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November 25, 1975 

Honorable George W. Lehr 
State Auditor 
State Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Lehr: 

OPINION LETTER NO . 223 
Answer by letter-Rothschild 

This opinion is in response to your question as follows: 

11 Does the boar d of trustees of a county hos­
pital (Sections 205.160 to 205.340, RSMo) 
have the authority to deposit idle funds in 
accounts which offer the best security and 
rate of interest?" 

This office, in Opinion No. 478, Baker, Decewber 22 , 1966 
(copy enclosed), concluded that a county hospital board was not 
authorized to invest surplus funds unless expressly authorized to 
do so by statute. The opinion found no statute authorizing such 
investment. Our review of the statutory changes to Sections 205 . 
160 to 205.340, RSMo, since Opinion No. 478, 1966 , reveals no ad­
ditional statutory authorization. Therefore, it is our view that 
Opinion No . 478, 1966, remains valid. 

We do note, however, that pursuant to Section 205.190, RSMo, 
the county treasurer (or county collector for counties without a 
county treasurer) is the treasurer of the board of trustees of 
the county hospital and serves as treasurer for all funds collected 
to the credit of the hospital fund. 

In Opinion No. 164, Lehr , July 23 , 1975 (copy enclosed), this 
office expressed its opinion that counties, among others, were au­
thorized to invest their funds in time deposits, including certi­
f icates of deposit. In this situation, the county court is autho­
rized to invest the funds collected to the credit of the hospital 
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fund, in the same manner as other county funds are invested, pur­
suant to the provisions of Chapter 110, RSMo. All interest earned 
from county hospital funds shall be credited to those funds. Sec­
tion 110.150, RSMo Supp . 1973. (Prior to 1971, all interest for 
these funds was credited to the road and bridge fund.} This author­
ity (to invest county hospital funds) rests solely with the county 
court but, as a practical matter, consultation with the county hos­
pital board would be advisable because the board has " ••• exclu­
sive control of the expenditures of all moneys collected to the credit 
of the hospital fund, ••• " (Section 205.190.4 , RSMo). 

Enclosures: Op . No . 478 
Baker, 12-22-66 

Op . No . 164 
Lehr, 7-23-75 
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Yours very truly, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


