
SCHOOLS: Contracting school districts are 
obligated to pay the tuition fee 

prescribed in Section 178.510, RSMo, for those nonpublic school 
pupils residing within their boundaries who are over the age of 
16 years and who desire to attend area vocational schools on 
a part-time basis. 

OPINION NO. 178 

November 10, 1976 

Honorable James R. Strong 
State Representative, District 119 
1006 Fairmont Boulevard 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Strong: 

This official opinion is issued in response to your request 
for a ruling on the following question: 

"The Boards of Education of school districts 
surrounding the Jefferson City Public School 
District have dontracted with the Jefferson 
City Public School District to provide voca­
tional educational services for high school 
students. Some of the students who reside 
in the contracting districts receive instruc­
tion in non- vocational subjects by attending 
a public school. Others receive such instruc­
tion by attending a nonpublic school. The 
question, therefore, is must the Board of 
Education of a contracting district pay the 
receiving school district the tuition fee 
for vocational education services, even if 
the student who is a resident of the con­
tracting district also attends a nonpublic 
school for non-vocational education courses. 
The students involved are 16 years of age 
or older." 

In Opinion No . 133 (Jasper), October 28, 1971, a copy of 
which is enclosed, we noted that all children between the ages 
of 6 and 20 years have a constitutional right to obtain a pub­
lic education. The sole purpose for which school districts are 
organized is to discharge that constitutional mandate, and they 
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have not only the authority but also the duty to educate all 
children residing within those boundaries. We concluded, there­
fore, that 'nonpublic school pupils who are over the age of 16 
years are entitled, as a matter of right, to attend area voca­
tional schools on a part-time basis. Your question is whether 
the school districts in which these pupils reside are obligated 
to pay their tuition if they choose to attend an area vocational 
school. 

Section 178.510, RSMo 1969, provides as follows: 

"The board of education of the contracting 
district shall pay to the receiving school dis­
trict or state institution of higher learning 
a tuition fee which shall include the per 
pupil cost from teachers, incidental, build­
ing and repairs for supplying the school 
services, less the per pupil share of any 
state or federal reimbursement or other state 
aid paid to the receiving school on account 
of the attendance of the pupils from the con­
tracting district. In case of any disagree­
ment as to the amount of the cost of the ser­
vices either or both of the contracting parties 
may submit the facts to the state board of 
education and its decision in , the matter shall 
be final. The receiving school shall report 
to the sending school the attendance of all 
pupils covered under the contracts and the 
attendance of the pupils shall be credited 
as provided by law for the apportionment of 
the state school moneys by the state board 
of education. If the sending school district 
transports pupils under the contract, there 
shall be apportioned from the state school 
moneys fund a transportation reimbursement 
as provided for in section 163.161, RSMo." 

This section requires contracting districts to pay to the receiv­
ing district the tuition fee of "pupils from the contracting 
district." 

All the children between 16 and 20 years of age have the 
constitutionally guaranteed right to receive a public education 
on a nondiscriminatory basis. State ex rel. Gaines v. Canada, 
305 u.s. 337, 83 L.Ed. 208, 59 s.ct. 232 (1938), Brown v. 
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Board of Education of To eka , 347 U.S. 483, 98 L.Ed. 873, 74 
S.Ct. 686 (1954 . I ect~on 178.510 were construed to obligate 
school districts to pay tuition to a public area vocational school 
only for those children between the ages of 16 and 20 who attend 
public school, and not for children of the same age who attend 
nonpublic school, such a construction would violate the equal 
protection clauses of the United States and Missouri Constitu­
tions. Fourteenth Amendment, United States Constitution; Arti­
cle I, Section 2, Missouri Constitution. We can find no rational 
basis, much less a compelling state interest, that would justify 
not paying the tuition to a public vocational school for a stu­
dent between the ages of 16 and 20 solely because that student 
spends part of his school day at a nonpublic school. 

Furthermore, to the extent that pupils attend nonpublic 
schools for religious reasons, such a construction might also 
contravene the free exercise of religion clauses of the United 
States and Missouri Constitutions. First Amendment, United 
States Constitution; Article I, Section 5, Missouri Constitution. 
If only public school pupils are permitted to attend public 
area vocational schools at public expense, then the State effec­
tively punishes those pupils who attend nonpublic schools out of 
religious conviction by requiring them to pay for the free pub­
lic education guaranteed all children by the Missouri Consti­
tution. Again, we find no compelling state interest to justify 
such a burden on the exercise of religious freedom. 

Finally, to construe Section 178.510 to require any resi­
dent school-aged pupil to pay tuition to attend a public school 
would violate Article IX, Section l(a) of the Missouri Consti­
tution, which requires the establishment and maintenance of 
" . .. free public schools for the gratuitous instruction of 
all persons in this state within the ages not in excess of 
21 years ••• " Certainly, vocational education is as much a 
part of a public education in Missouri as the more conventional 
curriculum. If tuition were paid only for public school pupils, 
the effect would . be to require nonpublic school children between 
16 and 20 years of age to pay for the public education guar­
anteed by the Missouri Constitution. 

Construing Section 178.510 to authorize school districts 
to pay the tuition fees to public area vocational schools for 
children between the ages of 16 and 20 who attend nonpublic 
schools does not violate the Missouri constitutional provisions 
providing for a separation of church and state. See Article 
IX, Sections 5 and 8, and Article I, Section 7, Missouri Consti­
tution. The nonpublic school students would be attending a 
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public area vocational school; therefore, their tuition fees 
would be paid by one public school district to another public 
school district, 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that contracting school 
districts are obligated to pay the tuition fee prescribed in 
Section 178.510, RSMo, for those nonpublic school pupils resid­
ing within their boundaries who are over the age of 16 years 
and who desire to attend area vocational schools on a part­
time basis. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Karen M. Iverson. 
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Enclosure: Op. No. 133 
10-28-71, Jasper 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


