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September 26, 1978 

Honorable Glenn Binger 
State Representative, District 41 
R.R. 3, Box 352 
Independence, Missouri 64057 

Dear Representative Binger: 

OPINION LETTER NO. 110 

(314) 751-3321 

This is in response to your request for an official oplnlon 
of this office asking whether the State Board of Education has 
authority to make distinctions between the allowable costs it 
will reimburse for the two types of pupil transportation services -
school district operated transportation, and contracted transportation. 

Section 163.161, House Bill No. 969, 79th General Assembly, 
grants the State Board of Education broad authority to determine 
allowable costs for state aid. This statute provides in pertinent 
part: 

" . . Any school district which makes provision 
for transporting pupils as provided in sections 
167.231 and 167.241, RSMo, shall receive state 
aid for the ensuing year for such transportation 
on the basis of the cost of pupil transportation 
services provided the current year. A district 
shall receive an amount not greater than eighty 
percent of the allowable costs of providing 
pupil transportation services to and from school, 
except that in no case shall a district receive 
an amount per pupil greater than one hundred 
twenty-five percent of the state average approved 
cost per pupil transported the second preceding 
school year. The state board of education shall 
approve all bus routes and determine the total 



Honorable Glenn Binger 

miles each district should have for effective 
and economical transportation-Gf the pupils 
and shall determine allowable costs." 
(Emphasis added) . 

Pursuant to the above statute, the State Board of Education 
defined allowable costs for state transportation in Rule 5 CSR 
40-261.040. This rule provides in pertinent part: 

"(1) Allowable Costs for School District 
Operated Transportation 

(A) Salaries of bus drivers and other 
personnel except administrative staff employed 
for the operation and maintenance of pupil 
transportation will be allowable. If employees 
have other school duties besides those relating 
directly to transportation, their salaries shall 
be divided between pupil transportation and 
other programs according to time actually spent 
in each program. 

_,_ 

" 

"(2) Allowable Costs for Contracted Transportation 
Service 

(A) Contracted transportation costs, 
including transportation of four (4) students 
or less under the provisions of section 304.060 
RSHo and costs paid to other school districts, 
are allowable. 

(B) Not more than one (1) percent of 
total contracted transportation cost may be 
charged for district administrative expense 
connected with the transportation program as 
specified under section (l)(A)3 of this rule." 

You have provided us with the example of a safety engineer 
to illustrate the distinction made between contracted and district­
operated transportation services. If the district contracts for 
transportation services, the entire salary of a safety engineer 
hired by the contractor might be included in the cost of the 
contract and would therefore be an allowable cost. However, if 
the school district hires its own safety engineer and transports 
students in district-owned buses, the engineer is considered to 
be a member of the administrative staff under Section (l)(A)3 of 
the above rule. This section provides: 
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"3. Administrative staff including directors 
of transporation, bus supervisors, superinten­
dents of schools, assistant superintendents, 
school principals, business managers, payroll 
clerks, secretaries, or personnel directors 
who may devote all or a portion of their time 
to pupil transportation may be charged in an 
amount not exceeding five (5) percent of the 
total of other salaries charged to the program 
under sections (l)(A), (l)(A)l, and (l)(A)2 of 
this rule." 

Thus, the entire salary of a safety engineer hired by the district 
might not be allowable. 

An administrative regulation is invalid if it violates the 
statute under which it is issued or if it is beyond the scope of 
statutory authority. As stated in 2 Am.Jur.2d Administrative Law 
§ 300 (1962) p. 126: 

"Administrative rules and regulations, to 
be valid, must be within the authority conferred 
upon the administrative agency. A rule or 
regulation which is broader than the statute 
empowering the making of rules, or which 
oversteps the boundaries of interpretation 
of a statute by extending or restricting the 
statute contrary to its meaning, cannot be 
sustained. To the extent that a regulation 
is not in conformity with the statute and 
with controlling judicial interpretations 
of the statute it conflicts with the meaning 
of such statute and so is unauthorized; and 
regulations must conform, not only with the 
statute under which they are issued, but also 
with the constitution and other laws." 

Because the grant of authority in this instance is so broad, 
and virtually no legislative direction delimits the discretion of 
the state board in making its determinations of allowable costs, 
we cannot conclude that the regulations in question go beyond the 
scope of statutory authority, or are in conflict therewith. 

A regulation must not only be promulgated pursuant to the 
authority granted, but it must also be a reasonable application 
of the legislative intent. In 2 Am.Jur.2d Administrat~ve Law 
§ 303 (1962) p. 131, it is provided that: 
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"Administrative agencies may not act arbi­
trarily and capriciously in the enactment of 
rules and regulations in the exercise of their 
delegated powers. Whether so required by 
statute expressly or impliedly or by judicial 
decision, or as a necessary element of due 
process of law or a restriction upon exercise 
of the police power, an administrative regu­
lation must be reasonable in order to be valid. 
Regulations which are arbitary or unreasonable 
will not be sustained or enforced but will 
be set aside by the courts. 

"Rules and regulations of administrative 
agencies must be reasonably directed to the 
accomplishment of the purposes of the statute 
under which they are made, tend to its enforce­
ment, or be reasonably adapted to secure the 
end in view. They are invalid if shown to 
bear no reasonable relation to the purposes 
for which they are authorized to be made." 

A board of education, such as the state board here, is given 
considerable latitude by the courts in issuing rules and regulations. 
Except for providing redress for unreasonable, arbitrary, capricious 
or unlawful action by a board of education in their exercise of 
broad power and discretion to manage school affairs which are 
statutorily granted to such officials, courts will not interfere 
in the management of school affairs. School Dist. of Kansas City 
~Clymer, 554 S.W.2d 483 (K.C.App. 1977); Aubuchon v. Gasconade 
County R-I School Dist., 541 S.W.2d 322 (St.L.App. 1976); see 
also 68 Am.Jur.2d Schools § 55 (1962) p. 406, where it is stated: 

" . The presumption is always in favor of 
the reasonableness and propriety of a rule or 
regulation duly made, and one attacking such 
rule or regulation has the burden of per­
suasion to prove otherwise." 

Applying the above principles to the situation presented 
here, it is our opinion that presumption of reasonableness should 
prevail. WlLile the rule set forth in 5 CSR 40-261.040 et seq., 
does make a distinction between district-operated and contracted 
transportation services in connection with reimbursement for 
administrative salaries, we cannot conclude that such distinc­
tions are per se invalid. Obviously, the two types of service 
are in fact different and any rule dealing with the costs thereof 
must take account of such differences. 
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We can presume that the legislature would not intend that a 
school district be given any financial advantage by virtue of its 
choice between district-operated and contracted transportation 
services. However, we cannot say, purely on the basis of the 
example you have provided that such is the net result of the 
state board's rule. In order to determine whether the allowable 
cost regulations do create an unreasonable financial distinction, 
it would be necessary to compare the total state reimbursement 
for similar districts operating the two different systems on the 
basis of average cost per child, or a similar method of comparison. 
Although the rule appears to "favor" contracted transportation in 
connection with administrative salaries, there may be other areas 
in which district-owned transportation is similarly "favored". 
The net effect of the regulatory scheme may be neutral, and 
without some evidence that it operates to promote one form of 
transportation substantially over the other, we cannot conclude 
that the rules are unreasonable. 

It is our view that the State Board of Education has authority 
to make distinctions between district-operated and contracted 
pupil transportation services in the exercise of its discretion 
to determine allowable costs. 

Very truly yours, 

~~~~ 
JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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