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JEFFERSO N CITY 

JOHN ASH CROFT 

ATTOR:Nt;V OCWCAA L 65101 

November 13 , 1978 

Honorab l e C. E. Hamilton, Jr. 
Prosecuting Attorney 
Callaway County Courthouse 
Fulton, Missouri 65251 

(314 ) 751·3321 

OPINION LETTER NO. 189 
Answer by Let ter - Wieler 
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Dear Mr. Hamilton: 

This letter is issued in response to your opi nion request 
which reads as follows : 

" Is it illegal for an automobile mmed by a 
mobile home trailer dealer bearing dealer 
plates issued pursuant to Section 301.250 
RSMo 1969 to be used by the dealer's wife 
as an 'escort' vehicle in the transportation 
of a mobile home sold by the dealer?" 

From the statement of facts accompanying your request, it is 
our understanding that this mobile home deal er in your county has 
regularly been using an automobile owned by him to escort mobile 
homes that he has sold to the pl ace of destina tion. This auto ­
mobile bears dealer's license plates which were issued to the 
mobile home dealer pursuant to Section 301.250, RSMo 1969 . 

Section 301 .250, RSMo 1969, r equires all persons engaged in 
the business of buying or selling motor vehicles or trailers to 
be licensed as dea lers in this state, unless such persons buy or 
sell less than four vehicles in any one calendar year. Sub­
sections 2 and 3 of Section 301.250 r ead as fo l lows: 

" 2 . Fees and plates for manufacturers and 
dealers : On the payment of a registration fee 
of fifty doll ars there shall be assigned to 
such manufactur er or dealer a certificate of 
registration in such form as the director of 
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revenue shall prescribe, and one number plate 
bearing such number. As many duplicate number 
plates as may be desired may be obtained upon 
the payment of a fee of ten dollars and fifty 
cents for each duplicate. 

"3 . The dealer plates may be displayed on 
any motor vehicle used by an employee or officer 
and owned by the manufacturer or dealer, but 
shall not be displayed on any motor vehicle 
or trailer hired or loaned to others or upon 
any regularly used service or wrecker vehicle." 

A general discussion of Section 301.250 is contained in 
Attorney General 's Opinion No. 355, issued August 18, 1970 , to 
the Honorable James L. Paul (copy enclosed). Among other things, 
it is stated on page 2 of that opinion that the dealer's license 
issued to any individual under the provisions of Section 301.250 
may be displayed only upon a vehicle which is being held for sale 
by a dealer. This being so, nothing would prevent an individual 
licensed to sell mobile home trailers from placing his dealer 
plates upon a motor vehicle being held for sale . However, 
subsection 3 of Section 301.250, as quoted above, clearly pro ­
hibits the use of dealer plates "upon any regularly used service 
or wrecker vehicle." 

From the facts set forth in your request, it is apparent 
that the automobile in question in this matter has been used 
regularly by the mobile home dealer to escort mobile homes that 
he has sold. Such an "escort" is necessary in order to comply 
with the rules of the Missouri State Highway Commission when 
moving oversized vehicles on public highways pursuant to Section 
304.200, RSMo 1975 Supp. The term "escort" is defined in the 
State Highway Commission ' s rules, 7 CSR 10-2.010(9)(A), as a 
"vehicle with operator which accompanies overload movements to 
serve as warning to other traffic that extra caution is required . " 
Such escort vehicles must be equipped with certain warning signs 
or flags. See 7 CSR 10-2 . 010(9)(D) and (E). Under these circum­
stances, it is our opinion that such a vehicle is a " service" 
vehicle as that term is used in subsection 3 of Section 301.250. 
This plus the fact that the vehicle is regularly used by the 
dealer or his wife in escorting mobile homes sold by the dealer 
would render the use of a dealer plate on such a vehicle unlawful. 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 

Enclosure: Op. No. 355, 8/18/70, Paul 


