October 8, 1976

OPINION LETTER NO. 148
Answer by Letter - Klaffenbach

Honorable George E. Murray

State Senator, 26th District égy
763 New Ballas Road South I

Creve Coeur, Missouri 63141

Dear Senator Murray:

This letter is in response to your question asking as
follows:

"Does the approval on April 7, 1976, by the
City Council of the City of Bridgeton, of a
contract for a Public Officials Liability
Policy (specimen form attached), to become
effective immediately upon execution, con-
stitute 'additional compensation' and vio-
late either Article VII, Section 13 of the
Missouri Constitution or Section 3.03 of
the Bridgeton City Charter quoted under
paragraph 4."

with respect to your question concerning whether or not
the action of the city council violates the provision of the
city charter, we wish to point out that we do not interpret
it as being our function under Section 27.040, RSMo, to inter-
pret the provisions of the city laws as they relate to city
charters. We, therefore, adhere to our past practice and
respectfully decline to interpret the charter of the City of
Bridgeton.

Section 13 of Article VII of the Missouri Constitution which
you alsco note in your request provides:



Senator Georce E. Murray

"The compensation of state, county and muni-
cipal officers shall not be increased during
the term of office; nor shall the term of
any officer be extended."

You have not advised us as to the precise form of the ordi-
nance authorizing the purchase of the policy of insurance.

Under Section 19 (a) of Article VI of the Missouri Constitu-
tion, a charter city has all the powers which the General Assembly
has authority to confer upon any city, provided such powers are
consistent with the Constitution of this state and are not limited
or denied either by the charter as adopted or by statute. Such
a city has in addition to its home rule powers all the powers
conferred by law. We do not purport to determine whether or not
any charter prohibitions exist.

Section 71.185, RSMo, provides that municipalities may carry
liability insurance and pay premiums therefor to insure such mu-
nicipalities and their employees against claims or causes of
action as provided therein. We believe that such section evi-
dences the legislative intent with respect to all cities, and
since a charter city has legislative powers within the framework
of Section 19 (a) of Article VI, we see no reason why a charter
city would be prohibited from providing liability insurance for
its officers as well as for the governmental entity itself by
proper ordinance directed to that purpose.

We note that vou have furnished us with a specimen copy
of the policy of public officials liability insurance involved.
We do not, however, purport to interpret such policy or to pass
upon fhe provisions of the coverace or exclusions contained
therein.

We conclude that a charter city has authority to provide
liability insurance for its officers and employees and that the
furnishing of such insurance does not constitute additional com-
pensation unless the ordinance authorizing such insurance pro-
vides that the coverage is furnished as additional compensation
for such officers or employees.

Under the doctrine of the Gershman Investment Corporation
v. Danforth, 517 S.W.2d 33 (Mo.Banc 1974), we assume the consti-
tutionality of Section 71.185 and the action of a constitutional
charter city enacting similar provisions.

Very truly yours,

JOUN C. DANFORTH
Attorney General



