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JOHN ASHCROFT 
JEFFERsoN CITY 

ATTORNEY GENERAL G5101 

December 29, 1977 

Honorable Carole Roper Park 
State Representative, District 
11415 Gill Street 
Sugar Creek, Missouri G4054 

Dear 1·1rs. Park: 

OPINION LETTER NO. 229 

(.314) 751-33;~1 

'I'his letter is in response ·to your qucst:ion asking 'ivhether 
Sectio~ 15 of Senate Substitute for House Bill 5J.3 of the F st 
Regular Session, 79th General Assembly, effectjve January 1, 
1978r req.uires'" not<:-o.r.ies employed by ban3<:f3 ·to Jwep a t.rue and 
perfect record of notarization of titles and deeds of trust 
or whether such transactions are exempt from such requi:cemenl: 
because the documents become public records. 

Section 15 provides: 

"Every no·tary shall keep a true and pGr·· 
feet record of his official acts, except those 
connected with judicial proceedings, and those 
for whose public record the lav·J provides, and 
if required, shall give a certified copy of 
any record in his office, upon the payment 
of the fees therefor. Every not.ary shall make 
and keep an exact minute, in a book kept by 
him for that purpose, of each of his official 
acts, except as herein provided." 

This section was not changed by SSHB 513. The prior identical 
section, Section 486.030, RSI-1o 1969 1 was repealed; bov:rever f it 



Honorable Carole Roper Park 

was re-e11acted without change. In fact, the legislative history 
of that section indicates that it has been in effect for many 
years without change. Therefore, that section effects no change 
in the law. 

We are unable to find any Missouri or other cases passing 
upon ·the point which you raise. Hmqever, it seems clea.r that 
such sec·tion excepts those records "connect.ed with j udicia1 · 
proceedings, and those for whose public record the law provides." 
The law provides for the recording of deeds and deeds of trust 
in Section 59.330, RSMo. It is true 1 of course, that as a matter 
of practice not all such instruments are recorded; however, Sec­
tion 59.330, RSMo, requires that the proper county recorders 
of deeds record E:uch instrumen·ts when they are presented to 
them i:n proper form. 

We understand Section 15 ~o mean that notaries are not 
required to keep a record of official acts co~necte6 with these 
deeds arcd deeds o:r:· trust o for ·whose public record the lc:nv 
provide::;. n Eov.;ever r WE~ are also of tlw i!J.e\•.J iJlai:: the pl'nd.ent 
course of action is for the notary to make a practice to keep a 
record of any official act where a doubt exists as to whether a 
record is required. 

Inasmuch as ~his question has not been dec3.ded by our courts, 
there may be some doubt as to the meaning of the provision in 
question Vv~1i.clJ should be :resolved by the leg·i s la ture, 'i'J<;::; note 
that it has been held that where a notary is required by law 
to keep a record of his official acts and in violation of his 
duty he fails to do so, in consequence whereof a loss is occa­
sioned to one who is thereby deprived of evidence that: t:he a.ct 
was performed, the notary is liable for the resulting damages. 
58 Am. ,Jur. 2d Notaries Public ~ 44. See also Sections 33, 
et seq .-,-SSI.fB 513. 

Very truly yours, 

ASHCROFT 
Attorney General 

·- 2 -


