
GOVERNOR: 
OFFICERS: 

The Governor has authority to "withdraw" 
the appointment of a person made during 

STATE OFFICERS: a Senate recess before the Senate rejects 
the appointment or fails to approve the 
appointment within thirty days after the 

CONSTITUTIONAL LAW: 

Senate has convened only if the "withdrawal" is made by removal of the 
appointee pursuant to Section 17 of Article IV of the Missouri Consti­
tution. The Governor has authority to withdraw the nomination of a 
person made during a session of the Senate before the Senate rejects 
the nomination or fails to act on the nomination during such session. 
If, prior to withdrawal or removal, the Senate rejects either such 
nomination or appointment or fails to act thereon as required the 
appointee or nominee cannot again be reappointed or renominated to the 
same position . A person appointed during a recess of the Senate may 
resign pursuant to Section 12 of Article VII of the Constitution with­
out prejudice and can be reappointed. A person nominated during a ses­
sion may withdraw his name from consideration by the Senate without pre­
judice and can be reappointed. 

OPINION NO. 226 

November 22, 1977 

Honorable Richard M. Webster 
Missouri Senate, 32nd District 
Room 434, State Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Webster: 

FILED 

)J6 

This opinion is in response to your question asking for an 
interpretation of the provisions of Section 51, Article IV of the 
Missouri Constitution. 

In our opinion No. 203-1977 to Senator Banks, copy enclosed, 
this office answered several questions concerning such section. 
The enclosed opinion is self-explanatory and we will not repeat 
it here. Likewise, for the sake of brevity we will not repeat 
the context of Section 51, Article IV which is set forth in such 
opinion, or the cases referred to therein. 

Your first questions asks: 

"A name may be submitted by the governor either 
while we are in session or while we are not in 
session. Before the gubernatorial appointments 
committee, or the senate, has acted the name is 
withdrawn by the governor. 
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"Question: Is a person whose name has been sub­
mitted to the senate , withdrawn by the governor 
before action , and not acted upon by the senate 
entitled to be reappointed to the same position?" 

As we indicated in our opinion No . 203 - 1977, the answer will 
be different depending upon whether or not the appointment is made 
during a session or during a recess of the Senate. If the appoint­
ment is made during a recess, the appointment is an appointment 
in the true sense of the term and needs only Senate approval . The 
recess appointee takes office until the appointment is disapproved 
by the Senate or the Senate fails to act upon such appointment 
within the thirty day constitutional limitation . See also Opinion 
No . 182- 1977 to Merr e ll, copy enclosed. 

If the Senate is in session when such appointment is made, 
the appointment is a mere nomination and the appointee or nominee 
does not take office until he is approved by the Senate and duly 
qualifies . During the time a nomination, which is made during 
a session of the Senate, is pending approval , the incumbent, 
assuming there is one, holds over in office under the provisions 
of Section 12 of Article VII of the Missouri Constitution . 

Unless the Governor lawfully removes a person after appoint­
ing him during a recess , the last official act of the Governor 
occurs when the Governor appoints the person during a recess and 
such person takes office . An attempted withdrawal by the Governor 
at that point of a person who was appointed whi l e the Senate 
was in recess, would be tantamount to removal by the Governor. 
It is our view that the Governor does not have the authority 
to remove a person who has been so appointed and is acting, unless 
the Governor's removal power is exercised pursuant to Section 17 
of Article IV. Depending upon the nature of the office involved, 
the Governor may have the power of removal of an incumbent under 
Section 17 of Article IV of the Missouri Constitution which pro­
vides that all appointed officers may be removed by the Governor. 
Therefore, our answer to your question with respect to removals 
depends upon the actual facts involved. A person appointed during 
a recess who is validly removed by the Governor before Senate 
rejection or before the Senate fails to give its approval within 
the thirty day limitation may be reappointed by the Governor to 
the same position. In cases where the person cannot be removed 
by the Governor under provisions of Section 17 of Article IV, 
the person ' s appointment must be confirmed by the Senate within 
the thirty day limit as provided in Section 51 of Article IV of 
the Constitution or he no longer hol ds such office . 

On the other hand, where the nomination is made while the Senate 
is in session, the nominee has not taken office and it is our view 
that the nomination may be withdrawn by the Governor before the 
Senate takes any action . I t is also our view that if the nomina-
tion which is submitted to the Senate during a session of the Senate 
is withdrawn by the Governor before the end of the session or before 
rejection by the Senate, the nominee is entitled to be again nominated 
to the same position . 
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Your second question asks: 

"A name is submitted by the governor either 
while we are in session or not in session, 
the senate takes no action on the appoint­
ment and returns the appointment to the 
governor without having approved or dis­
approved the appointment. 

"Question: Can such a person be reappointed 
to the same position by the governor? " 

As we noted in our Opinion No. 182-1977, an appointment 
made while the Senate is not in session requires approval by the 
Senate within thirty days after t he Senate convenes in regular 
or special session. If such approval is not obtained within such 
time under the provisions of Section 51 of Article IV of the Con­
stitution, such appointment fails and such person cannot be reappoint­
ed by the Governor to the same position. 

If the appointment or nomination is made while the Senate is 
in session but fails to receive the advice and consent of the 
Senate , the person so nominated cannot be reappointed by the Gover­
nor to the same office or position. 

Your third question asks: 

"A name is submitted by the governor, either 
while we were in session or not in session. 
Before the senate can take action the appointee 
resigns from the position. 

"Question: Can such a person be reappointed 
by the governor?" 

If the person is already in office because he was appointe d 
during a recess of the Senate, such person still has the right to 
resign his office under Section 12 of Article VII of the Consti­
tution. It is our view that such an appointee has the right to 
resign his position before the Senate rejects the appointment or 
fails to approve the appointment within the thirty days in which 
the advice and consent of the Senate must be given under Section 
51 of Article IV of the Constitution without prejudice to his 
right to be reappointed or renominated by the governor to the 
same position subject to the advice and consent of the Senate 
at another time, either during a recess of the Senate, or while 
the Senate is in session. 

We believe that the same is true of a person who is nominated 
while the Senate is in session. Although such person would not 
actually be in office and therefore would not be resigning within 
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the meaning of Section 12 of Article VII of the Constitution, we 
are of the view that such a person could withdraw himself from 
consideration by the Senate before the Senate rejects the appoint­
ment or fails to approve the appointment prior to the end of the 
session without prejudice to his right to be reappointed or re­
nominated at some other time during a recess of the Senate or dur­
ing a session of the Senate. 

Finally , we point out that our answer to your questions are not 
based upon any particular fact situation . Although we have attempt­
ed to ascertain the intent of the voters in adopting Section 51 
of Article IV, and to apply the applicable principles of law, 
we do not believe that we can say with certainty how a court would 
rule when presented with a live controversy . Therefore , although 
we submit our views to you , we reserve the right to make a deter­
mination of specific controversies if s u ch specific controversies 
become a proper subject for action by this office . 

We do not attempt to pass upon the effect of statutory pro­
visions for the removal of officers. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office with respect to the provisions 
of Section 51 of Article IV of the Missouri Constitution that : The 
Governor has authority to ''withdraw " the appointment of a person made 
during a Senate recess before the Senate rejects the appointment or 
fails to approve the appointment within thirty days after the Senate 
has convened only if the "withdrawal " is made by removal of the appointee 
pursuant to Section 17 of Article IV of the Missouri Constitution. 
The Governor has authority to withdraw the nomination of a person 
made during a session of the Senate before the Senate rejects the 
nomination or fails to act on the nomination during such session . 
If, prior to withdrawal or removal, the Senate rejects either such 
nomination or appointment or fails to act thereon as required the 
appointee or nominee cannot again be reappointed or renominated to 
the same position . A person appointed during a recess of the Senate 
may resign pursuant to Section 12 of Article VII of the Constitution 
without prejudice and can be reappointed. A person nominated dur-
ing a session may withdraw his name from consideration by the Senate 
without prejudice and can be reappointed. 

The foregoing opinion, which I hereby approve , was prepared 
by my assistant , John C . Klaffenbach. 

Enclosures: Op . No. 203-1977 
Op . No. 182-1 977 

Yours very truly , 

~CROFT 
Attorney General 
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