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JOHN ASHCROFT 

JEFFERSON CITY 

ATTORNEY GENERAL 65101 

October 24, 1978 

OPINION LETTER NO. 67 

Honorable Al Nilges 
State Representative, District 126 
Room 413, Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Nilges: 

This letter is in response to your question asking: 

"What are the legal responsibilities for 
fire protection a Fire District has with 
regards to Corps of Engineers property. 
Must fire protection without compensation 
from the federal government be provided or 
can the Fire District require them to pro­
vide compensation at the same rate as the 
other taxpayers in the district?" 

(314) 751-3321 

It is clear that Section 43 of Article III of the Missouri 
Constitution excepts lands which are the property of the United 
States from taxation. 

A fire district is obviously not an insurer of the property 
within its district. However, we believe that such a district 
must respond to calls for protection from agencies of the federal 
government relating to United States property within its district 
and must furnish fire protection services such as are within the 
fire district's practical capabilities. 

We note however, that fire protection districts have authority 
under Section 321.220, V.A.M.S., to enter into contracts with the 
United States of America and its agencies for common services re-



Honorable Al Nilges 

lating to the control or prevention of fires, including the instal­
lation, operation and maintenance of water supply distribution, 
fire hydrant and fire alarm systems. Similarily, we note that 
Sections 42 USCA §1856, et seq., provide that heads of federal 
agencies charged with the duty of providing fire protection for 
any property of the United States are authorized to enter into 
reciprocal agreements with any fire organization maintaining fire 
protection facilities in the vicinity of such property. 

Therefore, it is our view that since the fire protection 
district has authority to enter into an agreement for common 
services with the United States government and since the agency 
of the United States Government having the duty to protect the 
property has authority to enter into an agreement with the fire 
protection district, it seems appropriate that the possibility 
of entering into such an agreement should be explored. We assume 
that the "agency head" of the United States government department 
involved will give appropriate consideration to exploring the pos­
sibility of such an agreement pursuant to the congressional intent 
indicated by the enactment of the provisions contained in 42 USCA 
§1856, et seq. 

For your information we enclose a copy of pages 1948, et seq., 
of the 1955 U.S. Code Congressional and Administrative News relative 
to the legislative history and purpose of the federal law. 

Very truly yours, 

~ROFT 
Attorney General 

Enclosure 
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