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OPINION LE'rTER NO. 56 
Answer by Letter - Klaffenbach 

Hon>r,ble FlavPl J . BULtS 
State Representative, D1strict 132 
Room 106-A, Capitol Building 
,Jet fL'rson City, ~1iS$Onri (i 'il 0 l 

Dear RepresenL~Llve Butts: 

Fl LED 
£~ 

T~is letter ~s in response to your questions asking : 

"(1) Do County Courts in a third class 
counLy have the author1ty to reauire pur­
chase> of all materials be done through Lhe 
County Court. 

"(2} 110 County rt)tlrts J.n a third class co•1nty 
have the a uthority to require purchase order~ 
Le ol..>LC!irwd before purchases can be made . " 

In our Opinion No. 80-1971, we concluded that Section 50.660, 
RSMo, applies to third cla~s counties. We have enclosed a copy 
of that opinion and inasmuch as Section 50.660 is quotel in f, 11 
in that op1nion we wi ll not quote it in fuJl here . However, the 
pertiPent portion of Sectjon 50.660 provides: 

"All contracts shall be executed in the 
naMe of the county by Lhe head of the depnLt­
ment or officer concerned, except contracts 
for Lhc purchase of supplies , materials, equip­
ment or services other than personal made by 
the officer in charge of purchasing in any 
counly having th<"' officl!r. . . " 



llonorublc Fluvel J . LluLLs 

A third class county has no statutory authority to provide 
for a purchasing officer, thereforn, in such counties only the 
Lirst part of the provision quoted is applicable . Thus, it is 
cur view that the authority to execute such contracts is vested 
in he head of the department or officer concerned, to wit , the 
separate st~tutory county officers , and that the county courl has 
only the u.uthori ty to execute and control, except throU'Jh the 
budget, contracts for purchases in which the county court itself 
is concerned. 

Accord1ngly, we co~clude that such a county court does not 
have the authority to require that all purchaae of materials be 
made through the coun ty court or to require that purchase orders 
be obta1ned before purchases can be made. 

We are also of the vi~w that our Opin1on No. 19, dated 
March 7, 1940, to Coyne , was incorrect in its 1nterpretation of 
Sf'ction 50.660 in th11t such opi nion rr"~nC'lnded that thP <"'ounty 
court only must purchase supplies for county offices nxcept t.hat 
of ~he office of thL sheriff. We brlieve th1L such a construction 
w1s clearly in error in liqht of the quoted provisions of 50.660. 
The-efore, we are withdrawing such opinion . 

Additionally, Opinion No. 73, dated April 3 , 1937, to Rathbun, 
u.nd Opinion No . 96, dated September 2 , 1953, to \•Jheeler, were 
iss,~d prior to the amendments to Chapter 50 which made Section 
50.660 to applicable to such counties. Accordingly, such opinions 
u.rc no longer appropriate and are withdrawn. 

Enclosure . 
Op . No. 80-1971 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 


