
COOPERATIVE AGREEMENTS : 
DISASTER PLANNING : 
CIVIL DEFENSE: 

That irrespective of number or contiguity, 
counties may, by county court order duly 
made and e ntered, participate in cooper ative 
agreements under Article VI, Section 16, 

Missouri Constitution and Sections 70.210, et seq. , RSMo , respecting the 
establ ishment of a common disaster planning program required by Section 
44.080, RSMo, and may share the cost of the disaster planning office, 
director and staff thus established. 

Mr . F. M. Wilson , Director 
Department of Public Safety 

OPINION NO. 58 

March 14, 1979 

621 East Capitol Avenue 
Jeffer son City, Missouri 65101 

Dear Mr. Wilson: 

This opinion is in response to your request of January 10, 
1979 , in which you ask: 

"Can contiguous counties, by County Court Order, 
join together in a common Disaster Planning pro­
gram which would include sharing the cost of a 
sing l e Disaster Planning Office , Director and staff." 

In your request you also state that : 

"Many rural counties of the State do not have 
sufficient funds to hire a full-time civil defense 
director . In addition , many counties do not have 
a need for a full-time civil defense director . 
Because of this , a civil defense program in many 
rural counties is non-existent. However, if 
counties can join together and provide an equal 
share of the cost , programs can be established in 
multi-county areas ." 

Enclosed is a copy of Opinion No . 146 issued by this office 
May 19, 1972, where , in response to a somewhat similar inquiry by 
Representative Reisch, we opined that : 



Mr . F . M. Wilson 

"It is the opinion of this office that 
counties may cooperate with each other and expend 
county funds under the provisions of Section 70.210, 
RSMo 1969 et seq ., within appropriate limitations , 
by becoming members of an association of counties 
for the purposes of research in the fie ld of local 
government, providing training for county officials, 
providing information for the efficient operation 
of county government and supporting or opposing 
legislation affecting such counties." 

As was the case in the Reisch opinion, supra, the Missouri 
Constitutional provisions applicable to the questions which you pose 
in your opinion request are Article VI , Section 14 and Article VI, 
Section 16, which respectively provide, in that part here pertinent , 
as fol l ows: 

Section 14 : 

" By vote of a majority of the qualified e lectors 
voting thereon in each county affected, any contiguous 
counties, not exceeding ten, may join in performing 
any common function or service , . and by separate 
vote may join in the common employment of any county 
officer or employee common to each of the counties . 
'l'he county courts shall administer the delegated powers 
and allocate the costs a mong the counties . Any county 
may withdraw from such joint participation by vote of 
a majority of its qualified electors voting thereon ." 

Section 16: 

" Any . . political subdivision of this state may 
contract and cooperate with other . . political 
subdivisions thereof , . for the planning , 
development, construction , acquisition or operation 
of any public improvement or facility , or for a 
common service , in the manner provided by law. " 

Sections 70.010, et seq ., RSMo implement Section 14 and Sections 
70.210, et seq. , RSMo implement Section 16 above. Section 70 . 210(2) , 
RSMo includes "counties " within the definition of " political sub­
division ." 
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Both Section 14 (with implementing statute s 70.010 , et s e q ., RSMo) 
and Section 16 (with implementing statutes 70.210, et s eq., RSMo) deal 
with the ability of counties to join, contract, or cooperate with one 
another in performing a common function or service and were newly 
enacted in the Missouri Constitution of 1945. Reference to paragraph 
4 of your opinion request indicates that your concerns arise primarily 
out of the apparent conflict in requirements under these provisions 
which must be met in order to enable counties to join, contract or 
cooperate in performing common functions or services. In this connection , 
your attention is directed to that portion of the enclosed Re isch 
opinion wherein this office opined that no such conflict in require­
ments is posed by these two constitutional provisions or their 
implementing statutes: 

"Although it appears at first glance that 
there is a conflict be tween Sections 14 and 16 of 
Article VI of the Missouri Constitution and the 
statutory provisions which implement such sections, 
it is our view that no such conflict exists . That 
is, Sections 70.010 to 70.090, which were enacted 
contemporaneously with Section 14, provide a pro­
cedure for petition (Section 70.020) and election 
(Sections 70.030 to 70.050) to adopt a proposition 
for the joint performance of common services by 
contiguous counties not exceeding ten in number. 
On the other hand, Sections 70.210 to 70.325, enacted 
in implemention of Section 16, include 'counties ' 
within the definition of 'political subdivisions ' 
(Section 70 . 210) and authorize the governing body 
of such counties, without limitation as to the number 
or location of such counties, to cooperate under 
contract in performing common services provided 
such cooperative action is within the scope of 
such counties' powers. (Section 70.220). 

"Keeping in mind that the Constitution is 
only a limitation on the power of the state 
legislature and not a grant of power , Hickey v. 
Board of Education of City of St. Louis, 256 S.W.2d 
775 (Mo. 1953), it is our view that Section 16 and 
Sections 70.210 et seq., are applicable in the 
premises and that two or more counties whether 
contiguous or not and without regard to the number 
of such counties involved may enter into cooperative 
agreements." 
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Mr. F . M. Wilson 

In accordance with the position taken by this office in the 
Reisch opinion, supra, it is our view that Article VI, Section 14 and 
Sections 70.010, et seq., RSMo contemplate a procedure for petition 
and election to adopt a proposition for the joint performance of common 
services by contiguous counties not exceeding ten in number, whereas 
Article VI, Section 16 and Sections 70.210, et seq., RSMo authorize 
county governing bodies to cooperate under contract in performing common 
services , irrespective of the number or contiguity of the counties in 
question, provided the cooperative action is within the scope of such 
counties ' powers. The rationale attendant the issuance of the Reisch 
opinion, supra, by this office is equally applicable in the instant 
premises and it is our view that Article VI , Section 16 and Sections 
70.210, et seq., RSMo would permit counties, regardless of number 
or contiguity, to enter into a cooperative agreement relative to the 
establishment of a local disaster planning program as required by 
Section 44.080, RSMo . Proposed cooperation among the State of 
Missouri ' s poorer counties, where such plans are nonexistent due to 
insufficient funds, in order to financially enable these counties to 
comply with the requirements of Missouri law would appear to be a 
proper county objective. 

Additionally , as also was noted in the Reisch opinion, supra, 
reference to Section 70 . 250, RSMo (respecting methods of financing) 
and Section 70.260, RSMo (respecting provisions which may be included 
in joint contracts of this nature) indicates that counties may not only 
share in financing the expenses attendant such an agreement, but also 
may provide for the selection and compensation of officers to supervise 
such a joint planning or services operation. Reference to Section 
70.230, RSMo indicates that the power to institute a cooperative 
agreement of this sort may be exercised by order of the county court, 
in that it provides : 

"Any municipality may exercise the power referred 
to in section 70.220 by ordinance duly enacted , or , 
if a county , then by order of the county court duly 
made and entered, . " (Emphasis supplied) . 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that irrespective of number or 
contiguity, counties may, by county court order duly made and entered, 
participate in cooperative agreements under Article VI , Section 16 , 
Missouri Constitution and Sections 70.210, et seq. , RSMo respecting 
the establishment of a common disaster planning program required by 
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Section 44.080 , RSMo and may share the cost of the disaster 
planning office, director and staff thus established. 

The foregoing opinion , which I hereby approve , was prepared by 
my assistant, We l don W. Perry , Jr . 

Enclosure : Op. No. 146 
5/19/72 , Reisch 

Very truly yours, 

{t~;HCROFT 
Attorney General 
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