
COUNTY JUDGE: 
COUNTY OFFICERS: 

A presiding judge of a county of the 
first c l ass not having a charter form 
of government and not containing all 

or part of a city having a population of five hundred thousand in­
habitants is required to devote his full time to the duties of his 
office under Section 49.080, RS~1o Supp. 1975 , but that such require­
ment does not mean that such officer is precluded from having other 
after- hours employment where such other employment does not conflict 
with , impair , or interfere with the performance of such officer ' s 
duties as presiding j udge. County officers do not hold "part time " 
positions. They are required by law to personally devote their time 
to the performance of the duties of their offices . However , consis­
tent with this requirement and unless otherwise prohibited by law , 
county officers may occupy other offices and engage in other activ­
ities which are compatible and not in conflict. 

OPINION NO . 11 0 

Honorable James M. Kelly 
Prosecuting Attorney 
Greene County 

June 7 , 1976 

Suite 206, Courthouse 
Springfield , Missouri 65802 

Dear Mr . Kelly: 

Fl LED 
/ ./0 

This opinion is in response to your question asking as follows: 

"May the presiding judge of the county court 
of a county of the first class not having a 
charter form of government and not contain­
ing all or part of a city having a population 
of five hu ndred thousand inhabitant s, hold a 
second job dur ing hou rs when t he courthouse 
is not open? 

"If so , what effect and meaning do the words 
' shall devote his full time to the duties of 
his office ' have as contained in Sec. 49.080 
(2) RSMo as amended by Laws 1973? May office­
holders of like counties described herein, 
whose offices are not covered by the above 
restriction , hold second jobs during hours 
when the courthouse is open?" 
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You further state: 

"It has come to the attention of this office 
that the presiding judge of the Greene County 
Court is employed by Drury College in Spring­
field, Missouri , as an instructor during the 
evening hours. At no time does he conduct 
such classes during what is considered normal 
courthouse business hours , i.e. 8 : 00AM to 
5:00 PM , Monday through Friday. There exists 
no known conflict at this time between his 
duties as presiding judge and duties as col­
lege instructor. The presiding judge is of 
the opinion that the words ' shall devote his 
full time to the duties of his office' apply 
only to the hours of the day when the court­
house is open and is thus satisfied by work­
ing the normal 40 hour work week. If this 
view is correct , this office is concerned 
with the effect on other elected county of­
ficials in Greene County who are not covered 
by such a restriction, e.g. auditor , treasurer , 
associate county judges , and others. Are they 
part time employees of the county? May they 
hold a second job during hours when the court­
house is open?" 

Subsection 2 of Section 49.080, RSMo Supp. 1975, provides 
that the presiding judge in counties of the first class not hav­
ing a charter form of government and which do not contain all or 
a part of a city having a population of at least five hundred 
thousand inhabitants shall devote his full time to the duties of 
his office. 

In our Opinion No . 130 dated March 22 , 1966, to Sloan , we 
stated our conclusion with respect to a similar provision regard­
ing juvenile officers . A copy of that opinion is enclosed and is 
self- explanatory. We believe that the same reasoning is applicable 
and that the opinion answer s your first q uestion. 

We believe that our Opinion No. 85 dated January 4, 1938, to 
Stark answers your second q uestion. A copy of that opinion is en­
closed and is self-explanatory. It should be pointed o u t for clar­
ification that this opinion quoted from the provisions of Section 
18 of Article II of the 1875 Constitution of Missouri . Such sec­
tion was omitted when the 1945 Constitution was enacted . However, 
the statuto r y provision now designated as Section 106.220 , RSMo 
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1969, which provides that any county, city, town, or township of­
ficer , except such officers as may be subject to removal by im­
peachment, " ... who shall fail personally to devote his time to 
the performance of the duties of such office, ... " is subject to 
forfeiture of office is still applicable. In this respect see also 
State ex inf. Taylor v. Cumpton, 240 S.W.2d 877 (Mo.Banc 1951). 

We also enclose Opinion Letter No. 87 dated May 6 , 1976, to 
Lynn, which is self-explanatory. 

In summary and in direct response to your question, we are of 
the view that the requirement of Section 49.080 that the presiding 
judge devote "full time" to the duties of his office does not mean 
that he may not hold any other position or engage in any other ac­
tivity, but does mean that he cannot hold another position with 
conflicting work hours or engage in other activities which would 
impair his ability to faithfully perform his duties. Under the 
facts that you have given us, the individual apparently does de­
vote his normal working day to his duties as presiding judge of 
the county court and apparently his work as an instructor at the 
college does not impair or interfere with his ability to faithfully 
perform his duties as presiding judge. In these premises, it is 
our view that the "full time" requirements of Section 49.080 are 
met. You have stated in your opinion request that the presiding 
judge holds the view that the "full time" requirement of the stat­
ute is met if he devotes forty hours per week to the performance 
of his official duties. We do not hold that the "full time" re­
quirement of the statute is met if a presiding judge devotes only 
forty hours per week to his job if more than forty hours is required 
to properly perform the duties of the office. 

Further, with respect to other county officers, it is our con­
clusion that such offices cannot be denominated "part time" posi­
tions because that would leave the inference that something less 
than proper performance of the duties of such offices is required. 
As we have noted, the law requires that county officers personally 
devote their time to the duties of their office and are subject to 
forfeiture of office if they do not do so. Such a requirement does 
not mean, however, that such officers need to devote all of their 
time to the offices they hold. They are required to do whatever 
is necessary for the proper performance of their duties. Clearly 
each case must be decided on its own merits. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a presiding judge of a 
county of the first class not having a charter form of government 
and not containing all or part of a city having a population of 
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five hundred thousand inhabitants is required to devote his f ull 
time to the duties of his office under Section 49.080, RSMo Supp. 
1975, but that such requirement does not mean that such officer 
is precluded from having other after-hours employment where such 
other employment does not conflict with, impair, or interfere with 
the performance of such officer's duties as presiding judge. 

County officers do not hold "part time" positions. They are 
required by law to personally devote their time to the performance 
of the duties of their offices. However, consistent with this re­
quirement and unless otherwise prohibited by law, county officers 
may occupy other offices and engage in other activities which are 
compatible and not in conflict. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, John c. Klaffenbach. 

Enclosures: Op. No. 130 
3-22-66, Sloan 

Op. No. 85 
1-4-38, Stark 

Op. Ltr. No. 87 
5-6-76, Lynn 

Yours 

~£ 
ve~uly, 

ec_/--(~ 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 

-4-


