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OPINION LETTER NO. 76
Answer by Letter - Klaffenbach
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Honorable J. B. Banks F'llﬂ ;‘[)
Missouri Senate, District 5 e &

Missouri Senate, District 32
State Capitol Building
Jefferson City, Missouri 65101

]
Honorable Richard M. Webster 7‘ ‘
|

e —— et

Gentlemen:

This is in answer to your requests for an opinion of this
office. The questions as stated are as follows:

“1l., Under the provisions of section 51
of article IV of the constitution of HMissouri,
when a person serving in an appointive posi-
tion for a term certain is reappointed to
that position for an additional term at the
expiration of the first term, and when the
Senate is in session, does such person serve
as a continuation of the first term until
such time as his reappointment is confirmed,
or does his second term commence immediately
upon appointment subject to termination if
consent is not given?

"2. When a person serving in an appointive
position for a term certain is reappointed
to that position for an additional term at
the expiration of the first term, and when
the Senate is in session, but the reappoint-
ment is withdrawn by the governor prior to
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senate action or confirmation, but more than
thirty (30) days after the appointment was
submitted to the senate, does the withdrawal
of the appointment create a tolling of the
provisions of article IV, section 51 specify-
ing a time period for confirmation of the
first term? Or did the right to serve termi-
nate thirty (30) days after the convening of
the senate with no confirmation of the
reappointment being made?

"3. Under the circumstances outlined above:

(a) Would such person be eligible for
another appointment to the same position
notwithstanding the fact that the senate had
failed to act on the prior appointment within
thirty (30) days after the submission thereof?

(b) If not, would the fact that such
person would not be eligible for a later such
appointment affect the right, if any, as the
person otherwise would have to occupy the
position until a successor is appointed and
qualified?

"4. 1Is there any limit to how long a
person can continue to serve pending the ap-
pointment and qualification of a successor?"

The facts stated by Senator Banks which we assume to be
complete and correct for the purposes of this opinion are as
follows:

"Governor Bond appointed Judy Svetanics to
the St. Louis City Board of Election Commis-
sioners for a term beginning on January 16,
1973, and ending on January 15, 1977, and she
was duly confirmed by the senate. At the end
of her first four-year term, Governor Teasdale
reappointed her and submitted her name for
confirmation on April 29, 1977. Before the
Senate voted on confirmation the governor
withdrew her name on June 6, 1977. She con-
tinued to serve on the board. When the gen-
eral assembly was called into special session,
Governor Teasdale again submitted her name
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on August 10, 1977. The name was withdrawn
by the governor for a second time prior to
senate confirmation on August 15, 1977.
Mrs. Svetanics continues to serve on the
board. "

The facts stated by Senator Webster, which we assume to be
complete and correct for the purposes of this opinion, are:

"l. The message received from the Governor,
dated April 29, 1977, appointing Mrs. Svetanics
to succeed herself as a member of the Election
Commission of the City of 5t. Louis;

"2. A letter dated June 6, from the Gover-
nor, withdrawing that appointment;

"3. A letter dated June 13, signed by the
Secretary of the Senate, returning the Gover-
nor's appointment;

"4, A letter dated August 10, 1977, in
which the Governor reappointed Judy Svetanics
as a member of the St. Louis Board of Elec-
tion Commissioners to succeed herself;

"5. A letter dated August 15, 1977, from
the Governor, withdrawing the appointment of
Judy Svetanics to succeed herself;

"6. A letter of February 14, 1978, in
which the Governor sought to appoint Mrs.
Svetanics for the third time to succeed
herself;

"7. A series of entries from the Senate
Journal showing the official receipt of the
attached documents.

"It should be borne in mind that Mrs. Svetanics
was a holdover official, having been appointed
by a previous Governor. The Senate was in
session on April 29, 1977, at the time of her
first appointment by Governor Teasdale, as
well as on June 6, 1977, at the time of the
withdrawal.
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“The Senate went into session at 2 p.m.
on August 10, 1977. Immediately after the
prayer by the Chaplain and roll call, the
message from the Governor was read as it
appears in the Journal. There is a question
as to whether or not the appointment was
physically received in the office of the Sec-
retary of the Senate prior to 2 p.m., Au-
gust 10, 1977. The general consensus, how-
ever, is that it did. If this is not a signi-
ficant matter, further evidence need not be
taken by the Committee. If it is, the Com-
mittee can proceed to seek to find out the
exact moment that the appointment was received.
It is known that it was brought into the
chamber by Mrs. Ramsey so that it might be
read during the very beginning portion of
the session.

"The Senate was in session at the time
Mrs. Svetanics' appointment was withdrawn
on August 15. The Senate was in session at
the time Mrs. Svetanics' appointment was made
again on February 14, 1978."

We enclose copies of our Opinions No. 226-1977, No. 203-1977
and No. 182-1977, which are applicable to questions you present.

For sake of brevity we will not repeat the substance of those
opinions, however, we will apply the views we expressed therein
to the questions you ask. In answer to your first question, when
a person who is serving in an appointive position for a term certain
is reappointed to that position for an additional term beginning
with the expiration of the first term when the Senate is in ses-
sion such appointment is simply a "nomination". In such case
the incumbent who is already serving as a holdover in office
continues to hold over until such appointment is confirmed by
the Senate or the Senate rejects the nomination or fails to act
on the nomination during such session if the nomination is not
withdrawn before adjournment.

In answer to your second question, the previous opinions of
this office indicate that it is our view that an appointment made
during a session of the Senate is merely a nomination and is not
subject to the thirty (30) day limitation of Section 51 of Arti-
cle IV of the Missouri Constitution. Therefore, a withdrawal
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of a nomination made during a session of the Senate may take
place before the Senate rejects the nomination or confirms the
nomination during such session.

We believe our answer stated above also answers your third
question. That is, we have stated that the thirty (30) day
limitation is not applicable to nominations during a session
and therefore a proper withdrawal would be effective so that the
person's name could be resubmitted at another time.

In answer to your fourth cquestion, it is our view that there
is no limit as to how long a person holding over under Section 12
of Article VII of the lMissouri Constitution may continue to serve
pending the appointment and qualification of a successor.

Senator Webster has submitted several additional questions.
The first of Senator Webster's questions asks whether the indi-
vidual's acts as a member of the St. Louis City Board of Elec-
tion Commissioners were legal after the withdrawal by the Gov-
ernor of her name on June 6, 1977. We note that the Senate was
in session on such date. As pointed out above, it is our view
the withdrawal of her name on June 6 would not have terminated
her service as a member of the board. We have concluded that
such a withdrawal under these circumstances would not have
affected such officer's right to continue in office as a holdover.
In any event, it is also our view that even if such an officer
were not acting as a dejure officer, the fact that such officer
would be a defacto officer would not affect the validity of
such officer's acts. This is because it is a recognized rule
of law that the acts of a defacto officer will generally be
held to be lawful because such rule provides the needed protec-
tion for the public. See Fort Osage Drainage District v. Jackson
County, 275 S.W.2d 326 (Mo. 1955).

Senator Webster's second question asks concerning the signi-
ficance of the August 10 appointment, which we refer to as a
"nomination" since it was made during a session of the Senate.
The first part of such question asks if the appointment was
made prior to 2 p.m., August 10, 1977, the date we are informed
that the session convened, whether the appointment could be
withdrawn by the Governor. We are advised that it appears that
the appointment was received in the Office of the Secretary of
the Senate after the Senate convened although some doubt exists.
Upon inquiry of the Office of the Secretary of State we are
informed that no appointment of such person was filed with the
Secretary of State's office in August of 1977. Such a filing is
required under Section 28.060, RSMo, and would have been evidence,
if such filing existed, of an appointment prior to the beginning
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of the session. It is our view in the absence of such a filing
that the appointment or nomination transmitted to the Senate

at the beginning of the session constituted a "nomination” sub-
ject to Senate approval. The mere fact such nomination may have
been received by the Secretary of the Senate slightly prior to

the precise hour the Senate convened does not alter the fact that
it was clearly intended to be a mere nominaticn to be taken up

by the Senate during the session. Therefore, such appointment
could be withdrawn by the Governor. The second part of Senator
Webster's second question asks whether the appointment could

be withdrawn by the Governor if the appointment had been received
by the Senate after 2 p.m., August 10, 1977, the hour of convening
of the Senate. In view of the answer to the first part of Senator
Webster's second question it is clear that the Governor has the
power of withdrawal of a nomination made after the beginning of
the session.

Very truly yours,

JOHN ASHCROFT
Attorney General

Enclosures: Op. Ltr. No. 182
8-17-77, Merrell

Op. No. 203
11-22~-77, Banks

Op. No. 226
11-22-77, Webster



