COUNTIES: Although an abstract business
COUNTY COURTHOUSE: cannot generally lease space
RECORDER OF DEEDS: in a county courthouse for

abstract business such business
has the right to inspect and copy records in the office of the
recorder of deeds or in a space close thereto under the supervision
of the recorder of deeds and upon payment of charges fixed by the
county court for the use of space and supervisory personnel upon
the same terms afforded the public generally. There is no authority
for an abstract company or any private individual to use county
equipment for such copying.
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August 4, 1978

Honorable John E. Casey F, L E D

Prosecuting Attorney
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116 North Main 4

Brookfield, Missouri 64628

Dear Mr. Casey:

This opinion is in response to your question asking con-
cerning the provisions of Section 59.310, RSMo, as amended by
Senate Bill No. 112, 79th General Assembly, First Regular Session.
You point out that subsection 3 of amended Section 59.310 provides
that the county recorders of deeds shall be allowed one dollar
($1.00) for each page for copying or reproducing any recorded
instrument.

Your question is as follows:

"The question is, does this Statute pro-
hibit a County Recorder and/or County Court
from entering into an agreement with an
Abstract Company whereby the Abstract Com-
pany can use the copying machine in the
Recorder's Office, which is leased by the
County for the purpose of copying duly
recorded instruments at a charge of less
than $1.00 per page? All proceeds would
be paid to the County."

With respect to that part of your question which pertains to
the use of county equipment or courthouse property by a private

firm, we note that we have issued several opinions which are
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relevant to your question. That is, in our Opinion No. 150,

dated April 28, 1971 to Gilchrist, this office concluded that a
farmers mutual insurance company is a private commercial enterprise
and may not be permitted to occupy office space in the county
courthouse for the conduct of its business. In our Opinion

No. 15, dated February 23, 1955 to Carr, this office concluded
that a county court may not lawfully permit the usage of public
property in the form of office space in a county courthouse for
the conduct of a private commercial enterprise. In our Opinion
No. 42, dated December 20, 1954, to Hosmer, this office concluded
that a county court did not have the authority to rent space in
the courthouse to private persons for private use. In our Opinion
No. 20, dated February 13, 1951 to Curry, this office concluded
that the county courts do not have authority to lease or permit
the use of space in the county courthouse for private purposes.

In our Opinion No. 63, dated February 16, 1954 to Moody, this
office concluded that a township has no authority to use township
machinery to do work for private individuals for hire. 1In our
Opinion No. 5, dated January 12, 1970, this office concluded that
there were exceptions to the prohibition against the county
leasing public property in general so that leases may be per-
missible in space other than courthouse space where the lease of
the county property to private individuals was not an interference
with the public use of the county property by the county, the
county had no immediate need for the facilities for county pur-
poses and the lease was to the financial betterment of the county.
In our Opinion No. 4, dated December 9, 1966 to Evans, this

office concluded that publicly owned equipment could not be used
to render nonpublic service. We are enclosing copies of the

above opinions.

We point out, however, that Section 109.190, RSMo, relative
to the inspection of public records, is pertinent to your question.
Such section provides:

"In all cases where the public or any
person interested has a right to inspect
or take extracts or make copies from any
public records, instruments or documents,
any person has the right of access to the
records, documents or instruments for the
purpose of making photographs of them while
in the possession, custody and control of
the lawful custodian thereof or his author-
ized deputy. The work shall be done under
the supervision of the lawful custodian of
the records who may adopt and enforce rea-
sonable rules governing the work. The
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work shall, where possible, be done in the
room where the records, documents or
instruments are by law kept, but if that

is impossible or impracticable, the work
shall be done in another room or place as
nearly adjacent to the place of custody as
possible to be determined by the custodian
of the records. While the work authorized
herein is in progress, the lawful custodian
of the records may charge the person desiring
to make the photographs a reasonable rate

for his services or for the services of a
deputy to supervise the work and for the use
of the room or place where the work is done."

It has been stated that at common law, the right of inspec-
tion of public records was limited to those having some interest
in such records and some cases have applied this common law rule
in denying an abstracter or insurer of title the right to inspect
and copy public records. 1 Am.Jur.2d Abstracts of Title § 8.
However, it now appears to be the generally recognized rule that
such businesses do have a right of inspection under public records
laws. State ex rel. Eggers v. Brown, 134 S.W.2d 28 (Mo.Banc 1939).
Although the case authority on the subject consists of numerous
conflicting opinions, the present trend appears to acknowledge a
right in such companies not only to copy such records but also to
have available to them such facilities as are authorized to be
made available by statute for the purpose of copying. Annot., 80
A.L.R. 760, et seq.

Since the right of inspection is dependent on the statutory
provisions, we must look to the provisions of Section 109.190.
That section provides for right of access for the purpose of
copying while such records are in the possession of the custodian,
copying under the supervision of the custodian who may adopt
reasonable regulations governing the work, copying where the records
are located or close thereto if necessary, and the imposition of
charges by the custodian for services in supervising the work and
for the use of the room where the work is done.

Notably, there is no authorization for the person doing the
copying to use county equipment, such as copying equipment or
other mechanical equipment or paper, pen and the like. The
authorization for the use of a room implies the use of suitable
lighting equipment, chairs and desks but cannot be said to extend
to other equipment whose use is not expressly authorized by said
section or included by necessary implication within that expressly
authorized. Since the county court has control over county
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buildings by virtue of its powers expressed in Section 49.270,
RSMo, it would be within the jurisdiction of the county court to
determine what charges should be made for the use of space autho-
rized by Section 109.190 although the approval of the recorder of
deeds would be required authorizing the use of space assigned to
his office. Likewise, we believe that the county court, as the
constitutional governing body of the county under Section 7 of
Article VI of the Missouri Constitution, is the proper body to
determine the rates to be charged for deputies' services in
supervising such copying. We reach this conclusion despite the
provisions of Section 109.190, which refer to the custodian of
the records, because of the specific provisions concerning the
duties and powers of the county court.

We also point out that the charges made must adequately
cover the costs of the county personnel and space. Likewise, the
authorization made to such abstract companies to copy under such
section can be no greater than that afforded the public, and,
accordingly, the same rights must be afforded the public gen-
erally. It should also be clear that copying work by the abstract
companies must not be such as to interfere with the duties of the
recorder of deeds, the use made by the public of the facilities,
or the general use of courthouse facilities by the public. State
V. Brown, supra.

Finally, as to your initial question concerning the statutory
fee of the recorder for copying, it is our view that such fee
does not apply and is not to be collected where the copying is
done by a member of the public under Section 109.190. While,
under the authorities previously cited, there is some authority
that the statutory fee must be charged, the prevailing weight of
modern authority indicates that such statutory fees only apply to
copying by the officer or his deputies and do not apply to copying
by the public under public records laws.

Where the recorder or his deputy copies such documents the
statutory fee must be charged. See Section 59.200, RSMo and
Section 59.310, as amended.

CONCLUSION

It is the opinion of this office that although an abstract
business cannot generally lease space in a county courthouse for
abstract business such business has the right to inspect and copy
records in the office of the recorder of deeds or in a space
close thereto under the supervision of the recorder of deeds and
upon payment of charges fixed by the county court for the use of
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space and supervisory personnel upon the same terms afforded the
public generally. There is no authority for an abstract company
or any private individual to use county equipment for such copying.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by my assistant, John C. Klaffenbach.

ery truly yours,

W—\

OHN ASHCROFT
Attorney General
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