State of Tex ., 481 F.Supp. 1224 (N . D. Texas 1979) 
where the court determ1ned that catheterization of a child 
s uffering from spina bifida was not a "related service" but a 
life maintenance service "required whether or not she is attending 
school ." Parents have a common- law obligation to support their 
minor children , Ivey v. Ayers , 301 S .W.2d 790 (Mo . 1957) , and 
State ex rel. Shoemaker v. Hall, 257 S . W. 104 7 (Mo. 1924); however , 
t f the servtce falls withln the definitions of "special education" 
or "re lated services ," then under section 630.205 , H.B. 1724, 
the p~rents are not obliged to pay for them . 

The Department shall determine whether a particular service 
may be charged to parents depending upon whether it i s classified 
as medical treatment or special educatio n or related serv ice. 
Di sti nctions must be considered on a case-by-case basis for 
school-aged children. Generally, under subsections 2 and 3 of 
sect ion 630.205, which incorporate the federal definitions, 
services required to assist the handicapped or severely handi­
capped child to benefit f rom education shall be provided without 
c harge to parents; however , if the services are strictly medical 
in nature, then the services may be charged to the parents . 

Finally, subsection 2 of section 630.205 states that parents 
shal l no t be liabl e for the cost of nonmedical care and room and 
board , if, as a result of a comprehensive evaluation and such 
conclusion in the minor's individualized education program , 
admission to a department facility is necessary for the child to 
receive an education. Thus , after a handicapped or severely , 
handicapped child has been admitted to a Department of Mental 
Health facility, the department shal l determine , in each instance, 
if the admission was necessary for the child to receive an 
appropriate education . 
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For example, if the child can be appropriately educated off 
the facility grounds by the school district or special school 
district where the facility is located or by the state school 
for the severely handicapped operated by the State Board of 
Education, as authorized under section 162.970, RSMo 1978, then 
the admission is not necessary for the child to receive an 
appropriate education. Rather, the admission may be necessary 
for certain medical, habilitation, or other reasons. For example, 
children could be committed to the Department of Mental Health 
by the juvenile court, or the parents may admit their children 
because they may not wish to keep them at home. However, if 
they were living at home, and could appropriately be educated by 
the school district , special district, or state school for the 
severely handicapped, then the parents would be responsible for 
non medical care and room and board. 

" Non- medical care" is not defined in the statute or regula­
tions. It would be logical for it to mean assisting the handicapped 
or severely handicapped children with such activities as dressing, 
toileting and grooming. These are services usually performed by 
parents who could not do them if the child is in residential 
placement. 

In conclusion, the parents of school-aged children may be 
charged for services other than education, spec ial education , and 
related services unless the admissions are necessary for them to 
receive appropriate education . Regarding those children whose 
admission to the Department of Mental Health facilities are 
found to be necessary for them to receive appropriate education , 
their parents may not be charged for special education , related 
services , nonmedical care , and room and board. 

QUESTION NO. 2 

As to the second question, section 162.740 in H.B. 1724 
requires the school district or special school district of 
residence to pay towards the cost of the education of a child 
attending an educational program for a full-time patient or 
resident at a Department of Mental Health facility. Section 
162.740 , H.B. 1724, reads as follows: 

"The district of residence of each 
child attending a state school for severely 
handicapped children , an institution providing 
contractual services arranged pursuant to 
sec tion 162.735, or an educational program for 
a full-time patient or resident at a facility 
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operated by the department of mental health 
except school districts which are a part of a 
special district and except special school 
districts , shall pay toward the cost of the 
education of the child an amount equal to the 
average sum produced per child by the local 
tax effort of the district . The district of 
residence shall be notified each year , not 
later than December fifteenth, of the names 
and addresses of pupils enrolled in such schools . 
In t he case of spec i al district , said special 
district shall be responsible for an amount 
per child not to exceed the average sum pro­
duced per child by the local ta x effor ts of the 
component districts . The district of residence 
of the child ' s parents or guardians shall be the 
district responsible for local tax contributions 
required by this section. " 

Section 162 . 745 , H. B. 1724 , sets out a means of collecting 
t he mo ney . 

Subsection 2 of section 162 . 970 , RSMo 1978 , requires school 
distric t s or specia l school districts of the domicile of handi­
capped o r severely handicapped children to pay towards the cost 
of specia l educational services for such children . Under sub­
section 1 of section 162 . 970 , the Department of Mental Health 
may prov ide special education t o handicapped or severe l y handicapped 
children . 

The school district of domicile is the place of residence of 
the pare nts. Section 162.970 . 7 . Section 162.970 when read with 
section 162 . 740 would require the school district where the 
pa r e nts r es i de pay towards the cost of education . 

Although under section 162 . 725, RSMo 1978 , the State Board 
of Education has the primary responsibility to provide special 
e duc atio n serv i ces t o certai n severe l y hand i capped ch ildren , we 
f ind no author i ty for hold ing the Board responsibl e to pay 
the Depar tment of Mental Health for the special education the 
De pa r t ment prov i des to handicapped o r sever ely handicapped 
c h i l d r e n adm i t t ed t o Department faci li ties . Under section 
1 62 . 735 , the S t ate Board of Education may contract with "another 
p ubli c agency" to pr ovide special educational services determi ned to 
"be in the best i nteres t s " of the severely ha ndicapped chi l dren : 
ho wever , a bsent provisions for payment in such a contr act , t he 
S tate Bo ard of Educat i on has no statutory r espons i bi l i t y t o pay for 
the spec ial e ducat iona l services provided by t he Depar tment of 
Me ntal Hea l th . 
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CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this office that parents 
of school-aged handicapped or severely handicapped children 
admitted to the Department of Mental Health may not be charged 
for special education and related services . If the admtssions 
of any such children is necessary for them to receive appropriate 
special education and related services, then their parents may 
not be charged for special education , related services , non­
medical care , and room and board. School districts and special 
school districts are obliged to pay towards the costs of special 
education and related services rendered by the Department of 
Mental Health to its full-time patients or residents . Absent a 
contractual provision we find no authority for the Department of 
Mental Health to charge the State Board of Education for special 
education it chooses to render to patients and residents of its 
facilities. 

The foregoing opinion , which I hereby approve, was prepared 
by my assistant , Reginald H. Turnbull. 

Very truly yours, 

Attorney General 
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