DENTISTS: A graduate of a foreign dental school is
gualified [or examination and registra-
tion as a dentist in the state of Missouri
under the provisions of Section 332.131,
RSMo, only if the school is certified by
the American Dental Association.

OPINION NO. 150

October 6, 1976 S
FILED
Honorable Frank Bild

State Senator, 15th District / 0
7 Meppen Court o
St. Louis, Missocuri 63128

Dear Senator Bild:

This is 1in response to your request for an official opinion
of this office on the following guestion:

"Is a foreign dental school giving a com-
parable curriculum and course of study to
its students as the dental schools of the
United States an accredited dental school
as referred to in Section 332.131 RSMo;
19692"

Section 332.131, cited in your guestion, provides as follows:

"Any person who is at least twenty-one
years of age, of good moral character
and reputation, who is a graduate of
and has a degree in dentistry from an
accredited dental school, and who is

a citizen of the United States of
America may apply to the board for ex-
amination and registration as a dentist
in Missouri." (Emphasis added)

The "board" refexrred to in the foregoing section is the Mis-
souri Dental Board, Section 332.011(3), which is charged by law
with administering and enforcing the provisions of Chapter 332,
Dentistry, RSMo 1969.

In Chapter 332, an "accredited dental school" is defined as
follows:



Honorable Frank Bild

*. . . any college, university, school,
or other institution which teaches den-
tistry which has been certified by the
American Dental Association;" Section
332.011(2)

It should be noted that this definition does not specifically
exclude dental schools in foreign countries. However, in order
for its graduvates to qualify for a certificate of registration
and license to practice dentistry in Missouri, a school must be
accredited; therefore, it must be certified by the American Den-
tal Association.

In your request, you refer to an applicant who is a graduate
of Ahmadabad Dental College located in India. The Missouri Den-
tal Board informs this office that at the present time the only
dental schools outside the United States which have been certi-
fied by the American Dental Association are located in Canada and
Puerto Rico. Therefore, this applicant is not qualified for ex-
amination and registration in Missouri because the dental school
from which he graduated is not an accredited dental schocl as re-
quired by Section 332.131 and defined in Section 332.011(2).

CONCLUSION

It is the opinion of this office that a graduate of a foreign
dental school is qualified for examination and registration as a
dentist in the state of Missouri under the provisions of Section
332.131, RSMo, only if the school is certified by the American Den-
tal Association.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by my assistant, Lucia K. Leggette.

Yours ver uly,

\&c L A"t

JOHN C. DANFORTH
Attorney General




