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OPINION LETTER NO. 150 

Honorable John E. Casey 
Prosecuting Attorney 
Linn County 
116 North Main Street 
Brookfield, Missouri 64628 

Dear Mr. Casey: 

This letter is in response to your letter asking: 

"Can a Trustee of a special road district 
which has been dissolved, and who has levied 
and collected a tax when there was already 
sufficient funds in the account to pay off 
the bonds which were due two years in the 
future, return to each taxpayer the amount 
of money that was paid by that taxpayer for 
taxes for the year of the levy that was not 
necessary?" 

You also state: 

"A special road district was formed which 
encompassed one-half of Jackson Township 
in Linn County, Missouri. Bonds were issued 
and after operating a number of years, the 
district was dissolved two or three years 
ago. The bonds have still not been paid off 
and are not due until 1978 or 1979, and there­
fore, the County Court appointed a trustee. 
Inadvertently, the trustee, for the tax year 
1977, levied taxes. There were, prior to 1977, 
sufficient funds derived from the income of 
the bonds to pay off the bonds and therefore 
it was not necessary that this tax be levied. 
Some of the taxpayers in the special road 
district, which composes one-half of the 
township, want the money returned to them. 
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Honorable John E. Casey 

"Section 233.445 RSMo. 1969 provides as 
follows: 

'When the Trustee shall have closed the 
affairs of the road district, and shall 
have paid all debts due by said road 
district, he shall pay over to the county 
treasurer all money remaining in his hands, 
and take receipt therefor, and deliver to 
the clerk of such county court all books, 
papers, records and deeds belonging to 
the dissolved road district.' 

"It is anticipated that the road district bonds 
will be paid off within the next two years and 
the affairs of the district can be wound up. 
There appears to be no objection to any excess 
funds being paid over to the County Court pur­
suant to that statute but the question revolves 
around the one particular year, 1977, when the 
taxes were levied and the funds derived from 
that levy that they wish to be. returned to the 
taxpayers who paid the taxes." 

We find no statutory provision authorizing the trustee to 
refund such taxes. It is therefore our view that no refund of 
such taxes can be made by the trustee. 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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