
February 22, 1979 

Honorable David c. Christian 
State Representative 
Room 235B, Capitol Building 
Jefferson City, Hissouri 65101 

Dear Representative Christian: 

OPINION J4ETTER NO. 74 
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This letter is in response to your question asking: 

"1. I1ay a chief division clerk or other 
division clerks appointed under section 
483.243 R.S.Mo. 1978 by an associate cir­
cuit judge seek election as a member of 
a political party central committee after 
January 2, 1979? 

"2. Hay a chief division clerk or other 
division clerks appointed under section 
483.243 R.S.Mo. 1978 by an associate cir­
cuit judge who are members of a political 
party central committee on January 1, 1979 
continue to hold such positions for the 
expiration of the term to which they were 
elected? 

"3. l'1ay division clerks appointed under 
section 483.245 R.S.Ho. 1978 by an associate 
circuit judge seek election or continue to 
serve as a member of a political party cen­
tral committee after July 1, 1981?" 



Honorable David C. Christian 

You also state: 

"Clay County is a first class county con­
stituting judicial circuit number 7 which 
has adopted the non-partisan court plan. 
Certain employees in the office of a Hag­
istrate Judge in Clay County \'lere elected 
as members of a political party committee 
in August, 1978. On January 2, 1979, the 
Magistrate judges elected on a partisan 
ticket in November became Associate Cir­
cuit Judges to which the non-partisan court 
plan applies by virtue of Article V of the 
Missouri Constitution. The employees were 
continued as division clerks under the pro­
visions of 483.243 R.S.r.io. 1978 after Jan­
uary 2, 1979, and desire to continue serv­
ing on political party central committees." 

The sections to which you refer are Sections 483.243 and 
483.245 of House Bill No. 1634 of the 79th General Assembly. 

We find no prohibition respecting the activities of the 
clerks to which you refer. Section 483.245 is by its terms 
effective July 1, 1981, therefore we will not speculate as to 
whether or not such prohibitions will exist when that section 
becomes effective. 

Obviously, such associate circuit judges could not "directly 
or indirectly make any contribution to or hold any office in a 
political party or organization, or take part in any political 
campaign." Section 25{f), Article V, Missouri Constitution. 
Whether such judges violate this prohibition, or any other, is 
of course a matter for determination by the Commission on Retire­
ment, Removal and Discipline of Judges, created pursuant to Sec­
tion 24, Article V, Hissouri Constitution. 
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Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 




