
February 11, 1976 

OPINION LETTER NO. 4 0 
Answe r by 1e t t e r-K1af f e nba ch 

Honorable Donald L. Manford 
State Senator, District 8 
Room 334, State Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Manford: 

This letter is in response to your question asking: 

"Do contributions to a campaign fund for 
the benefit of a candidate for the Mis­
souri General Assembly constitute a gift, 
honorarium or thing of value to be report­
ed as such under the new Missouri Lobbyist 
Law and is the same true of the purchase 
of tickets to a dinner, cocktail party or 
other 'fund raiser'?" 

F l LED 
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The act to which you refer is c.c.s.s.c.s.H.c.s. House Bills 
Nos. 20, 79, 386, 760, and 765, 78th General Assembly. 

That portion of the act which has particular reference to 
your question is subsection 4 of Section 105.470 which provides 
in full as follows: 

"Within ten days after the convening of any 
regular or special session of the general 
assembly, and forty-five days before the ad­
journment of any regular session, and within 
thirty days after each session in each year 
in which a lobbyist continues to engage in 
any activity described in subdivision (3) of 
section 1, each lobbyist shall file with the 
chief clerk of the house of representatives 
and the secretary of the senate on standard­
ized forms prescribed by the chief clerk and 
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the secretary of the senate reports which 
shall include a sworn statement setting forth 
the following: 

(1) The lobbyist's total expenditures on 
lobbying and an itemized statement of such 
expenditures into at least the following cat­
egories: printing and publication expenses; 
media and other advertising expenses1 travel; 
and entertainment; 

(2) A list showing the name of the recip­
ient and amount of each honorarium, gift or 
loan, including a service or anything of value 
exceeding in the aggregate the value of, or 
an amount in excess of, twenty-five dollars, 
paid or provided during any calendar month to 
or for an official in the legislative branch; 

(3) For each principal by whom the lobby­
ist was employed, or in whose behalf he acted, 
separate statements of the proposed legislation 
or legislative action which the lobbyist sup­
ported or opposed; 

(4) The reports required herein shall cov­
er the time periods since the filing of the 
last report or since the lobbyist's employ­
ment or representation began, whichever is 
most recent." 

It should be noted that subdivision (2) of subsection 4, above 
quoted, requires that the sworn statement list the name of the re­
cipient and the amount of each honorarium, gift, or loan, includ­
ing a service or anything of value exceeding in the aggregate the 
value of, or an amount in excess of, twenty-five dollars, paid or 
provided during any calendar month to or for any official in the 
legislative branch. 

Obviously, gifts by lobbyists to candidates who are not pres­
ently incumbents of the General Assembly are not gifts to or for 
"an official in the legislative branch." On the other hand, gifts 
that are made by lobbyists either directly or indirectly to or for 
an official in the legislative branch come within the provisions of 
the above section even though such gifts may be for political cam­
paigning or other purposes. 
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We conclude, therefore, that, if the candidate is presently 
an incumbent of the General Assembly, campaiqn contributions, din­
ner, cocktail, and fund raiser tickets in excess of twenty-five 
dollars a calendar month are qifts which are required to be re­
ported by lobbyists under subdivision (2) of subsection 4 of Sec­
tion 105.470. 

In addition, all expenditures by lobbyists must be reported 
under subdivision (1) of subsection 4 of Section 105.470. 

Yours very truly, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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