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Honorable Thomas M. Keyes 
State Auditor 
State Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Keyes: 

(314) 751-3321 

This opinion is in response to your question asking whether 
the commission of a county collector of a third class county 
which is subject to the provisions of Section 52.120, RSMo, 
should include the commission provided for in Section 52.140, 
RSMo, in view of the later provisions of Section 52.270, RSMo 
Supp. 1975. 

Section 52.140, RSMo, provides: 

"In all such counties where the collector 
of the revenue is required by section 52.120 
to maintain a branch office as provided in 
section 52.120, he shall be allowed to retain, 
in addition to the amount now authorized by 
law, three-fourths of one percent of all taxes 
collected to cover the additional expense of 
maintaining such branch office." 

It is our understanding that Marion County comes within the 
classification of subdivision (14) of Section 52.260, and, there­
fore, subsection 2 of Section 52.270 is applicable to the Marion 
County Collector. 



Honorable Thomas M. Keyes 

Subsections 2 and 3 of Section 52.270, RSMo Supp. 1975, 
provide: 

"2. The collector of revenue in any county 
within the classification of subdivision (14) 
of section 52.260 shall present for allowance 
proper vouchers for all disbursements made by 
him on account of salaries and expenses of his 
office and other costs of collecting the rev­
enue, which shall be allowed as against the 
commissions collected by him; and out of the 
residue of commissions in his hands after 
deducting the amounts so allowed, the collec­
tor may retain a compensation for his services 
at the rate of ten thousand dollars per year. 
If the residue of commissions is less than 
sufficient to pay the above compensation, 
the entire residue shall be allowed to him 
as full payment for his services. If the 
residue is more than sufficient to pay the 
compensation, the surplus shall be paid over 
to the state, school, county and city in the 
proportion which the amount collected from 
each bears to the total amount of collections. 

"3. The limitation on the amount to be 
retained as herein provided applies to fees 
and commissions on current taxes, but does 
not apply to commissions on the collection 
of back and delinquent taxes and ditch and 
levee taxes nor to fees provided by section 
52.250." 

Sections 52.120, 52.130, and 52.140, RSMo, were originally 
enacted in the Laws of 1915, p. 396. A comparison of the laws 
as originally enacted with those presently in force indicate 
that they are substantially similar. 

Section 52.120, requires certain collectors to maintain 
branch offices in certain counties and Section 52.130 makes it 
the duty of such collectors to keep certain tax books in said 
branch office, and to keep one or more deputies in said office 
to tend the duties thereof. 

It is our view that subsection 2 of Section 52.270 controls 
because it is later in date than Section 52.140 and its provi­
sions comprehensively answer the question you ask. 
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Honorable Thomas M. Keyes 

It is clear that the allowance under Section 52.140 is 
not within the exceptions contained in subsection 3 of Sec­
tion 52.270. 

Additionally we note that it is our view that Section 52.280, 
RSMo is not applicable to collectors corning within subsection 2 
of Section 52.270. Subsections 2 and 3 of Section 52.270 were 
added by the Laws of 1961, p. 286, subsequent to the enactment 
of Section 52.280. Although Section 52.280 was amended in 1969, 
it was changed only as respects the percentage which could be 
retained for deputy and clerical hire. 

We conclude that these statutes indicate a legislative 
intent that the allowance provided for under Section 52.140 
would be subject to the provisions of subsection 2 of Section 
52.270. Therefore, the allowance calculated pursuant to Sec­
tion 52.140 must be included in the determination of the 
collector's maximum compensation made pursuant to subsection 
2 of Section 52.270. 

Very truly yours, 

ASHCR~~ 
Attorney General 


