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This is to acknowledge receipt of your request for an opin­

ion from this office which reads as follows: 

"May an employer who is participating in the 
Non-Teacher School Employees ' Retirement 
System of Missouri withhold from the Retire­
ment System the employer's share of contri­
butions for any full-time employee whose 
salary may be funded through the Comprehen­
sive Employment and Training Act of 1973 
(CETA) until such time as the emp loyee 
becomes a vested member? 

"If the answer to the preced ing question is 
no, may the Retirement System refund to the 
participating employer the employer ' s contri­
butions attributable to any such emp loyee who 
terminates his employment prior to the time 
the employee would become a vested member." 



Mr . Warren M. Black 

First of all, it should be noted that this opinion is 
applicable only to those full-time employe es whose salaries are 
funded through the Comprehensive Employment and Training Act of 
1973 (CETA). 

In connection with the above , it is our understanding that 
the u.s. Department of Labor has announce d regulations in regard 
to the use of certain employer contributions to public pension 
plans which are paid from Comprehensive Employment and Training 
Act (CETA) funds. It is further our unde rstanding that these 
regulations became effective on Octobe r 1, 1977, but that a 
prime sponsor or eligible applicant which is in a state whose 
law prevents the implementatio n o f procedures required by Sec­
tion 98 . 25 of the regulations ma y request an extension. Howeve r , 
such extension may be granted only upon a showing by an opinion 
of the state attorney general that: (1) the state legislature 
must change or modify a particular state law or laws so that 
the prime sponsor or eligible applicant may comply with Section 
98.25 of the regulations in its use of CETA funds; (2) the pro­
cedures of Section 98.25 of the regulations may not be legally 
implemented by order of the governor or by other executive 
authorities; (3) the necessary changes and modifications cannot 
be concluded by October 1, 1977. 

With the above principles in mind, the statutes relating 
to the operation of the Non-Teacher School Employees' Retirement 
System of Missouri are found in Sections 169.600 through 169.670, 
of the Missouri Revised Statutes. In this regard, the terms 
"employee" and "employer " are defined in part in subsections 
(4) and (5) of Section 169 . 600 , RSMo Supp. 1975, as follows: 

" (4) ' Employee', any person regularly 
employed by a public school district, junior 
college district or by the board of truste es, 
as defined in sections 169.600 to 169 . 710, 
who devotes at least twenty hours per week 
to such employment in a position which is 
not covered by the public school retirement 
system of Missouri; provided, however, that 
no person shall be entitled to, or required 
to contribute to, or to receive benefits under , 
both the retirement system herein established 
and the public school retirement system of 
Missouri for the same services; 

"(5) ' Employer', the district or other 
employer that makes payment directly to the 
employee for his services;" 
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Mr . Warren M. Black 

In addition to the above , subsection l of Section 169.620 , 
RSMo Supp. 1975, provides in part that the funds requjr~d for 
the operation of the Retiremcn t Sys tern crcu t0d by Sl'cl i 0n~~ 1 (,9. (,Oo 
to 169 . 710 shall come from contributions made in equal nmou11ts 
by employees and their employers. Subsection 2 of Section 169 . 620 , 
RSMo Supp . 1975, provides that every employer of one or more per­
sons who are members of the system shall transmit to the board 
of trustees before the end of such school year, twice the amount 
that is deductible from the pay of such employee or employees 
during the school year. Failure or refusal to transmit such 
amount as required shall render the person or persons responsible , 
therefore, individually liable for twice the amount so withheld. 
Criminal penalties may also be upp licable. Lastly, subsection 
5 of Section 169.620, RSMo Supp. 1975, provides that regardless 
of the provisions of any law governing compensation and contracts, 
every employee shall be deemed to consent and agree to the deduc­
tions provided therein. 

As a result of the above statutory conclusions, we conclude 
that if an employer is participating in the Non-Teacher School 
Employees ' Retirement System of Missouri then the individual 
employee of said employer, if otherwise eligible, is required 
to participate in the Non-Teacher Employees' Retirement System 
of Missouri and the employer may not withhold from the Retire­
ment System the employer's share of contribut ions for full-time 
employees whose salaries are funded through the Comprehensive 
Employment and Training Act of 1973 (CETA) . In so holding , 
we need not and do not resolve the question of whether or not 
retirement benefits as to this Retirement System are gratuities 
or deferred compensation. See Police Retirement System of Kansas 
City, Missouri v . City of Kansas City , Missouri, 529 S . W.2d 388 
(Mo. 1975). Further, we are of the view that the procedures of 
Section 98.25 of the regulations may not be legally implemented 
by an order of the governor, the reason being that an executive 
order is not a "law '' . See State e x rel . McKittrick v . Missouri 
Public Service Commission, 175 S . W.2d 857, 861 (Mo.Banc 1943). 

In response to your second question , the statutory provi­
sions relating to employer's contributions as previously referred 
to , are found in Section 169 . 620, RSMo Supp . 1975 . In reviewing 
these statutory provisions, we find no authority for the Non­
Teacher School Employees ' Retirement System of Missouri to refund 
to an employer the employer ' s contributions attributable to any 
employee who terminates his employment prior to the vesting 
of his benefits . 
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Mr. Warren M. Black 

CONCLUSION 

Tt is the opinion of this office that: 

1 . ~n employer who is participating in the Non-Teacher 
School Employees' Retirement System of Missouri may not withhold 
from the Retirement System the employer ' s share of contributions 
for full - time employees whose salaries are funded through the 
Comprehensive Employment and Training Act of 1973. 

2. The Non-Teacher School Employees' Retirement System of 
Missouri may not refund to an employer the employer ' s contri­
butions attributable to any suer employee who terminates his 
emp l oyment prior to the vesting of his benefits. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, B. J. Jones . 

Very truly yours, 

~~c--~· - --
u;~ROFT 

Attorney General 
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