
July 6, 1976 

OPINI ON LETTER NO . 130 
Answer by Letter - Klaffenbach 

Honorable John w. Buechner 
State Representative, 94th District 
14 Ponca Trail 
Kirkwood, Missouri 63122 

Dear Representative Buechner : 

This letter is in response to your question asking : 

"Can the Mayor of a fourth class city in 
the State of Missouri cast a vote to break 
a tie ot the Board of Aldermen thereby 
enabling the legal passage of an ordinance? " 
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The confusion arises out of the provisions of Sections 79.120 
and 79.130 , RSMo, with respect to fourth class cities. Section 
79.120 states that the mayor shall have a seat in and preside over 
the board of aldermen, but shall not vote on any question except 
in case of a tie. On the other hand, Section 79.130 provides 
that no ordinance shall be passed except by bill and no bill 
shall become an ordinance unless on its final passage a majority 
of the members elected to the board of aldermen shall vote for 
it. We believe that the question has been resolved by the Kansas 
City Court of Appeals' decision in the case of Mound City ex rel. 
Reinert Bros. Const. Co. v. Shields, 278 s.w. 798 (1926). In 
that case the court considered both of the sections involved 
and determined that Section 79.120 controlled and the mayor did 
have the right to cast the deciding vote on an ordinance in case 
of a tie. 

Very truly yours, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


