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,JOHN ASHCROFT 

JEFFERSON CITY 

ATTORNEY GENERAL 65101 

April 20, 1978 

Honorable Richard C. Hamilton 
Representative, District 131 
Room 405, State Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Hamilton: 

OPINION LETTER NO. 52 

(314) 751-3321 

This is in response to your request concerning the follow­
ing questions: 

"1. When awarding auctioneering. contracts, 
is the state of Missouri limited to award­
ing such contracts only to auctioneers who 
are duly licensed under chapter 343, RSMo? 

"2. Does the state purchasing agent have 
the right to disqualify someone who has bid 
on a state contract merely because the per­
son making the bid does not comply with a 
regulation of the state purchasing agent, 
when such regulation has not been filed 
with the secretary of state as required 
by chapter 536, RSMo?" 

Your ~equest sets out the following facts: 

"The state purchasing agent let bids for an 
auctioneering contract, and the lowest bid 
received was from a gentleman from Pulaski 
County. This gentleman's bid was disquali­
fied because he did not have a license as 
required by chapter 343, RSMo, and because 
he did not have three years' experience as 
an auctioneer, which the state purchasing 
agent claims to require by regulation, 



Honorable Richard C. Hamilton 

although no such regulation has been filed 
with the secretary of state. The gentle­
man who was finally awarded this contract 
is not licensed under chapter 343, RSMo, 
either." 

We have inquired further of the Division of Purchasing, Of­
fice of Administration, and are advised that the contract was not 
awarded to the lowest bid because that bidder did not have three 
years' experience as required by the bid specification. The fact 
that the lowest bid was received from a person who did not have an 
auctioneering license was given no consideration. The person grant­
ed the bid met the three year requirement. 

It is apparent that the bid was not accepted because the 
bidder did not meet the specifications as set out by the Division 
of Purchasing. His failure to have a license had nothing to do 
with rejecting the bid. 

Our view is that bid specifications do not constitute rules 
within the definition of rules under Section 536.010, RSMo Supp. 
1976. 

Under all the facts and the appropriate law, it is our further 
view that the purchasing agent had the authority to disqualify the 
bidder for failing to meet the specifications. 

Yours very truly, 

~~~~~~ 
u~H;:;;;;OFT 

Attorney General 
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