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Dear Dr. Mallory: 

This opinion is in response to your question asking whe ther 
the funds which are in the School for the Blind Trust Fund may be 
used to finance a multi- handicapped facility which we understand 
is to be an addition to the School for the Blind and which will 
serve approximately one hundred blind youngsters who have addi­
tional handicapping conditions. We are informed that "about 
60% of the children served in this new program will be blind 
with additional handicapping conditions .. and that the "additional 
children will be sighted but will have other multiple handicaps." ··. 

We also understand that the new facility will be a part of 
the total program at the Missouri School for the Blind in St. 
Louis; that the staff members will be responsible to the super­
intendent at the School for the Blind; and that certain common 
facilities will be shared by all students and staff. We are 
further advised that the new facility is being constructed on 
a part of the present site immediately contiguous to the existing 
school building . 

We assume that the multi- handicapped children to which you 
refer come within the definition of 11 severely handicapped children" 
as def ined herein. 

The present section respecting the "School for the Blind 
Trust Fund" is Section 162 . 790 , RSMo Supp. 1975. Such section 
provides in full: 
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"1. All funds derive d from grants, gifts, 
donations or bequests or from the sale or 
conveyance of any property acquired through 
any grant, gift, donation, devise or bequest 
to or for the use of the Missouri school for 
the blind or income received or earned on 
property so acquired, at the discretion of 
the state board of education, may be deposited 
in the state treasury and credited to a spe­
cial fund known as the 'School for the Blind 
Trust Fund ', which is hereby created, or may 
be invested or r einvested by the state board 
of education for the Missouri school for the 
blind in bonds, stocks, deeds of trust or 
other investment securities in the amounts 
and in the proportions that the state board 
of education prudently selects. 

"2. All funds derived from grants, gifts, 
donations or bequests or from the sale or 
conveyance of any property acquired through 
any grant, gift , donation, devise or bequest 
to or for the use of the Missouri school for 
the deaf or income received or earned on 
property so acquired, at the discretion of 
the state board of education, may be deposited 
in t h e state treasury and credited to a spe­
cial fund known as the ' School for the Deaf 
Trust Fund' , which is hereby created, or may 
be invested o r reinvested by the state board 
of education for the Missouri school for the 
deaf in bonds , stocks , deeds of trusts or 
other investment securities in the amounts 
and i n the proportions that the state board 
of education prudently se l ects. 

"3. All funds derived from grants, gifts , 
donations or bequests or from the sale or 
conveyance of any property acquired through 
any grant, gift , donation, devise or bequest 
to or for the use of the state schools for 
severely handicapped children or income 
received or earned on property so acquired , 
at the discretion of the state board of edu­
cation, may be deposited in the state treasury 
and credited to a special fund known as the 
' Handicapped Children ' s Trust Fund ' , which 
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is hereby created, or may be invested or 
reinvested by the state board of education 
for the respective schools in bonds, stocks , 
deeds of trust or other investment securities 
in the amounts and in the proportions that 
the state board of education prudently selects . 

"4. The moneys in the school for the blind 
trust fund , in the school for the deaf trust 
fund or in the handicapped children's trust 
fund shall not be appropriated for the sup­
port of the schools in lieu of general state 
revenues but shall be appropriated only for 
the purpose of carrying out the objects for 
which the grant, gift, donation, devise or 
bequest was made. 

"5. The state board of education shall 
make an annual report in writing to the gov­
ernor, commissioner of administration and 
the general assembly, on or before the first 
day of February of each year in which the 
general assembly convenes in regular session, 
of all moneys in the trust funds referred to 
herein and of all moneys administered by it 
pursuant to this section . The report shall 
include the amount of all receipts and dis­
bursements, the name of the depositary and 
investment officer, a description of the 
securities or other investments being admin­
istered, and the plans and projects contem­
plated by the state board of education for 
use of the moneys ." 

Subsections 1 and 4 of Section 162.790 clearly provide that 
the moneys in the "School for the Blind Trust Fund" are funds that 
are held in trust for the School for the Blind . Assuming that 
such gifts are not made for a specified use, such funds may be 
used for the School for the Blind. In this respect we call your 
attention to our Opinion No. 63, dated April 30, 1968 , to Howard, 
in which this office stated: 

" ... that money in the School for the Blind 
Trust Fund derived from conveyances to the 
fund which do not specify any purpose for 
which the funds may be used can be appropri ­
ated and expended by the Board of Education 
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for the purchase of land and construction of 
buildings for the School for the Blind if 
request for funds from general revenue for 
such purchase has resulted in an appropri­
ation from general revenue less than the 
Board has requested as necessary for such 
purchase and that such expenditures are for 
the normal operation of the School for the 
Blind." 

Section 162.730, RSMo Supp. 1975 , provides : 

"1. The state board of education shall 
establish schools or programs in this state 
sufficient to provide special educational 
services for all severely handicapped chil­
dren not residing in special school districts 
or in other school districts providing ap­
proved special educational services for se­
verely handicapped children which schools 
or programs shall be referred to herein as 
' state schools for severely handicapped chil­
dren'. 

"2. The Missouri school for the blind at 
St. Louis and the Missouri school for the 
deaf at Fulton are within the division of 
special services of the department of edu­
cation . The state board of education shall 
govern these schools . 

" 3. The state board of education 

(1) Shall determine the type and kind of 
instruction to be offered and the number and 
qualifications of instructors and other nec­
essary personnel in the state schools for 
severely handicapped children, the school 
for the blind and the school for the deaf; 
provided, however , that the course of study 
of these schools shall be of a character to 
develop the mental, physical, vocational and 
social abilities of the pupils and to prepare 
those students capable of advancing for ad­
mission to postsecondary programs; 
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(2) Shall promulgate all rules and regu­
lations governing enrollment, including that 
of assigning children to the most appropriate 
school or programs; and 

(3) Shall determine and approve all pol­
icies for the operation of said schools or 
programs . " 

Section 162 . 735, RSMo Supp. 1975, provides: 

"The state department of education may 
assign severely handicapped children, except 
severely handicapped children residing in spe­
cial school districts and in districts pro­
viding approved special educational services 
for severely handicapped children, to state 
schools for severely handicapped children, 
the school for the blind or the school for 
the deaf . Futhermore, the state board of 
education may contract for the education of 
a severely handicapped child with another pub­
lic agency or with a private agency when the 
state department of education determines that 
such an arrangement would be in the best 
interests of the severely handicapped child . 
Assignment of severely handicapped children 
under this section shall be made to a parti­
cular school or program which, in the judg­
ment of the state department of education, 
can best provide special educational services, 
and such assignment shall be made upon the 
basis of competent evaluations; provided , 
however, the assignment may be appealed by 
a parent or guardian pursuant to sections 
162.945 to 162.965. Children who are not 
residents of this state may be admitted to 
these schools if the schools have the capac­
ity to receive them and upon payment of full 
tuition and costs as prescribed by the state 
board of education." 

The Omnibus State Reorganization Act of 1974, subsection 4 
of Section 5 provides that the transfer of the Missouri School for 
the Blind to the Department of Elementary and Secondary Education 
is a type I transfer. 
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Subsection (3) of Section 162.675, as amended by House Bill 
130, 79th General Assembly, First Regular Session, effective Sept­
ember 28, 1977, defines "severely handicapped children" : 

"' Severely handicapped children', handi­
capped children under the age of twenty-one 
years, who, because of the extent of the handi­
capping condition or conditions, as determined 
by competent professional evaluation, are unable 
to benefit from or meaningfully participate 
in programs in the public schools for handi­
capped children . The term 'severely handicapped ' 
is not confined to a separate and specific 
category but pertains to the degree of dis ­
ability which permeates a variety of handi ­
capping conditions and education programs;" 

It is our view that the above-quoted sections give the 
Department of Elementary and Secondary Education the authority 
to assign severely handicapped children to such schools, includ­
ing the School for the Blind, as the Department deems necessary. 

Since we have concluded that gifts of a general nature which 
do not contain any specific qualifications are made to the School 
for the Blind and since we have concluded that severely handi­
capped children as defined by law may be assigned to the School 
for the Blind , there is no legal prohibition for the use of 
such School for the Blind Trust Funds for the financing of a 
facility which is a part of the School for the Blind even though 
such a facility may serve children who are sighted but who are 
nevertheless considered to be severely handicapped. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that School for the Blind 
Trust Funds may be used to finance a school for the blind facility 
which will serve children who are sighted but who are severely 
handicapped as well as children who are blind. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, John C. Klaffenbach. 

Enclosure: Op. No. 63, 
4/30/68, Howard 

truly yours, 

.,____ ~ c:;,._.c Pf---. 
ASHCROFT (/ -

ttorney General 
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