
ELECTIONS: 
REGISTRATION: 

Any registered voter in a county com­
ing within the purview of Chapter 114, 
RSMo Supp. 1975, who changes his ad­

dress prior to the closing of voter registration for a particular 
election, must apply to the county clerk and have his voter regis­
tration changed as provided for in Section 114.016, RSMo Supp. 1975, 
in order for him to vote in that election and he is not permitted 
to vote in the polling place where he formerly resided. 

October 5, 1976 

Mr. Theodore Johnson, III 
County Counselor, Greene County 
940 Boonville 
Springfield, Missouri 65802 

Dear Mr. Johnson: 

OPINION NO. 179 

Fl LED 
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This is in response to your request for an opinion from 
this office as follows: 

"Does Section 114.056 or Section 114.061 
make provision for a registered voter 
whose address has changed prior to the 
close of registration for an election, 
in order for that voter to vote at the 
next election or at any election there­
after if the voter has not completed 
the proper affidavit of transfer before 
the close of registration? " 

It is our understanding that your inquiry concerns elections 
held under the provisions of Chapter 114, RSMo Supp. 1975, and 
does not concern cities or counties having a board of election 
commissioners. 

You state that it is common occurrence for voters who are 
registered and change their address within the county before the 
close of registration for an election to return to the polling 
place at which such persons are registered wishing to cast a 
ballot on election day. Your question is whether such persons 
should be permitted to vote at the polling place at which such 
persons are reqistered under these circumstances. 

Registration of voters in areas without e lection commis­
sions is governed by Chapter 114, RSMo. 
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Section 114.016, RSMo Supp. 1975, provides as follows: 

"1. No person shall be permitted to vote 
in any election unless he is duly registered 
and unless his name thereby appears in both 
the county record and the precinct record 
for the county and precinct in which he 
resides. 

"2. The registration of voters shall be 
held as provided in sections 114.011 to 
114.146. After registering, a voter is 
not required to register again, except as 
provided in sections 114.011 to 114.146. 
The registration of voters may be changed, 
canceled or transferred only as provided 
in sections 114.011 to 114.146." 

Under the above section, no person shall be permitted to 
vote in any election unless he is duly registered in the county 
and precinct in which he resides. 

Section 114.056, subsections 2 and 3, RSMo Supp. 1975, pro­
vides in part as follows: 

"2. Any registered voter who changes his 
address within the county may transfer his 
registration at any time prior to the close 
of registration for any election by send­
ing to the county clerk a signed applica­
tion for transfer or by appearing in person 
at the office of the county clerk or other 
authorized place of registry and making 
application for transfer. The application 
for transfer shall be on forms provided by 
the county clerk and shall contain the fol­
lowing information: 

Name in full 
Address from wh1ch registered 
Present address, including apartment or 

room number, if any 
Date 
Signature of voter 

"3. Upon receipt of an application for 
transfer, the signature on the application 
shall be compared with the signature on 
the registration record, and if they are 
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sufficiently alike to identify the appli­
cant as t he same person as the registered 
vote r, transfer shall be made. Otherwise, 
a registered voter shall be notified that 
it will be necessary for him to apply per­
sonally at the office of the county clerk 
or other authorized place of registry for 
a transfer of registration. Any registered 
voter who cannot sign his name is required 
to appear in person at the office of the 
county clerk or other authorized place of 
registry to make application for transfer 
and to identify himself by answering iden­
tification questions such as are provided 
for the identificatio n of any voter at the 
polls." 

Under this section, any registered voter who changes his ad­
dress within the county may transfer his registration anytime prior 
to the close of registration by making application therefor to the 
county clerk for a transfer of registration on forms provided by 
the county clerk. This section applies to any person who has 
changed his address prior to the close of registration for an 
election. 

The close of registration for any election in this statute 
means registration books are closed at 5 p.m. on the fourth Wed­
nesday before the election is to be held as provided for in Sec­
tion 114.031, RSMo Supp. 1975. 

Section 114.061, RSMo Supp. 1975, provides as follows: 

"After the close of registration, for the 
purpose of the election immediately fol-
lowing the closed period, any registered 
voter who has changed his address within 
the county may present himself at the poll-
ing place for his old address and may vote 
after completing an affidavit of transfer 
which shall contain the same information 
as that required by the provisions of sub­
section 2 of section 114.056. The affi-
davit shall be retained with the registra­
tion books used at the election, and the 
county clerk shall thereafter make the ap­
propriate changes in the registration records." 

The question you have submitted is to be determined by an 
interpretation of these two statutes, Sections 114.056 and 114. 
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061. The question is whether Section 114.061 applies only to a 
voter who has changed his address after the close of registration 
for that particular election or does it apply to persons previously 
registered who change their address prior to the close of regis­
tration for a particular election. 

It is our view that any registered voter who changes his 
address prior to the close of registration for a particular elec­
tion has to reregister as provided for in Section 114.056 in or­
der for him to vote in the following election; that Section 114. 
061 applies only to registered voter s who change their addr ess 
after the close of registration for a particular election and 
that a voter is not entitled to vote at his old registered poll­
ing place if his address was changed prior to the close of reg­
istration for that particular election. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that any registered voter 
in a county coming within the purview of Chapter 114, RSMo Supp. 
1975, who changes his address prior to the closing of voter reg­
istration for a particular election, must apply to the county 
clerk and have his voter registration changed as provided for in 
Section 114.01 6, RSMo Supp. 1 975, in order for him to vote in 
that election and he is not permitted to vote in the polling 
p l ace where he formerly resided. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant , Moody Mansur. 

'-... Yours ve~ruly, 

~~J__,?z:; 
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JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


