
August 17, 1977 

Honorable Norman L. Merrell 
President Pro Tern of the Senate 
Room 423, State Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Merrell: 

OPINION LETTER NO. 182 
Answer by 1etter-K1affenbach 
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This letter is in response to your questions asking as 
follows: 

11 1 . Section 51 of Article IV of the Mis­
souri Constitution provides for a period of 
thirty days for the Senate to act upon appoint­
ments made by the governor. Are such days to 
be measured as calendar days or legislative 
days? 

"2 . If the Senate is not in session (at 
a special session of the general assembly) for 
at least thirty calendar or legislative days, 
may an appointee, whose appointment requires 
the advice and consent of the Senate and which 
was not considered by the Senate, continue to 
hold the office? 

"3 . May the appointnent be further con­
sidered at the next regular session of the 
general assembly, and if so, in what period of 
time? 

"4. If the appointment is not considered, 
is this a rejection which would preclude the 
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appointee from ever being reappointed to the 
same office or position?" 

You also state: 

"The t-.issouri general assembly is now 
meeting in special session. The governor nas 
made some appointments in the period between 
the end of the last r egular sessi on of the 
general assembly and the convening of this 
special session which will require the advice 
and consent of the Senate. Apparently he 
must submit all such appointments to the Sen-· 
ate . See AG Opinion # 24 , g iven on November 
10 ' 1942 . 

''The Senate may adjourn befor e thirty 
calenJar or legislative days have run since 
the special session convened. " 

You have asked for an i mmediat e response to yo~r questions ; 
and , therefore, we have attempted to condense our views in order 
to meet the time limitati ons imposed upon us . 

Section .:il of .i\rticle IV of the t!issouri Constitution provhles ~ 

"The appointment o f all member s of administra­
tive boards and commissions and of all depart­
ment and Jivision heads , as provided by la\'1, 
shall be made by the governor . All members 
of administrative boards and commissions, all 
department and division heads and all other 
officials appointed by the gover nor shall be 
made only by and wi tl1 the advice and consent 
of the senate. The autl1ority to act of any 
person whose appointment requires the advice 
and consent of the senate shall commence, if 
the senate is in session, upon r eceiving the 
advice and consent of the senate . If the sen­
ate is not in session, the authority to act 
shall commence immediate ly upon appointment by 
the governor but shall terminate if the advice 
and consent of the senate is not given within 
thirty days after the senat e has convened in 
regular or special session. I f tl1e senate 
fails to give its advice and consent to any 
appointee, that person shall not be reap­
pointed by the governor to the same office 
or position . " 
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We have not been able to find a comparable provision e l se­
where or case authority directl y in point; and, therefore, our 
study of the question is generally limited to \iha t we believe to 
be the intent of the voters in adopting such amendment. 

The Supreme Court of }'!issot.ri in the case of State ex inf. 
Danforth v . Cason, 307 S . \] . 2d 405, 409 (Mo. Bane 1973), said: 

"'l'he same standard of interpretation was 
expressed in Household Finance Corporation v . 
Schaffner, 356 Mo. 808 , 203 S. W. 2d 734, 737 
(bane 1947), as foll ows· 

'* * *The only way we can determine 
\o~ha t meaning was conveyed to the voters by 
the provision is to de termine what it means 
to us, giving the words used their ordinary 
and usual meaning . * * *' 

"Subsequent cases announcing a similar 
rule include Rath jen v. Reorganized School Dis­
~rict R-II of Shelby Co ., 365 Mo. 518, 284 S . W. 
2d 516 (bane 1955), and State ex r e l. Curators 
of the University of ~!issouri v . !'!eill, ~9 7 
s . :-1. 2d G66 (Ho . bane 1966) . " 

Section 51 eA~ressly provides tl1at the authority to act of 
an official first appointed duri ng a l egislative recess shall 
commence immediately upon ~1e appointment by the Gover nor but 
shall terminate if the advice and consent of the Senate is not 
given within thirty days after the Senate has convened in regular 
or special session . Clearly, the Constitution contemplate s that 
the advice and consent of the Senate must be given in speci a l 
session or in r egular session, whichever first occurs after the 
appoin trnen t. 

We take note of the fact that it is not at all unusual for a 
special session to last for less than thirty calendar days . It 
is also obvious that generally special sessi ons would not last 
thirty legislative days. 

Further , the duration of special sessions under Section 20a 
of Article III of the Missouri Consti t ution is ca l culated on a 
calendar day basis. Such section provides that the legislature 
stands automatically adjourned on the sixtieth calenuar day after 
the date of convening of a special sess ion unless the l egislature 
has adjourned prior thereto . 
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We therefor e believe that the r equirement that the advice 
and consent of the Senate be given within thirty <..ays after lh~ 
Senate has convened in regular or special session necessarily 
means thirty calendar days and not legislative days . Further­
more, we believe that if the Senate adjourns anci uoes not con­
firm the appointment prior to the expiration of ~~irty calendar 
days, the au~1ority of the appointee to act terminates thirty 
calendar days after the date the Senate convened . It is under­
stood that you are referring to this present special session 
whi ch convened August 10, 1977 . We assume that the sess ion will 
not be followed by another special session within thirty u.ays 
of August 10, 1977 . 

It is also clear that the Constitution expressly provides 
that if the Senate fails to give its advice and consent to such 
appointee, that person shall not be reappointed by the Governor 
to the same office . 

-4-

Yours very truly, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 


