
COUNTY COURT: 
COUNTY JUDGES: 

Under Section 49.070, RSMo, a majority of 
the judges of the county court constitute 
a quorum to transact business; and it is 

only when one 
one associate 
they disagree 
the presiding 

associate judge is absent and the presiding judge and 
judge are sitting for the transaction of business and 
on the matter submitted to them that the decision of 
judge shall stand as the decision of the court. 

OPINION NO. 116 

June 25, 1976 

Mr. Theodore L. Johnson, III 
Greene County Counselor 
1002 Plaza Towers 
Springfield, Missouri 65804 

Dear Mr. Johnson: 

FILED 

II~ 

This is in response to your request for an opinion from this 
office as follows: 

"A question has arisen from action in 
the Greene County Court. On Thursday or 
Friday, May 20 or 21, the Presiding Judge 
of Greene County announced that he would 
call up for action a particular matter pend­
ing in the County Court. The matter was sub­
sequently called up by Judge Squibb on the 
court day of May 24, 1976. At that time, one 
of the Associate Judges declared that he was 
not ready to vote on the issue and wanted 
time to consider the matter. The issue then 
is whether or not Section 49.070 cited above 
would apply in this case and therefore give 
the Presiding Judge two votes, or the power 
to decide the issue, with the other Associ­
ate Judge and the Presiding Judge sitting in 
a determination of the question . Essentially, 
then, if an Associate Judge were to decide 
that he was not in a position to vote on a 
particular matter, would that, therefore, give 
the Presiding Judge the right to decide the 
matter (if you assume the other Associate 
Judge would oppose the stand of the Presiding 
Judge." 



Mr. Theodore L . Johnson , III 

As we understand the facts, the presiding judge and two as­
sociate judges who comprise the county court were present and sit­
ting when this action was taken. 

It is our further understanding that the judge did not dis­
qualify himself for cause but simply declined and refused to vote . 
If a judge disqualifies himself for cause , it is the same as if he 
is not sitting. See Opinion No. 200 rendered May 20, 1969 , to 
William C. Batson , Jr., a copy of which is enclosed. 

Section 49 . 070 , RSMo , to which you refer, provides as follows : 

"A majority of the judges of the county 
court shall constitute a quorum to do busi­
ness; a single member may adjourn from day 
to day , and require the attendance of those 
absent ; when but two judges are sitting and 
they shall disagree in any manner submitted 
to them , the decision of the presiding judge 
shall stand as the decision of the court; 
provided further, when the presiding judge 
is absent and the other two judges are pres­
ent the county clerk shall designate one of 
such judges present as presiding judge dur­
ing the absence of the regular presiding 
judge; and such judge shall , during the ab­
sence of the regular presi ding judge, have 
all of the powers of the regular presiding 
judge." 

County courts are not the general agents of the counties or 
the state; their powers being limited and defined by law and having 
only such authority as expressly granted them by statute. King v. 
Maries County , 249 s .w. 418 (Mo . 1923). A county court performs 
its functions as a constituted body , and its members acting individ­
ually have no power to obligate the county . Missouri-Kansas Chem­
ical Co. v . Christian County , 180 S.W.2d 735 (Mo. 1944). Carter 
v. Reynolds County, 288 S.W. 48 (Mo . 1926). 

It is our view that Section 49.070 applies only when two of the 
county court judges are present and are sitting as the court for the 
transaction of business before the court. The word sitting , as used 
in this statute , means the actual presence of the judge meeting with 
the other members of the court for the purpose of transacting busi­
ness of the county . When all the judges of the court are present, the 
mere fact that one of the judges, while meeting with the court for the 
transacti on of business, does not vote on a proposition being submitted 
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Mr. Theodore L. Johnson, III 

to the court, does not mean that he should not be considered as a 
member of the court at the time or as not sitting as required un­
der Section 49.070 and thus allow the decision of the presiding 
judge to stand as the decision of the court. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that under Section 49.070, 
RSMo, a majority of the judges of the county court constitute a 
quorum to transact business; and it is only when one associate 
judge is absent and the presiding judge and one associate judge 
are sitting for the transaction of business and they disagree on 
the matter submitted to them that the decision of the presiding 
judge shall stand as the decision of the court. 

The foregoing opinion , which I hereby approve, was prepared by 
my assistant, Moody Mansur. 

Enclosure : Op. No. 200 
Batson , 5-20- 69 

Yours very truly, 

~c~~ 
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JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


