
October 5, 1976 

OP I NI ON LI:TTER NO . 188 
Answer by Letter - Klaffenbach 

Honorable R. L. Usher 
State Representative , 12th Di strict 
600 Sunset Drive 
Macon , Missouri 63552 

Dear Mr . Usher : 

Fl LED 
J~<D 

This l etter is in r esponse to your opinion request in 
which you ask whether policemen, the city clerk and the depart­
ment foreman of a third class city are rquired to be residents 
of the city. 

We enclose our Opinions No . 514, dat ed November 25, 1969, 
to Belt; No . 516 , dated December 23, 1969, to Jackson ; and No . 
62, dated January 5, 1973, to Bild, which are self-explanatory 
and which answer your ques tions respecting policemen and the 
city clerk. 

Insofar as your question concerning departmental foremen is 
concerned, ~·1e are unce rtain as to what duties the ordinances have 
placed upon these employees . However, if their duties are only 
ministerial they would be within the exemption to the residency 
requirements imposed by Section 77.380, RSHo . 

As we indicated in our enclosed Opinion No. 514 - 1969, 
Section 77.380, does not prohibit the municipality from imposing 
residency requirements upon those officers or employees who are 
exempt from the statutory residency requirenents. 

Enclosures 

Very truly yours , 

JOfm C • D~'"'FORTH 

Attorney General 
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