
AUCTIONEERS: With respect to § 343.080, RSMo, and § 343 . 090, 
RSMo, concerning auctioneers' license fees, such 
fees under § 343.080, which are required to be 

paid to the county clerk for the issuance of auctioneers' licenses, 
are levies on behalf of the state, and the clerk should account 
to the state of Missouri for such fees. The county clerk's fee 
under § 343.090 is a separate fee of two dollars for the issuance 
of such auctioneers' licenses to be paid by the clerk into the 
county general revenue fund. 

November 9, 1979 

The Honorable John W. Briscoe 
Prosecuting Attorney 
Ralls County 
Post Office Box 446 
New London, Missouri 63459 

Dear Mr. Briscoe: 

OPINION NO. 180 

• 

This opinion is in response to your question asking: 

Section 343.070 required the County 
Collector to grant an auction license 
to certain auctioneers. 

Section 343.080 provides the amount of 
the fee for those licenses. 

Section 343.090 provides that the County 
Clerk shall receive $2.00 as an 'issuance 
fee'. That fee shall be paid in to the 
general revenue fund of the County. To 
whom or to what fund does the Collector 
or the County Clerk pay over the balance 
of the license fee received for the 
issuance of auctioneer licenses? 

In your question you speak of the "balance of the license 
fee." It is our view, however, that the fees charged under 
§ 343.080 are entirely separate from the clerk's fee which is 
charged under § 343.090. Clearly since § 343.090 directs that 
the two dollar fee shall be paid into the county revenue fund, 
there is no question as to the proper disposition of that fee. 

As to the fee charged pursuant to § 343.080, the statute 
presently provides that certain specified fees will be levied 
upon every license to be paid to the county clerk before the 
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delivery thereof. Before that statute was amended in 1978, 
it provided that the fee would be paid to the collector. 

Under the Laws of 1825, at pp. 160, et seq., relative to 
auctions and auctioneers, the then equivalent of the state 
auditor was denominated as the "auditor of public accounts ." 
Under such laws, the collector was charged with all blank 
licenses not returned to the county court by the auditor of 
public accounts . 

The Missouri Revised Statutes of 1855, at pp. 280, et seq., 
similarly provided that the auditor of public accounts would 
charge each collector with the licenses which were not returned 
to the county court . It seems clear from the context of both 
the Laws of 1825 and of 1855 that the license fee charges were 
made for the benefit of the state, with some exceptions not 
relevant here. Similarly, § 343 . 060, RSMo, in addition to pro­
viding that the county court shall settle with the collector 
for all blank licenses delivered to him and not accounted for 
and give him credit for all blank licenses returned and charge 
him for those not returned, also provides that the clerk shall, 
under the direction of the county court, certify to the state 
auditor the amount with which each collector stands charged who 
shall charge such collector therewith. Likewise, § 343.070, 
RSMo, provides that each collector shall grant any person, upon 
application and upon compliance with the requirements of Chapter 
343, an auction license as provided for therein, and for that pur­
pose fill up and countersign one of the blank licenses received 
from the county clerk. 

We note that several portions of Chapter 343 were amended 
in 1978, including the amendments we have noted to § 343.080, 
and it is difficult to understand why §§ 343.060 and 343.070 
were not amended to eliminate the provisions with respect to 
the auditor charging the collector with the amount the collector 
stands charged for such licenses because it was obviously the 
legislative intent that the county clerk would receive the 
amounts paid for such licenses and not the county collector. 
However, it is our view that these license fee provisions are 
in the nature of taxation provisions because no qualifications 
for licensing are set forth, and they have historically been 
referred to as taxes and levies. Therefore, we do not believe 
that the license fees paid under § 343.080, having historically 
accrued to the benefit of the state, could, without any other 
indication of legislative intent, accrue to the benefit of the 
county merely because such levies are paid to the county clerk. 
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While the legislature substituted payment to the county clerk 
instead of to the county collector by amending § 343.080. it is 
difficult to see how such a substitution would change the right 
of the state to the taxes thus collected. This appears to be 
more obvious in view of the fact that § 343.090 with respect to 
the payment of the two dollars as an issuance fee to the clerk 
is expressly required to be paid into county general revenue. 

We conclude that the fee which the clerk collects under 
§ 343 . 080 is to be paid to the state of Missouri and that the 
fee which the clerk collects under § 343.090 is to be paid into 
county general revenue. 

CONCLUSION 

It is the op~n~on of this office with respect to § 343.080. 
RSMo, and § 343.090, RSMo, concerning auctioneers' license fees 
that such fees under § 343.080. which are required to be paid 
to the county clerk for the issuance of auctioneers' licenses. 
are levies on behalf of the state. and the clerk should account 
to the state of Missouri for such fees. The county clerk's fee 
under § 343.090 is a separate fee of two dollars for the issuance 
of such auctioneers' licenses to be paid by the clerk into the 
county general revenue fund. 

The foregoing opinion, which I hereby approve. was prepared 
by my Assistant, John C. Klaffenbach. 

Very truly yours. 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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