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Honorable Steve Gardner 
Representative, District 92 
c/o House Post Office 
State Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Gardner: 

OPINION LETTER NO. 67 

This letter is in response to your question in which you ask: 

"Whether an individual may run for Police 
TA-..:t-~ .!-- ..L'L- ..-..!..L-- -..C r. __ .!.c.! __ .t_ ·--- -,n 
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There is no city ordinance relating to this 
question. There is a question whether state 
laws require a candidate to be 18 or 21." 

We understand from the office of the city clerk of Pacific, Mis­
souri, that that city is located in both Franklin County and St. Louis 
County. St. Louis County is a first class county with a charter form 
of government. Under Section 98.500, RSMo, a municipal judge of a 
city of the fourth class, which is located in a county of the first 
class with a charter form of government, is required to be licensed 
to practice law as an attorney in this state except that any person 
holding the office of police judge in such city on October 13, 1969, 
is eligible for the office of police judge without being licensed to 
practice law. The same section also provides that the mayor and board 
of aldermen of cities of the fourth class not in a county of the first 
class with a charter form of government may, by ordinance, provide for 
the election of police judges in such cities who shall be elected at 
the regular city elections. Therefore, if Pacific, Missouri, was not 
in a county of the first class having a charter form of government, 
a person who is 18 years of age and otherwise qualified would be 
qualified to serve as police judge. That is, under Section 79.250, 
RSMo, all officers elected to such a city are required to be qual­
ified voters. A qualified voter is necessarily a "registered voter." 



Honorable Steve Gardner 

State ex rel. Socialist Workers' Party of Missouri v. Kirkpatrick, 
513 S.W.2d 346 (Mo.Banc 1974). And, under the 26th Amendment of 
the United States Constitution and under Article VIII, Section 2 
of the Missouri Constitution, the legal age of voters is 18 years. 
See Totton v. _Murdock, 482 S.W.2d 65 (Mo.Banc 1972). 

However, since Pacific, Missouri, is located in St. Louis 
County as well as Franklin County and since St. Louis County is 
a county of the first class with a charter form of government, the 
provision of that section requiring such municipal judge to be an 
attorney prevails. Under Supreme Court Rule 8.05, a person cannot 
be admitted to the Bar of this state if he is not at least 21 years 
of age. 

We therefore conclude that the municipal judge of Pacific, Mis­
souri, must be an attorney at law except that a person holding the 
office of police judge on October 13, 1969, is eligible for such of­
fice even though he or she is not a lawyer. 
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