
RECORDER OF DEEDS: 
UNIFORM COMMERCIAL CODE: 

Section 59 .310, as amended by 
Senate Bill No. 112, First Regular 
Session, 79th General Assembly, 
requires the print on any document 

to be recorded by the recorder of deeds to be 8 point and that if 
any document contains type smaller than 8 point such document must 
be accompanied by an exact typewritten copy thereof which will be 
recorded contemporaneously with the document. 

OPINION NO. 205 

December 13, 1977 

Honorable James c. Kirkpatrick 
Secretary of State 
State of Missouri 
capitol Building, Room 211 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Kirkpatrick: 
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This opinion is in response to your question asking: 

"Does Section 59.310, as amended by S.B. 
112, apply to U.C.C. financing statements? 

If so, does 59.310 prohibit county recorders 
from accepting for recording, u.c.c. finan­
cing statements which are printed in type 
smaller that 8 point? 

If Section 59.310 is applicable to U.C.C. 
financing statements and does not prohibit 
county recorders from accepting U.C.C. finan­
cing statements which are printed in type 
smaller than 8 point, would the recording 
be valid to perfect a security interest?" 

Senate Bill No. 112 of the First Regular Session, 79th General 
Assembly, amended Section 59.310, RSMo 1969 and enacted a new section 
with the same number. 

Subsection 1(2) of amended Section 59.310 provides: 

"The size of print or type on any document 
to be recorded shall not be smaller than 
8 point. Should any document to be re­
corded contain type smaller than 8 point, 



Honorable James c . Kirkpatrick 

such document must be accompanied by an 
exact typewritten copy thereof which will 
be recorded contemporaneously with the 
document;" 

It is our view that the above provisions make it quite clear 
that the size of print or type on any document to be recorded 
shall not be smaller than 8 point and that if any document con­
tains type smaller than 8 point it must be accompanied by an exact 
typewritten copy of the document. Thus, if a portion of the print 
is smaller than 8 point the entire document must be accompanied 
by an exact typewritten copy. However, we do not believe that 
this requirement includes parenthetical instructional information. 

We note that the Uniform Commercial Code and actual past 
practice has distinguished between filing and recording in the 
recorder's office. Insofar as recording is concerned it is our 
view that this section is applicable to uniform commercial code 
documents which are to be recorded in the office of the recorder 
of deeds . Such uniform commercial code documents which are merely 
filed as distinguished from recorded by the recorder of deeds need 
not be in such type . 

CONCLUSION 

It is the opinion of this offi ce that Section 59 . 310 , as 
amended by Senate Bill No. 112, First Regular Session , 79th General 
Assembly, requires the print on any document to be recorded by 
the recorder of deeds to be 8 point and that if any document contains 
type smaller than 8 point such document must be accompanied by an 
exact typewritten copy thereof which will be recorded contemporane­
ously with the document . 

The foregoing opinion which I hereby approve was prepared by 
my assistant, John C. Klaffenbach . 

Very truly yours, 
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JOHN ASHCROFT 
At torney General 
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