
December 31, 1975 

Honorable Michael B. Hazel 
Prosecuting Attorney 
Pemiscot County 
Caruthersville, Missouri 63830 

Dear Mr . Hazel: 

OPINION LETTER NO. 254 
Answer by Letter - Klaffenbach 

Fl LED 

~S'f 

This letter is in response to your question asking: 

"Whether or not members of the Board of 
•r rustees of a third class county hospital are 
guilty of nepotism under Article VII, Section 
6 of the Missouri Constitution if at the time 
of their election and during part o r al l o f 
their term of office t hey have r e latives of 
the fourth deg ree of consanguinity or affinity 
working as employees of the county h ospital 
who were employed prior to the time that 
these Board Members were elected to office? 

" ~iould participation or non-participation 
in voting when t he offic ials relatives c&ne 
up for p ay increases, p romotions and salary 
increases have an effect on the answer?" 

You have mentioned in your correspondence to us the case 
of State v. Fletchall, 412 S.W.2d 423 (Mo . Banc 1967) , and we 
belreve that s uch case is controlling with respect to your first 
ques tion because in that instance as in this the officers did 
not participate in the hiring of their relatives. 

In your second question you inquire as to the effect of par­
ticipation or non-pa rticipation in voting when the officials' rel­
atives came up for pay increases, promotions and salary increases. 



Mr. Michael B. Hazel 

There appears to be some question concerning the facts 
involved. It is clear, however, that such board members are with­
in the prohibitions of Article VII, Section 6 of the Missouri Con­
stitution. While we find no case authority directly in point to 
guide us, it is our view that where the employee, who was hired 
before the board member came into office, received pay increases, 
such pay increases are merely incidental to the original employment 
which took place prior to the time such related board member was 
elected to office. Therefore, the granting of pay increases would 
not violate the nepotism provision. However , it is also our view 
that where the board member participates in the appointment of 
the employee to a distinctly different position, the nepotism 
provisions of the Constitution are violated. 

Very truly yours, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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