
Wr~ ;ff~ _,<;)/ v //iMoU?<t/ 
JEFFERSON CITY (314) 7S1-3321 

JOHN ASHCROFT 

ATTO~NEY GENERAL 65101 

September 26, 1978 
OPINION LETTER NO . 121 

Honorable George K. Hoblitzelle 
State Representative , District 75 
42 Glen Eagles 
St. Louis County , Missouri 63124 

Dear Representative Hoblitzelle: 
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'!'his is in response to your request for an Opinion of 
the Attorney General on the following three questions with respect 
to Section 66.620 VAMS: 

11 (1) If a municipality was initially 
classified under the ' Group A' (location 
of sale) method of distribution and 
effectively transferred to the ' Group B' 
(population ratio) method of distribution, 

when must such municipality adopt an 
ordinance (as specified in the Act) and 
notify the Director of Revenue if the 
municipality wishes to transfer back to 
the ' Group A' (location of sale) method 
of distribution , utilizing the 1980 
permissive transfer authority? 

11 (2) If a municipality has effectively 
transferred back to the ' Group A ' (location 
of sale) in the manner and under the facts 
set forth in the first inquiry, may that 
same municipality once again transfer to 
the 'Group B ' (population ratio) method of 
distribution? 
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"(3) If a municipality is classified within 
the ' Group B ' (population ratio) method 
of distribution, and subsequent in time to 
the most recent Federal decennial census and 
the most recent census that determined the 
total population of the County wherein the 
municipality is situated and all political 
subdivisions therein , the municipality 
annexes additional territory and properly 
notifies the Director of Revenue thereof, 
are the residents of the newly annexed 
territory counted in determining the popu­
lation figure for purposes of distribution 
of sales tax revenues? If the answer to the 
inquiry is affirmative, what is the accept­
able procedure under the Act for determining 
such population?" 

In response to your first inquiry, it is the opinion of 
the Attorney General that Subsection 2 of Section 66.620 
authorizes a Group A city, which has previously transferred 
into Group B, to transfer back into Group A by action of its 
governing body during 1980 and every tenth year thereafter 
only . The pertinent language of Subsection 2 is as follows: 

"Beginning in 1980 and during every 
tenth year thereafter only , any such city, 
town or village which transfers from Group 
A to Group B may by adoption of an ordinance 
by its governing body cease to be a part of 
Group B and once again become a part of 
Group A. Within ten days after the adoption 
of the ordinance transferring the city, town 
or village from one group to the other, the 
clerk of the transferring city, town or 
village shall forward to the director of 
revenue , by registered mail, a certified 
copy of the ordinance. Distribution to such 
city as a part of its former group shall 
cease and as a part of its new group shall 
begin on the first day of January of the year 
following notification to the director of 
revenue, provided such notification is r eceived 
by the director of revenue on or befor e the 
first day of July of the year in which the 
transferring ordinance is adopted. If such 
notification is received by the director of 
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revenue after the first day of July of the year 
in which the transferring ordinance is adopted , 
then distribution t o such city as a part of its 
former group shall cease and as a part of its 
new group shall begin the first day of January 
of the second year following such notification 
to the director of revenu e ." 

The primary rule of statutory construction indicates that 
t he intention of the l egislat ure is to be discerned f rom the 
words of the statute itself , and , that the words of the statute 
are to be given their plain a nd ordinar y meaning . State v. 
Kraus , 530 S . W. 2d 684 (Mo . bane 1975) ; State ex rel . Zoological Park 
Subdistrict v . Jordan of the City and County of St . Louis , 521 
S. W. 2d 369 (Mo . 1975) . In this instance the language of the statute 
states that the governing bodies o f qualifying cities , towns and 
vil lages a r e granted authority to act , by passing an ordinance , 
in the years 1980 , 1990 , 2000 , etc ., b ut in no other years . That is , 
the governing body of the city may take the necessary action to 
pass the transferring ordinance only during calendar year 1980 
and every tenth year following. The effective date of the 
transferring o r dinance depends upon the date of c ertification to 
the Director by the clerk of the city transferring back into 
Group A. If the notification is received prior to July 1 of the 
year in which the ordi nance is passed , it would become effective 
on the lst of January of the year following. If notification is 
received aft er July 1 of the year in which the ordinance is passed, 
the ordinance would become effective on January 1 of the second 
year following . 

Cities and other subdivisions of the State of Missouri 
only have such powers as are specifically granted to them by the 
General Asssernbly or necessar ily implied in the grant of authority. 
State ex rel . City of Blue Springs v . McWilliams , 335 Mo . 816, 
74 S . W. 2d 363 (1934) ; City of Richmond Heights v . Shackelford, 
446 S . W. 2d 179 (St . L. Ct.App . 1969) ; City of Bellefontaine 
Neighbors v . J . J. Kelley Realty and Building Company, 460 S . W. 2d 
298 (St . L. Ct.App. 1970) . Further , "Any reasonable doubt 
concerning whether or not a municipal corporation possesses a given 
power must be resolved in the negative . " State ex rel . Crites v . 
West , 509 S . W. 2d 482 , 484 (Mo . Ct. App . at Spr . 1974) . Therefore, 
since the General Assembly authorized the governing bodies of qualifying 
cities to act " beginning in 1980 .. • " it is clear that the governing 
body of a city may not pass an ordinance in any year other than 
1980 in an attempt to have the transferring o r dinance become 
effective in 1980. 
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In response to your second inquiry, it is the opinion of 
this office that a qualifying city , having once exercised its 
option to transfer into Group B, could elect to transfer back 
into Group A only once . Again , the language of Section 66 . 620 , 
given its plain and ordinary meaning , clearly reveals the 
intention of the legislature. Subsection 2 provides : 

"Once a Group A city , town or village 
becomes a part of Group B, such city may 
transfer back to Group A only once. " 

The language of the legislature permits no other interpretation. 
Inasmuch as Section 66 .620 contains no express limitation on the 
number of times a Group A city may elect to transfer into Group B, 
it is our opinion that a city , which began in Group A, transferred 
to Group B, and transferred back into Group A, may elect to transfer 
back into Group B. This transfer would be the final transfer 
available to that city. 

Your third inquiry consists of two parts: First , whether the 
expansion of a Group B city by annexation will alter the distri­
bution of tax revenues to that city; and second , if the population 
of the annexed area is to be considered for the purposes of dis­
bursement to the Group B city , how must the population be deter­
mined? Again Section 66.620 provides the primary guidance for 
the response to this question. 

Subsection 2 of Section 66.620 sets out the distribution 
scheme for the proceeds of count y sales tax. It also states : 

"For the purpose of sections 66 . 620 to 
66.635 , population shall be as determined by 
the last federal decennial census or the latest 
census that determines the total population 
of the county and all political subdivisions 
therein . . . . 11 

Subsection 3 of Section 66 . 620 indicates that , should the boundaries 
of a city be altered or expanded, the clerk of the municipality is 
required to forward a certified copy of the ordinance adding 
territory to the director of revenue . lt further provides : 

11 
• Upon receipt of the ordinance and map, 

the tax imposed by sections 66.660 to 66 . 635 
shall be redistributed and allocated in accor­
dance with the new boundary disposition on the 
effective date of the change of the municipal 
boundary . . . . 11 
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By virtue of Section 1.100, RSt1o Supp . 1975, the State of 
Missouri relies upon the federal decennial census to determine the 
population of all political subdivisions within the state unles s 
otherwise specified . As noted above , Section 66 . 620 specifically 
provides that the federal decennial census will be used to deter­
mine population for the purposes o f Section 66 . 620. Such section 
also contains the language " .•. or the latest census that deter­
mines the total population of the county and all political sub­
divisions therein." This quoted language no doubt was made a 
part of the statute because of the holding of the Supreme Court 
of Missouri in the case of City of Bridgeton v . Gilstrap, 463 
S . W. 2d 908 (Ho. bane 1971) where the Court held that special 
municipal census could not be used to determine the new popu­
lation of a city for the purposes of allocation of cigarette tax 
receipts among the county and municipalities within the county . 
The total tax revenue was to be allocated according to the popu­
l ation ratios in much the same way as the county sales tax is to 
be allocated among the various components of "Group B." Thus, 
the language of the statute and the case law are to the effect 
that a census will not be given effect unless it determines both 
the population of the entire county and the population of each 
political subdivision therein . Any powers of a municipality to 
take a census cannot extend beyond its own phys ical boundaries . 
Thus, such a special census could not be used to determine the 
population of the city for the purposes of the "Group B" 
distribution . 

A review of the relevant statutes and charter provisions 
indicates that no authority e x ists for the taking of a census of 
an entire county exceryt under the decennial census . The language 
of the statute authorizing the use of the ''latest census " merely 
provides that if, at a future date , such census authority should 
come into being , it could be given effect without amending Sec­
tion 66 . 620 . Section 66 . 620 creates no census authority in 
itself . --

The population of a city , town or village is itself important 
only in the computation of the distribut ions of the sales tax to 
the various cities and unincorporated areas in Group B. The 
Group B distribution is based upon population ratios alone, and 
not on physical boundaries. Changes in boundaries can be verified 
with no difficulty, but changes in population can be verified 
only by a census which determines the population of the entire 
county and all its political subdivisions . 
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For the foregoing reasons , it is the opinion of this office 
that the population of the various entities in "Group B" shall 
be determined once every ten years by the Federal decennial 
census, unless the legislature creates some other census authority 
which would determine the population of the entire county and 
its political subdivisions . However , if the Federal Bureau of 
Census in Washington, D. C. is able to determine the population 
of the annexed area from the last decennial census, then , under 
the rationale of Attorney General's Opinion No . 407 (1964), copy 
attached, the population of the annexed area, as of the last 
decennial census, would be included in determining the distribution 
to the Group B city involved. 

Enclosure : Op. Ltr. No . 407 
12/10/64, Yocum 

Very truly yours , 

HN ASHCROFT 
Attorney General 


