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An employee of the state of Missouri 
who was employed by the Missouri State 
Highway Patrol from January 19, 1946 
until February 24, 1946, and who the n 
resigned to reenlist in the United 

States Army, and who subsequently served continuously in the 
United States Army until May of 1965, and who went to work for 
the state of Missouri in August of 1965, and has continuously 
been employed by the state since that time, is not entitled to 
receive prior state or military service credit with the Missouri 
State Employees' Retirement System from January, 1946 until 
August, 1965. 

OPINION NO. 6 

March 17, 1977 

FILED 
Mr. Edwin M. Bode 
Executive Secretary 
Missouri State Employees' 

Retirement System 
Post Office Box 209 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Bode: 

~ 

This is to acknowledge receipt of your request for an opin­
ion from this office which request reads as follows: 

"Advice is requested as to whether or not 
an employee of the State of Missouri, who was 
employed by the Missouri State Highway Patrol 
from January 19, 1946 until February 24 , 1946, 
and who then resigned to re-enlist in the 
United States Army, and who subsequently 
served continuously in the United States Army 
until May of 1965, and who then went to work 
for the state in August of 1965 is entitled 
to receive prior service credit with the 
Missouri State Employees ' Retirement System 
from January 1946 until August of 1965." 

In your opinion request, it is also indicated that the 
employee in question resigned from the Highway Patrol in Febru­
ary, 1946, as he was drafted into the military service. We 
further under stand that thereafter the employee served in the 
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military from February 22, 1946 to June, 1965, due to his con­
tinuous reenlistment . We also understand that in August, 1965, 
the employee was employed by the state and has been so employed 
continuously since that time. 

The legislation pertinent to this matter, Sections 104.340.1 
and 104 . 340.2, RSMo Supp. 1975 , provides as follows: 

"l. Any member .of the system, on the first 
day of the first month following the effec­
tive date of sections 104.310 to 104 . 550 , 
shall be given credit for prior service with 
the state. All such service must be estab­
lished to the satisfaction of the board . 

"2. Any member, on the first day of the 
first month following the effective date of 
sections 104.310 to 104.550, shall be entitled 
to creditable prior service within the mean­
ing of sections 104.310 to 104.550 for all 
active military service performed in the 
United States Army, Air Force, Navy, Marine 
Corps, Coast Guard and members of the United 
State Public Health Service when in the active 
military service, or any women's auxiliary 
thereof in time of active armed warfare, if 
such member was a state employee immediately 
prior to his entry into the armed services 
and became an employee of the state within 
ninety days after termination of such service 
under honorable conditions or release to in­
active status in a reserve component of the 
armed forces. This includes (l) members of 
the reserve component of the armed forces 
(National Guard of the United States, United 
States Army Reserve, Air National Guard of 
the United States, United States Air Force 
Reserve, United States Naval Reserve, United 
States Marine Corps Reserve, United States 
Coast Guard), (2) reserve components existing 
prior and subsequent to the date of sections 
104.310 to 104.550 and (3) the Reserve of 
United States Public Health Service, while 
in the active military service of the 
United States. 11 

We believe that Attorney General Opinion No. 305, rendered 
December 13, 1972, a copy· of which we enclose, is controlling in 
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this matter, both on the issue of whether the employee in ques­
tion is entitled, pursuant to Section 104.340.1 , to credit for 
prior state service from January 19, 1946 until February 24, 1946, 
and on the issue whether he was entitled to credit for prior 
military service, pursuant to Section 104.340.2 for his service 
in the military from February, 1946 to June, 1965 . In that opin­
ion, it was held that an employee of the state of Missouri who 
terminated such employment on July 31, 1957, then returned to 
employment by the state on ~anuary 13, 1969, and who had since 
continuously remained in such employment, was not entitled to 
service credit for his state employment prior to July 31, 1957, 
as the individual was neither employed by the state nor a mem­
ber of the Missouri State Employees' Retirement System on 
September 1, 1957. The opinion noted that although the original 
Section 104.340 had been enacted in 1957 , repealed and reenacted 
in 1959, and repealed and reenacted in 1972 as the current effec­
tive Section 104.340, RSMo Supp. 1975, a person had to be a mem­
ber of the Missouri State Employees' Retirement System on Septem­
ber 1, 1957, to receive credit for prior service with the state . 

Thus, the employee in question in this matter could not 
receive credit for his prior state service from January 19, 1946 
until February 24, 1946, as he was neither employed by the state 
nor a member of the State Employees' Retirement System on Septem­
ber 1, 1957. Further, the employee in question in this matter 
is not entitled to receive credit for his prior military service 
from February, 1946 to June, 1965 , as again, the individual in 
question was not a member of the Missouri State Employees' Re­
tirement System on September 1, 1957. The analysis provided 
in Attorney General Opinion No. 305 as to Section 104.340 . 1 is 
equal ly applicable to Section 104.340.2 , and therefore the 
controlling date for determining an employee ' s entitlement to 
prior military service credit is September 1, 1957 . 

CONCLUSION 

It is therefore the opinion of this office that an employee 
of the state of Mi ssouri who was employed by the Missouri State 
Hi ghway Patr ol from January 19, 1946 until February 24, 1946 , 
a nd who t hen resigned to reenlist in t he United States Army , and 
who subsequently served continuously in the United States Army 
until May of 1965 , and who went to work for the state of Mis­
souri in August o f 1965 , and has continuously been employed by 
the state since that time , is not entitled to receive prior 
state or military service credit with the Missouri State 
Employees' Retirement System f r om January , 1946 until August, 1965. 
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The foregoing opinion , which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Greg Hoffmann . 

Very truly yours, 

~~~ 
JOHN ASHCROFT 
Attorn~y General 

Enclosure : Op. No. 305 
12/13/72, Bode 
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