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July 7, 1977 

Honorable Harry Wiggins 
State Senator, lOth District 
Room 321, Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Wiggins: 

OPINION LETTER NO. 151 

<314) 751·3321 

This letter is in response to your request for an opinion 
asking as follows: 

"Article VI, Section 18(e) of the Consti­
tution of the State of Missouri (1945), 
relat'es to laws affecting charter counties. 
In the fourth line of the paragraph the 
language addresses 'the salaries of judi­
cial officers.' My question is whether a 
jury commissioner is included as a 'judicial 
officer'?" 

Section 18(e) provides: 

"Laws shall be enacted providing for free 
and open elections in such counties [charter 
counties], and laws may be enacted providing 
the number and salaries of the judicial of­
ficers therein as provided by this consti­
tution and by law, but no law shall' provide 
for any other office or employee of the county 
or fix the salary of any of its officers or 
employees." 



Senator Harry Wiggins 

It has been said broadly with respect to the term "judicial 
officer", that to be a judicial officer one must be in some way 
connected to the judicial department. State ex rel. Heimburger 
v. Wells, 109 S.W. 758 (Mo. 1908). However, the Missouri Supreme 
Court in State v. St. Louis County, 421 S.W.2d 249 (Mo.Banc 1967), 
stated at l.c. 255: 

" : However, we think the personnel pro-
vided for the assistance of the juvenile 
court are not judicial officers within the 
meaning of Art. VI, § 18(e), but are employees 

·of the county. Hasting v. Jasper County, 
314 Mo . 14 4 , 2 8 2 S . W . 7 0 0 . . • . " 

In our view the St. Louis County case, above quoted, is 
controlling and as a consequence a jury commissioner should not 
be considered to be a "judicial officer" as the term is used in 
such section. 

Very truly yours, 

a..,..~ ~~f·-'tJ'-.,_ 
ASHCROFT (l 

Attorney General 
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