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Dear Representative Becker: 

This opinion le~ter is issued in response to your request for 
a ruling on the following questions: 

May the licensee of an establishment li­
censed under the liquor laws of this state 
refuse service or entry to a person be­
tween the ages of 18 and 21 years who does 
not intend to consume intoxicating liquor 
on the premises? May he order the minor 
to leave? 

Is the answer to the above-stated question 
affected if the minor is accompanied by a 
person over the age of 21 years? 

We understand that your inquiry is directed to the question 
of whether statutes or state liquor regulations are violated in 
the factual situation you described and your inquiry does not per­
tain to municipal ordinances. 

In order to place these questions in their proper perspective, 
two explanatory matters should be noted. First, the exclusion of 
minors from licensed premises is not required by state law. Sec­
tion 311.310, RSMo 1969, makes it unlawful for any licensee to sell, 
vend, give away, or otherwise supply intoxicating liquor to any per­
son under the age of 21. Additionally, Rule 70-2.140(15) of the 
Rules and Regulations of the Supervisor of Liquor Control states 
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that no licensee shall permit anyone under the age of 21 to consume 
intoxicating liquor on or about his licensed premises. There is no 
state law or agency regulation in Missouri which, per se, prohibits 
a minor from entering or remaining on licensed premises-even with­
out consuming intoxicating liquor, although several other states do 
have such a law (see, e.g., Article XX, Section 537(a) (7), Okla. Stat. 
Ann.; Section 66.44.310, Revised Code of Washington). 

Secondly, a violation of Section 311.310 or of Rule 70-2.140(15) 
would subject the licensee to suspension or revocation of his liquor 
license, Section 311.660, RSMo. Thus, as a practical matter, a li­
censee whose establishment attracts young patrons or is dimly lit 
might feel that he can best prevent these violations by excluding 
minors altogether. 

Since licensees are not required by law to exclude minors from 
licensed premises, it must then be determined whether any law pro­
hibits them from doing so. 'rhe liquor laws of Missouri contain no 
suchprohibition, and the only other statute which might possibly 
apply would be the Missouri Public Accommodations Law, Chapter 314, 
RSMo. Section 314.010 of that Act provides that all persons are 
entitled to the full and equal use of public accommodations " .•. 
without discrimination or segregation on the grounds of race, creed, 
color, religion, national origin or ancestry." 

Assuming that a liquor-licensed establishment constitutes a 
place of public accommodation as defined in Chapter 314, the lan­
guage of Section 314.010 does not prohibit discrimination on the 
basis of age. Accordingly, Chapter 314 would not prohibit a li­
censee from excluding minors from his licensed premises. The fed­
eral public accommodation law similarly contains no prohibition 
against discrimination on the basis of age. See 42 U.S.C. § 2000a. 

Finding no other state statute which would apply to the rights 
of minors in this situation, it is the conclusion of this office 
that a licensee is not prohibited by any state law from either re­
fusing service or denying entry to minors on his licensed premises. 
And since entry may be refused to a minor initially, the licensee 
would similarly be free to order the minor to leave the premises 
if entry is gained. 

Your second question seeks to determine the effect, if any, 
on the conclusions stated above when the minor is accompanied by 
a person over the age of 21. We have been unable to find any stat­
ute, case law, regulation, or opinion which indicates that the pres­
ence of an adult is in any way relevant to the foregoing conclusions. 
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It is, therefore, the opinion of this office that the presence of an 
adult would not alter the rights of a licensee with respect to minors 
on the premises. 

Yours very truly, 

~e'J----{'~ 
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JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


