
JOHN ASHCROFT 
ATTORNEY GENERAL 

January 25, 1977 

Mr. James Walsh, Director 
Department of Social Services 
P. 0. Box 570 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Walsh: 

OPINION LETTER NO. 37 

(314) 751-3321 

Your predecessor, Lawrence Graham, requested a formal legal 
opinion of this office on certain questions that pertain to the 
execution by the Division of Health of the controlled substances 
law, §§ 195.010-195.320, RSMo Supp. 1976. 

These questions are: 

"1. Are the schedules of controlled substances 
described in Section 195.015 RSMo., 'Rules' 
within the meaning of Section 536.010 RSMo. 
1976? 

"2. Assuming an affirmative answer to the 
first question, must the Division of Health 
comply with the provisions of 536.021 RSMo., 
1976 when a controlled substance is des­
ignated, rescheduled or deleted by the Drug 
Enforcement Administration, U.S. Department 
of Justice in view of Section 195.015, 4, 
RSMo." 

The controlled substances law establishes five categories 
or "schedules" of controlled substances in an attempt to grade 
the substances according to their potential for abuse and ad­
dictive properties. § 195.017. The legislature itself ini-

. tially placed specified substances in the various schedules and 
directed the Division of Health to subsequently by rule, after 
public notice and hearing, add substances to the schedules 
based upon stated statutory criteria. § 195.015, subsections 
1, 2, and 3. 



Mr. James Walsh 

The 1976 Amendments to the administrative procedure law, 
Chapter 536, RSMo, redefined the term "rule." The following 
part of the new definition appears material to your question: 

"'Rule' means each agency statement of gen­
eral applicability that implements, inter­
prets, or prescribes law or policy, or that 
describes the organization, procedure, or 
practice requirements of any agency .... " 
§ 536.010 (4), V.A.M.S. 

Should the Division of Health exercise the power conferred 
by § 195.015 to add a controlled substance to one of the statutory 
schedules, we believe it would be making a "rule" within the 
meaning of the administrative procedure law. 

In response to your second question, § 195.015, subsection 4 
provides: 

"If any substance is designated, resched­
uled, or deleted as a controlled substance 
under federal law and notice thereof is 
given to the division of health, the divi­
sion of health shall similarly control the 
substance under sections 195.010 to 195.320 
after the expiration of thirty days from 
publication in the federal register of a 
final order designating a substance as a 
controlled substance or rescheduling or 
deleting a substance, unless within that 
thirty-day period, the division of health 
objects to inclusion, rescheduling, or de­
letion. In that case, the division of health 
shall publish the reasons for objection and 
afford all interested parties an opportunity 
to be heard. At the conclusion of the hear­
ing, the division of health shall publish its 
decision, which shall be final unless al­
tered by statute. Upon publication of ob­
jection to inclusion, rescheduling or dele­
tion under sections 195.010 to 195.320 by 
the division of health, control under sec­
tions 195.010 to 195.320 is stayed until 
the division of health publishes its decision." 

We believe that this statute sets forth a special procedure 
for designating, deleting, or rescheduling controlled substances 
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Mr. James Walsh 

and that in situations where this statute pertains, the general 
procedures for administrative rule making set forth in Chapter 
536, RSMo, do not apply. 

Yours very truiy, 

o~~ 
JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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