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This letter is in response to your request for an opinion 
asking as follows: 

"The Cape Girardeau County Court has adopted 
an official master plan pursuant to Section 64.815 
RSMo Supp. 1975. The County Planning Commission 
requests an opinion on the extent of its regula­
tory powers, in any, under Section 64.820 RSMo. 
1969. The statute states in part: 

'From and after the adoption of the 
official master plan or portion thereof 
and its proper certification and record­
ing, thereafter no improvements of a type 
embraced within the recommendations of the 
official master plan, or part thereof, shall 
be constructed or authorized without first 
submitting the proposed plans thereof to 
the county planning commission and receiv­
ing the written approval or recommendations 
of the commission •••• ' 



Honorable Bradshaw Smith 

"The specific questions of the Cape Girardeau 
County Planning Commission are as follows: 

"(1) Is an official master plan adopted by the 
County Court a land use control device or merely 
a guide to county development? 

"(2) If the County Planning Commission possesses 
regulatory powers under Section 64.820 RSMo. 1969, 
what is the extent of its authority in the event its 
recommendations are not followed? 

"(3) What remedies are available to the County 
Planning Commission in the event its recommenda­
tions are not followed?" 

We note that your questions are very broad and we do not feel 
obliged to issue a comprehensive opinion interpreting the provisions 
in question. Further, we are not in a position to attempt to resolve 
particular questions that may be before the Commission. 

After planning is approved by the voters under Section 62.800, 
RSMo, a planning commission is established under Section 64.805, 
RSMo, which has the general powers set out in Section 64.810, RSMo. 
Under Section 64.815, RSMo Supp. 1975, the county planning commis­
sion must prepare a master plan of the county which may be adopted 
after a public hearing by the county court in whole or in part 
and may be subsequently amended or extended by the county court 
after a public hearing. After the adoption of the plan or part 
thereof by a resolution carried by not less than a majority of 
the full membership of the county court an attested copy must 
be certified by the county court to the recorder of deeds and 
to the clerk of each incorporated area covered by the plan or 
part thereof. 

Under Section 62.820, RSMo, after the adoption of a master 
plan or portion thereof and its proper certification and recording 
"no improvement of a type embraced within the recommendations 
of the official master plan, or part thereof, shall be constructed 
or authorized without first submitting the proposed plans thereof 
to the county planning commission and receiving the written approval 
or recommendations of the commission." This requirement, how-
ever, is waived if the county planning commission fails to make 
its report and recommendations within forty-five days after re­
ceipt of the proposed plans. 
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Honorable Bradshaw Smith 

It is clear that under these statutes the official master 
plan, once adopted by the county court, is more than a guide to 
county development. It is essentially a land use control device 
which can be enforced as provided in Section 64.895, RSMo. Under 
Section 64.825, the county planning commission may also prepare, 
with the approval of the county court as part of the official master 
plan, regulations governing subdivisions of land in unincorporated 
areas and may change the same from time to time. Such section sets 
out the scope of such regulations. It is also clear that once such 
regulations are approved by the county court as part of the official 
master plan after a public hearing, such regulations also fall within 
the enforcement provisions of Section 64.895. 

The difficulty in the question you present comes in interpreting 
the provisions of Section 64.820. Under that section (which is 
similar to Section 64.570, RSMo), as we have noted, the planning 
commission must give its approval or recommendations with respect 
to improvements which are to be constructed or authorized of a type 
embraced within the recommendations of the official master plan. 
We find no case or other authority to guide us in determining the 
authority of the commission under Section 64.820. We are of the view, 
however, that the authority of the commission under such section 
to disapprove such improvements must relate to requirements existing 
by reason of the master plan or the regulations promulgated pursuant 
to Section 64.825, and cannot be based upon requirements not properly 
found in the master plan as adopted, amended or as extended by regu­
lation .. See 82 Arn.Jur.2d, Zoning and Planning §167, pp. 669-671. 
In other words, it is our view that the regulatory powers of the 
county planning commission are limited to those areas set out under 
the master plan and regulations pursuant thereto. 

Very truly yours, 

OHN ASHCROFT 
Attorney General 
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